Kruna pala u sudaru sa Đerovim zidom

73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2016. 15:09h

Kruna je pala, Evropa će dobiti novog vladara. U finalu prije finala, rukometašice Budućnosti su izgubile od Đera sa 21:20 i vjerovatno predale šampionski pehar timu koji su naslijedile na tronu Starog kontinenta.

U svom trećem nastupu na fajnl-foru, „plave” prvi put neće igrati meč za titulu.

U istom terminu kao i danas (15.15 časova) boriće se za 3. mjesto sa Vardarom, koji je bio očajan protiv CSM Bukurešta (21:27).

Pitanje je koliko se i jedinim timovima koji su nastupili na sva tri završna turnira i igra taj meč, jer su sebe već vidjeli u finalu.

Nosioci van igre

Godinama se za odbranu Podgoričanki govorilo da je najbolja na svijetu, ali je juče u „Laslo Pap areni” ta tvrdnja pala u vodu.

Mađarski tim je dobio najvećeg rivala njegovim najjačim oružjem - Dragana Cvijić je bila potpuno odsječena, nijednom nije ni primila loptu da šutne, Katarina Bulatović je imala mnogo boljih utakmica u karijeri, a Kristina Neagu je tek na momente pokazivala da je najbolja igračica svijeta.

Sa tri liderke van ritma, Budućnosti je ostalo samo da se uzda u bedem ispred svog gola. Nažalost, ovog puta je to bilo daleko od onoga na šta su poznavaoci rukometa navikli.

Jedna igračica je radila šta je htjela - Hajdi Loke. Fenomenalna Norvežanka je dala četiri gola (jedan lijevom rukom), iznudila mnogo isključenja i sedmeraca i bila izvanredna u odbrani.

Možda bi sve bilo drugačije da Cvijićeva već u 20. minutu nije zaradila drugo isključenje, jer je onda morala da se pazi da zbog trećeg oštrijeg starta ne dobije crveni karton.

Možda bi sve bilo drugačije da je u timu bila Suzana Lazović, možda... Sve to, međutim, ne mijenja činjenicu da je prvak ostao bez šanse da osvoji treću titulu u klupskoj istoriji.

A naredne godine će biti mnogo teže, jer u Đer stiže fenomenalna Nora Merk, a već se vode pregovori da Budimpešta opet bude domaćin.

Sva ova priča je, ipak, mogla da ima sasvim drugačiji tok, da je Budućnost iskoristila dva napada u posljednjem minutu i izborila produžetke.

Prvo je Radmila Petrović poslala loptu daleko od gola 38 sekundi prije kraja, a tačno pola minuta kasnije je dobijen i novi napad, nakon odbrane Marte Žderić.

Vlatko Đonović se bacio ka zapisničkom stolu kao u danima dok je bio golman kako bi što prije vrijeme bilo zaustavljeno.

Ostalo je osam sekundi, ali je Neagu ušla u kontakt, bacila nisku loptu ka Mileni Raičević, koja je u želji da je što prije uhvati udarila samu sebe u nogu. Mađarska fešta je mogla da počne...

Prvi gol tek u 6. minutu

Mreža u dvorani koja je dobila ime po trostrukom olimpijskom prvaku u boksu se prvi put zatresla tek u 6. minutu, kada je Bulatovićeva pogodila sa 10 metara. I to u napadu sa igračicom manje, jer je Cvijićeva već morala na „hlađenje”.

Budućnost je još tri puta imala minimalnu prednost, a tim koji je lani ostao bez titule u Mađarskoj je do prvog vođstva stigao u 18. minutu, tipičnom norveškom akcijom - Kari-Alvik Grimsbo je uhvatila „živu” loptu nakon šuta Katarine Bulatović i preko cijelog terena u kontri našla Loke.

Serija 4:0 samo varka

Petrovićeva je izjednačila iz sedmerca, ali je Cvijićeva u 20. minutu opet bila pregruba i morala je na klupu. Mađarski tim je to savršeno iskoristio i ubrzo stigao do tri gola prednosti (10:7), koliko je bilo i na velikom odmoru (11:8).

Poslije povratka iz svlačionica, Raičevićeva je dala dva gola, a odmah za njom je isto uradila i Kristina Neagu, pa je Budućnost za tačno tri minuta drugog poluvremena stigla do preokreta (12:11).

Pogodak Loke sa dvije igračice manje uvod u poraz

Umjesto da iskoriste zamah, „plave” su dozvolile rivalu da se vrati, a onda između 36. i 38. minuta stekne ključnu psihološku prednost.

Naime, u razmaku od samo 17 sekundi su isključene Ivet Broh i Adrijen Orban, pa su Podgoričanke imale mnogo vremena da naprave razliku.

A desilo se nešto što nikako nije smjelo - nakon odbrane, Majda Mehmedović je natjerala Petrovićevu da prebrzo završi akciju, a na drugoj strani terena je Loke zatresla mrežu u napadu šest na četiri!

Jeste Kristina Neagu odmah izjednačila na 14:14, ali je taj gol Loke unio nesigurnost Adžićevim izabranicama.

Grimsbo praktično ništa nije morala da radi, jer Budućnost nije ni uspijevala da šutne, pa je Adžić pri rezultatu 14:17 pozvao tajm-aut i odlučio da izvuče posljednje adute iz rukava - na krilima su zaigrale Biljana Pavićević i Neli Irman, Mehmedovićeva je zamijenila nevidljivu Cvijićevu na crti, a Petrovićeva je ostala na klupi.

Uskoro je i Đurđina Jauković ušla da bi se odmorila Neagu i rezultat je stigao - Pavićevićeva je prekinula post dug devet i po minuta, a 19-godišnja Nikšićanka na početku 49. minuta smanjila na 16:17.

Nažalost, od izjednačenja nije bilo ništa, mada su bile četiri šanse - Grimsbo je odbranila zicer Irman pet minuta prije kraja, Bulatovićevoj je svirano probijanje na isteku 57. minuta, a onda su u samoj završnici tragičarke postale djevojke koje su učestvovale u svim posljednjim uspjesima Budućnosti i Crne Gore.

Nije bilo plana B

Nisu, međutim, one krive što nije postojao plan B. Pričalo se samo o odbrani, kao da će golovi doći sami od sebe, kao da za već godinama ustaljene akcije nema lijeka.

To je skupo plaćeno - Ambros Martin je savršeno pročitao napad Budućnosti, potpuno osujetio saradnju Neagu i Cvijić, a imao je i sreću da Loke po ko zna koji put odigra savršen meč u napadu.

Zato će 48-godišnji Španac sjutra imati priliku da podigne treći pehar prvaka Evrope. A takvu šansu je mogao da ima i Adžić...

Budućnost - Đer 20:21 (8:11)

Budimpešta - „Laslo Pap arena”. Gledalaca: 7.000. Sudije: Brkić i Jusufhodžić (Austrija). Sedmerci: Budućnost 3 (3), Đer 5 (4). Isključenja: Budućnost 8, Đer 8 minuta.

Budućnost: Nenezić, ŽDERIĆ (13 odbrana i sedmerac), PETROVIĆ 2 (2), NEAGU 6, Jauković 1, Agović, Irman, Kovačević, BULATOVIĆ 4 (1), Ramusović, CVIJIĆ, MEHMEDOVIĆ 2, B. Pavićević 1, AHRUK, Raičević 4.

Đer: Kiš, GRIMSBO (devet odbrana), Knedlikova 1, Alstad, LOKE 4, Hudak, HARŠFALVI 1, Gorbic 1, KOVAČIČ 2, Suland 4 (4), Lakatoš, AMORIM 3, ORBAN, GROT 4, Broh 1, Tot.

TOK MEČA

Đer nije iskoristio napad, tajm-aut Budućnosti osam sekundi prije kraja. Napad će biti sa sedam igračica, jer će sa markerom igrati Kinga Ahruk.

Radmila Petrović je promašila 38 sekundi prije kraja.

Tajm-aut Đer, do kraja 68 sekundi. Mađaricama prijeti pasivni napad, ako ne daju gol, Budućnost će imati šansu da izbori produžetke.

20:21 Raičević, 2,01 do kraja

19:21 Amorim, 2,40 do kraja

Faul Loke u napadu, potom i probijanje Bulatović.

19:20 Bulatović, 3,50 do kraja

18:20 Grot, četiri minuta i 12 sekundi do kraja

Grimsbo brani zicer Neli Irman na pet minuta do kraja.

Tajm-aut Đer

18:19 Raičević 54.

17:19 Kovačič 51.

17:18 Bulatović 50, sedmerac

Kinga Ahruk je na desnom beku umjesto Katarine Bulatović.

16:18 Grot 49.

16:17 Jauković 49.

15:17 B. Pavićević 47, igračica više - gol Budućnosti poslije devet i po minuta

Povučen je i posljednji adut. Đurđina Jauković je na terenu, Kristina Neagu odmara. Vjerovatno će ući u finišu.

Adžić je zamijenio krila - ušle su Biljana Pavićević i Neli Irman, Majda Mehmedović je prešla na poziciju pivota, a Radmila Petrović je na klupi.

Tajm-aut Budućnost

14:17 Broh 43, kontra

14:16 Suland 42, sedmerac

14:15 Suland 39, sedmerac, igračica više

14:14 Neagu 38, dvije igračice više

13:14 Loke 38, gol sa dvije igračice manje - ovakvi detalji mogu da riješe meč

Ništa od napada šest na četiri - Grimsbo brani šut Radmile Petrović. Možda je previše brzo izveden.

Budućnost će minut io 43 sekunde imati dvije igračice više, jer je nakon Ivet Broh isključena i Adrijen Orban.

13:13 Mehmedović 36, igračica više

12:13 Amorim 35.

12:12 Kovačič 34.

Sve je preokrenuto za tri minuta. Budućnost je dala četiri pogotka i opet vodi. Tri gola minusa u rukometu su ništa.

12:11 Neagu 33, kontra

11:11 Neagu 33.

10:11 Raičević 32.

9:11 Raičević 31, igračica više

Odbrana dobija utakmice - rečenica je koju ćete najčešće čuti od rukometašica Budućnosti.

Nažalost, u prvih 30 minuta polufinala Lige šampiona u centru pažnje nije bila njihova, već defanziva rukometašica Đera, koje su stvorile bedem pred golo Kari-Alvik Grimsbo.

Izabranice Dragana Adžića su neprepoznatljive u napadu. Izgubile su mnogo lopti, šutevi su im završavali na bloku rivala, koji je iz kontri znalački kažnjavao sve te greške protivnika.

Mađarski gigant vodi 11:8 i jasno je da Budućnost u nastavku mora da igra mnogo bolje u oba pravca.

Mora da nađe rješenje za Hajdi Loke, koja je dala tri gola i iznudila po dva sedmerca i isključenja.

Problem je što je Dragana Cvijić već četiri minuta bila van igre i naredno isključenje bi značilo i kraj utakmice za nju, a zna se koliko je bitna za Budućnost i u odbrani i u napadu.

Doduše, pred golom Mađarica gotovo ništa nije pokazala, jer je odlično čuvana.

8:11 Loke 29, gol lijevom rukom

8:10 Mehmedović 28.

Budućnost igra očajno u napadu, što Đer odlično koristi i brzim napadima povećava prednost.

7:10 Suland 27, sedmerac

Tajm-aut Budućnost

7:9 Gorbic 26, igraćčica više

7:8 Bulatović 24.

6:8 Grot 23.

6:7 Neagu 23.

Na terenu je Ema Ramusović, Dragana Cvijić odmara na klupi. Bez učinka je u napadu, a rizik je da igra odbranu.

5:7 Suland 22, sedmerac, igračica više

5:6 Knedlikova 21, kontra sa igračicom više

Budućnost je u velikom problemu, jedna od najvažnijih igračica odbrane Dragana Cvijić je već drugi put isključena. A tek je 20. minut.

5:5 Petrović 19, sedmerac

4:5 Loke 18, kontra - prvo vođstvo Đera

4:4 Grot 17.

4:3 Neagu 16.

Marta Žderić brani sedmerac Aniti Gorbic! Rijetko ko može da se pohvali da je to uradio u karijeri.

3:3 Haršfalvi 14.

3:2 Petrović 13, sedmerac

2:2 Amorim 8.

2:1 Neagu 8.

1:1 Loke 7, kontra

1:0 Bulatović sa 10 metara, napad sa igračicom manje - 6. minut

Isključenje za Draganu Cvijić.

Nema gola poslije prva četiri minuta, ali su igračice Budućnosti već dobile tri žuta kartona. Naredni jači faul je isključenje.

Dragan Adžić se odlučio za standardnu startnu postavu, ali sa jednom izmjenom - na golu je Marta Žderić, na krilima Majda Mehmedović i Radmila Petrović, na crti Dragana Cvijić, a u bekovskoj liniji Kristina Neagu, Kinga Ahruk umjesto Milene Raičević, te Katarina Bulatović.

Ambros Martin počinje sa golmankom Kari-Alvik Grimsbo, krilima Julijom Haršfalvi i Adrijen Orban, pivotmenkom Hajdi Loke, te bekovima Eduardom Amorim, Aniko Kovačič i Nike Grot.

Najvažniji meč u sezoni, duel koji su svi nazvali finalem prije finala, počeo je u Budimpešti.

Prve su na teren izašle formalne gošće, rukometašice Đera, koje je sa tribina ovacijama dočekalo nekoliko hiljada navijača, a najveće je zaradila legendarna Anita Gorbic.

Poslije njih su na teren izašle igračice Budućnosti, bodrene sa tribina od oko 400 navijača.

Mađari su, naravno, zviždali, a najviše Mileni Raičević, zbog onog incidenta od prije dvije godine sa Gorbic, kao i Dragani Cvijić.

Šta može da odluči? U obračunu najboljih odbrana Lige šampiona meč može da riješi jedna raspoložena igračica, pogrešna sudijska odluka, pomoć sa tribina...

Jedno je jasno - neće biti sve riješeno lako kao prošle godine, kada je Budućnost u polufinalu i finalu u Budimpešti razbila Vardar, a potom i Larvik.

Dragan Adžić je odlučio da danas na tribinama budu Đurđina Malović i Matea Pletikosić, koje će sjutra biti među 16, umjesto Vanese Agović i Ivone Pavićević.

Galerija

Bonus video: