Popović : Znamo put do titule, ali moramo da ga se držimo

5 komentar(a)
Rukometašice Budućnosti, Foto: Dejan Starčević
Rukometašice Budućnosti, Foto: Dejan Starčević
Ažurirano: 10.05.2016. 16:26h

Kakva je budućnost Budućnosti? Majda Mehmedović odlazi, Radmila Petrović završava karijeru, niko ne dolazi, a protivnici su sve jači i jači. Zbog toga se navijači s pravom pitaju može li podgorički gigant naredne sezone da napadne titulu prvaka Evrope, koju je prije tri dana predao u obračunu sa Đerom.

Pesimizam preovaladava u javnosti, ali dvije ključne figure u stručnom štabu uvjeravaju da će Budućnost i naredne sezone biti konkurentna. Šta više, sportska direktorica Bojana Popović i trener Dragan Adžić su ubijeđeni da će se „plave” i u sezoni 2016/2017. boriti za tron.

"I dalje imamo odličnu ekipu, ali koja mora da radi na sebi. Moramo da se spremimo za ovakve utakmice, iako nam je teže, jer mi nemamo ligu. To se vidjelo i Vardaru protiv CSM Bukurešta. Fali nam ritam, teže od ostalih ulazimo u mečeve, jer oni imaju konstantan ritam srijeda-subota i nadograđuju se kroz utakmice, kakva god da je liga. Prošle godine smo našli sparing partnere, ove nismo i to nam je bio veliki minus. Kad dođu ovakve utakmice, stvar je i inspiracije da ekipa bude u datom trenutku na visini zadatka i ispoštuje sve što je dogovoreno", rekla je legendarna rukometašica.

U Đer stiže Nora Merk, Majda Mehmedović pojačava redove novog prvaka Evrope CSM Bukurešta, ali Popovićeva smatra da Budućnosti problem neće biti rivali, već samo ona sama sebi. Tako je i bilo prethodnog vikenda u jednom od četiri glavna grada na Dunavu.

"Izgubile smo gol razlike od Đera, koji igra jaku ligu, pobjeđuje, kupuje igračice, a bile smo na 50 odsto mogućnosti. Sve je na nama, nije nas Đer dobio, već smo mi same izgubile. Ne znam da li je jedna igračica bila na nivou, sem možda Majda, mada i ona zna da bude i bolja. Sve ostale su bile ispod svog nivoa. Treba samo da nam se poklopi dan, a može da kupuje ko šta hoće".

Jedna od najboljih rukometašica svih vremena smatra da je Budućnost sama sebe pobijedila protiv Đera i Vardara.

"Znamo put do titule, samo treba toga da se držimo. Ovog puta nismo bile koncentrisane da do kraja odradimo ono što je zamišljeno, da ne bude ishitrenih stvari i prebrzih odluka. Toga je bilo previše u ova dva dana, ne pamtim da je Budućnost imala toliko velikih uspona i padova i ishitrenih odluka u važnim momentima kao na ova dva meča. Trenirane smo za to, bile smo u ovakvim situacijama mnogo puta i to me je najviše iznenadilo".

Protiv Vardara je ekipa igrala za nijansu bolje nego protiv Đera, kada je bilo očito da je preopterećena. Ali, bila je daleko od one prave Budućnosti, koja je mljela rivale.

"Postojala je želja da ispravimo greške koje smo pravile na prvoj utakmici, kada je falilo energije. Većina je dala maksimum, ali su na oba meča biti vidni nagli usponi i padovi. To mi se nije svidjelo, jer smo bili poznati bar po tome da nikome ne dozvolimo da dođe u situaciju da protiv nas napravi seriju 3:0 ili 4:0. Na tim psihološkim stvarima ćemo morati da radimo, kako ne bi do toga dolazilo naredne sezone", naglasila je Popovićeva.

Najveća misterija je izdanje Dragane Cvijić. Djevojka od koje su se protivnice odbijale kao od zida čitave sezone, daleko je od prave forme, a na fajnl-foru je bila neprepoznatljiva. Povreda koljena je bila limitirajući faktor, ali sportska direktorica smatra da to nije bilo presudno.

"Ona već dugo ima povredu i za nekoliko dana ide na operaciju, koja je prije zakazana. Mučila se posljednjeg mjeseca, imala je otok konstantno, ali je navikla na to, jer je tako igrala prvo finale Lige šampiona. Jaka je, može da izdrži bol, ali je na obje utakmice rano dobila dva isključenja, to ju je poremetilo u načinu na koji je navikla da igra. Morala je da se mijenja i kada ostane u odbrani da razmišlja smije li da napravi faul ili ne. Automatski to nije bila ista igračica, time je bila poremećena. Došlo je do pada energije, nije mogla da bude ono što jeste. I saigračice su navikle da je imaju 60 minuta na terenu, pa su i one padale, jer su vidjele nedostatak kad nje nije bilo. Ritam cijele utakmice se mijenjao, to nećemo smjeti da dozvolimo naredne sezone".

Popovićeva je ubijeđena da će tim naučiti lekciju i biti opušteniji ako, tj. kada dođe na završni turnir.

"Radićemo još više, neke stvari ćemo popraviti, a ima prostora da još napredujemo. Nadam se da će djevojke to da prepoznaju, da će da se bave sobom i da će sljedeće godine bez ikakvog stresa doći na fajnl-for. Činilo nam se da je tako i ove godine, ali je adrenalin bio previsok protiv Đera i one su pregorjele. Nisu vidjele ispred sebe stvari koje su se otvarale, već su išle prebrzo i pravile tehničke i greške u dodavanjima. To je presudno kada dođeš na fajnl-for, glava mora da bude na mjestu", poručila je žena koja je šest puta osvojila Ligu šampiona kao igračica, a jednom kao direktorica.

I njen najbliži saradnik, Dragan Adžić, smatra da se odlasci izvanrednih krila neće previše osjetiti ako se ostatak ekipe vrati na nivo na kojem može i mora da bude.

"Ako Budućnost bude igrala kako može, i u sastavima koji će biti naredne sezone, bez Majde, a vjerovatno i bez Rade, umnogome će zavisiti od nas. Suština je kakve ćemo pouke izvući iz ovog finalnog turnira i kojim ćemo putem krenuti. Sljedeća godina će tražiti još veću afirmaciju mladih igračica, jer nam je 2017/2018. želja da naša mladost, u koju vjerujemo, dobije puni prostor u Ligi šampiona. Pružaćemo šansu mlađima da stasavaju sa vrhunskim igračicama, a želimo da se i četvrti put nađemo na fajnl-foru", poručio je Adžić.

Adžić: Izvući ćemo prave pouke i izaći jači iz ovoga, kao i do sada

Majda Mehmedović ide u CSM Bukurešt, Radmila Petrović završava karijeru nakon Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. Umjesto možda i najboljeg tandema krila na svijetu neće doći niko, osim eventualno Itane Grbić. Starterke će biti djevojke koje su ove sezone pokazale da na njih može ozbiljno da se računa - Biljana Pavićević i Neli Irman.

"Neli Irman i Biljana Pavićević su zasada krila, uz mlađe igračice koje će uz njih stasavati. Kakvo je do sada bilo razmišljanje, nećemo nikoga drugog dovoditi, ali vidjećemo šta će donijeti analiza i kakve će biti konsekvence. Plan nam je bio da ostanu ova krila i da imamo mlađe igračice iza leđa Bilje i Neli", rekao je Adžić .

"Ostale pozicije su pokrivene. Vjerujemo u oporavak povrijeđenih igračica, kojima je trebalo dosta vremena da se oporave, kao što su Đurđina Malović, Vanesa Agović i ostale mlađe. Sve djevojke koje će sljedeće sezone nositi dres Budućnosti mogu više i vjerujem da možemo mnogo, iako će i konkurenti biti jači. Izvući ćemo prave pouke i izaći jači iz ovoga, kao i mnogo puta do sada".

Je li Vam je žao što Suzana Lazović nije odmah nakon Svjetskog prvenstva otišla na operaciju koljena? Da li je možda mogla da igra u Budimpešti da se niej odlagao zahvat?

"Ne bi mogla da se vrati do fajnl-fora, jer se radi o hrskavici. Daj bože da je imamo na Olimpijskim igrama, a takva igračica je meni kao treneru puno falila u oba pravca", istakao je šef stručnog štaba Budućnosti.

Bonus video: