Adaptacija na nova pravila

Tim Dragana Adžića će se protiv Makedonije i Slovenije navikavati za napade sa sedam igračica na šest
94 pregleda 1 komentar(a)
Dragan Adžić, Foto: Beta-AP
Dragan Adžić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 27.05.2016. 08:14h

Formalnost je ispunjena još u martu, kada su rukometašice Crne Gore obezbijedile plasman na Evropsko prvenstvo u Švedskoj.

Ostala su još dva meča kvalifikacija, u kojima su „lavice” apsolutne favoritkinje - protiv Makedonije u četvrtak, 2. juna Skoplju, i tri dana kasnije sa Slovenijom u Bijelom Polju.

Pripreme su počele juče, bez „Makedonki” Jovanke Radičević, Andree Klikovac i Itane Grbić, „Mađarica” Anđele Bulatović, Jelene Despotović i Bobane Klikovac, te prve dvije golmanke, Sonje Barjaktarović i Marine Rajčić.

Cilj su dvije pobjede, koje bi „lavicama” osigurale 1. mjesto u grupi 4 i bolju poziciju pred žrijeb, ali je mnogo važnije da ekipa počne da se adaptira na nova pravila.

Prvog dana jula, na snagu će stupiti pet izmjena, a najvažnija se tiče činjenice da golmana u napadu može da mijenja bilo koji igrač, i to bez markera.

Na klupu ne mora da se vrati onaj ko je ušao umjesto čuvara mreže, već može bilo ko.

Ta pravila će važiti na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, pa Dragan Adžić i njegove izabranice moraju da se što prije naviknu na njih. To neće biti nimalo lako, jer su Crna Gora i Budućnost jedni od rijetkih timova koji nisu koristili pomoć igračica sa markerom.

"Ne znam kako će to da izgleda, jer sam gledao samo utakmice Svjetskog prvenstva za juniore. Nova pravila bi mogla značajno da promijene strukturu igre. Gubi se kvalitetna odbrana, sa dosta faulova i taktičkih nadmudrivanja".

"Pretpostavljam da će timovi napadati sedam na šest, a mi ćemo se svemu adaptirati. Nadam se da ćemo se dobro braniti sa igračicom manje, kao i do sada kada su nas napadali sa sedam rukometašica, ali je to bilo teže sa markerom. Sad je veća mogućnost da se nešto napravi", rekao je Adžić.

Selektor „lavica” je iznenađen tajmingom koji je Svjetska rukometna federacija (IHF) izabrala za revolucionarne promjene.

"Biće jako interesantno, ali mi je žao što se to uvodi pred Olimpijske igre, na kraju ciklusa. To nema nikakve logike, ali šta je tu je. Kako svima, tako i nama. Vidjećemo kako to izgleda sa igračicom sa markerom protiv Makedonije i Slovenije, pa ćemo vjerovatno i mi u budućnosti na momente koristiti igrača više u napadu", zaključio je Adžić.

Bonus video: