Osjeća se neka posebna energija

55 pregleda 1 komentar(a)
Ema Ramusović, rukomet, Foto: Boris Pejović
Ema Ramusović, rukomet, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.05.2016. 07:53h

Godinama je problem Budućnosti bila „tanka” klupa. Starterke nisu imale adekvatne zamjene, ali su se trofeji osvajali zahvaljujući klasi fenomenalne sedmorke i odbrambenim specijalistkinjama, kao što je Suzana Lazović. Ove sezone, kada je Liga šampiona mnogo jača nego ranije, ni aktuelni prvak Evrope ne može bez prave pomoći sa klupe.

U odsustvu povrijeđene Lazovićeve, pomoć stiže od članica generacije za koju bi laici rekli da došla pravo niotkuda - od fenomenalnih juniorki koje je brusila Maja Savić. Dvije članice reprezentacije koju je tako malo dijelilo od odličja na dva prvenstva Evrope i jednom planetarnom šampionatu imaće izuzetno bitnu ulogu i na fajnl-foru Lige šampiona. One su Đurđina Jauković i Ema Ramusović.

Djevojke rođene prije 19 godina u Nikšiću, odnosno Beranama, danas će se naći u avionu mađarske kompanije „Bejs”, koja će vratiti vladarke Starog kontinenta na mjesto uspjeha. I neće biti tek tu da popune broj od 30 putnika u „Embraeru 120”, već kao veliki aduti iz rukava Dragana Adžića u sjutrašnjem polufinalu sa Đerom (15.15 časova) i nedjeljnom, kako se svi nadaju, finalu.

"Pozitivna trema postoji i jedva čekam fajnl-for. Ovo mi je prvi, a imam tek 19 godina. Đer se sigurno za nas nije spremio kao mi za njega. Nismo gledale samo utakmice protiv Mađarica, već smo analizirale sve, uključujući njihovo finale i polufinale Kupa. Ne mogu da nas iznenade, a mi njih možemo nekim akcijama u napadu. Uzgred, svi znaju kakvu odbranu igramo, nadam se samo da ćemo imati pravi odnos i energiju kakvu je ekipa Budućnosti imala i prošle sezone", istakla je Jaukovićeva, koja je prošlog ljeta bila MVP i prva golgeterka Evropskog juniorskog prvenstva.

Djevojka koja je skrenula pažnju svjetske javnosti na sebe na šampionatu planete u Danskoj više nije nepoznanica za protivnike. I iz Đera su je „snimali”, ali ih je iznenadila u mečevima grupne faze.

"Primijetila sam da me je golmanka Đera više čekala u dijagonali, ranije je krenula kada sam šutnula u „kratki ugao”. Rivali ne obraćaju pažnju na mene kao na Kristinu Neagu, Katarinu Bulatović i Milenu Raičević. Možda i gledaju moje šuteve, ali se nadam da ću ih iznenaditi", uz osmjeh poručuje najmlađa igračica „plavih”.

Iako je Đer domaćin, epitet blagog favorita u meču koji su svi označili kao finale prije finala, ipak, ima Budućnost.

"Jesmo bolje, ali je činjenica da Mađarice poslije nas igraju najbolju odbranu. Forsiraju zonu 5-1, sviđa mi se kako ih trener vodi. Prošle sezone nisu igrale fajnl-for, ali su sada osvježene. Tu je Grot, koja je igrala odlično na Svjetskom prvenstvu. Nemaju veliku rotaciju, kao ni mi, ali igraju kući", upozorila je Jaukovićeva.

Njena vršnjakinja ističe da je timski duh adut Budućnosti.

"Maksimalno smo se spremile, atmosfera je super, odlično se slažemo i osjeća se neka posebna energija. Jedva čekamo da sve počne. Imam malu tremu pred svaki meč, a da ne pričam kako je pred fajnl-for. Daću sve što mogu, nadam se da će sve biti dobro", rekla je Ramusovićeva.

Mlada Beranka izuzetno poštuje rivala u sjutrašnjem polufinalu.

"Zna se šta je Đer, kakve igračice ima, šta sve može u odbrani i napadu. Na svakoj poziciji je odlično pokriven, ali bih izdvojila Grot, Loke i Amorim. To su odlične individualke, koje sjajno međusobno sarađuju. Tu je sada i Gorbic, to je stara klasa. Iskusna je, može da pruži mnogo".

Možda je priča već izanđala od prevelike upotrebe, ali je recept za pobjedu Budućnosti odavno jasan.

"Naš najjači segment je, definitivno, odbrana. Ako ona bude na nivou, ubijeđena sam da rezultat neće izostati. Bitno je da i u napadu budemo dobre i čini mi se da nam solidno ide. Prva postava odlično sarađuje, a i mi joj pomažemo. Đer igra malo dublju zonu, koja može da se probije, samo da budemo fokusirane. Svako ima neke greške, pa čak i Budućnost, iako igramo najbolju odbranu na svijetu - iskrena je kružna napadačica iz Berana, koja bi trebalo da ima veću minutažu u odbrani nego u napadu, jer je na crti neprikosnovena Dragana Cvijić".

Kada bi u Budimpešti bilo kao u Herningu...

Đurđina Jauković je na Evropskom juniorskom prvenstvu jednom dala 20, a dva puta po 15 golova, ali je meč karijere odigrala u seniorskoj reprezentaciji.

Pred 12.000 Danaca, na Svjetskom prvenstvu u Herningu, mrežu domaćih je zatresla devet puta i bila najzaslužnija za pobjedu Crne Gore. Slična atmosfera je čeka i u „Laslo Pap areni”, nada se da će sličan biti i ishod.

"To je bila utakmica možda pred najviše navijača koju ću ikada igrati. Meč sa Danskom mi je najljepši u karijeri. Kada uđete u salu sa 12 hiljada ljudi, u kojoj bukvalno svi navijaju za vašeg rivala, to vam daje energiju. Biće puno i kada budemo igrale protiv Đera, ali će mi to biti samo motiv više. Najsrećnija bih bila da utišam Mađare", samouvjerena je najmlađa prvotimka Budućnosti.

Bonus video: