Čudo u Kelnu, Vive Kjelce prvak Evrope

Vesprem je u finalu Lige šampiona vodio 28:19 u 49. minutu i činilo se da će se konačno dočepati najvećeg pehara, poslije dva izgubljena finala, a onda je Vive Kjelce krenuo u stvaranje čuda, koje je rezultiralo pobjedom nakon boljeg izvođenja sedmeraca (39:38)
88 pregleda 2 komentar(a)
Vive Kjelce, Foto: EHF
Vive Kjelce, Foto: EHF
Ažurirano: 29.05.2016. 18:44h

U Kelnu je viđeno novo rukometno čudo, jedno od najvećih u istoriji, a žrtva je opet iz Mađarske.

Rukometašima Vesprema se desilo isto što i rukometašicama Mađarske u finalu Svjetskog prvenstva 2003. u Zagrebu, kada je Francuska gubila 25:18 sedam i po minuta prije kraja, a nakon produžetaka slavila sa 32:29.

Vesprem je u finalu Lige šampiona vodio 28:19 u 49. minutu i činilo se da će se konačno dočepati najvećeg pehara, poslije dva izgubljena finala, a onda je Vive Kjelce krenuo u stvaranje čuda, koje je rezultiralo pobjedom nakon boljeg izvođenja sedmeraca (39:38).

Poljski tim je serijom 9:0 izjednačio četiri minuta prije kraja (28:28), a imao je i sedmerac za preokret, ali je Mirko Alilović odbranio šut Karola Bjeleckog.

Nakon gola Momira Ilića za 29:28, visoki Hrvat je zaustavio i penal saigrača iz reprezentacije, Manuela Štrleka.

Mađari su imali napad da otkloni sve dileme, ali je Aron Palmarson promašio.

Devet sekundi prije kraja je Talant Dujšebajev pozvao tajm-aut, a pet sekundi kasnije je iz izuzetno teške situacije Kšištof Lijevski dao svoj peti gol za produžetke (29:29).

U dodatnih 10 minuta je Vive Kjelce povelo, Vesprem preokrenuo i uglavnom imao gol viška, ali je Đulen Aginagalde preokrenuo 82 sekunde prije kraja na 35:34, da bi četiri sekunde prije isteka 70. minuta njegov zemljak Kristijan Ugalde izjednačio na 35:35.

Sedmerci su rješavali, a u heroje su izrasli golmani Vive Kjelcea - Marin Šego je zaustavio šut Gašpera Marguča, a Slavomir Šmal je odbranio udarac Mirsada Terzića.

U posljednjoj seriji, na crtu je stupio Aginagalde i poslao loptu iza leđa Alilovića, kojem je uzaludno bilo što je u 1. seriji odbranio šut zemljaka Ivana Čupića.

Tako je Dujšebajev osvojio četvrtu titulu kao trener (tri ima sa Siudad Realom), jednu manje od rekordera Valera Rivere. Jednu je uzeo i kao igrač slovenačkog Celja prije 22 godine.

Njemac Tobijas Rajhamn je bio najefikasniji u pobjedničkom timu sa devet golova, Bjelecki je dao sedam, a Lijevski šest.

Ugalde je predvodio Vesprem sa sedam, jednim više od Ilića, Palmarsona i Lasla Nađa.

Bonus video: