Kroz pakao do četvrtfinala

Nije se ispunila želja da se iz šešira u kome su bile Španija i Argentina izvuče južnoamerički predstavnik
60 pregleda 0 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore, Foto: Beta/AP
Rukometašice Crne Gore, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.04.2016. 17:57h

Pakao na početku, raj na kraju - da li je to put koji će rukometašice Crne Gore preći na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru?

Aktuelne olimpijske vicešampionke će igrati u nestvarno jakoj grupi A, u kojoj će rivali biti vlasnik sve tri krune - olimpijske, svjetske i evropske - Norveška, šampion planete iz 2013. i domaćin Brazil, trećeplasirana sa SP u Danskoj, Rumunija, viceprvak Evrope Španija i najdominantnija afrička selekcija, Angola.

Najteži rival timu Dragana Adžića nije stigao samo iz 6. šešira, jer je Južna Koreja jača od Angole.

Ali, ako se prođe ta paklena grupa, u četvrtfinalu bi zadatak mogao da bude mnogo lakši. Mogući rivali iz grupe B su Holandija, Rusija, Švedska, Francuska, Argentina i Koreja.

"Za nas realno nema lake ekipe, u kojoj god da smo grupi. Samo se nadam da ćemo se okupiti zdrave, a imaćemo dosta vremena da se spremimo. Grupa je preteška, a mi nismo u kompletnom sastavu da nas mogu smatrati za favorite. Ali, ako sve budemo zdrave, sigurno će naš sistem rada, priprema i neko zajedništvo donijeti dobar rezultat. Ne možemo da pričamo trenutno o medaljama, jer je daleko do Olimpijskih igara", rekla je Jovanka Radičević.

Zanimljivo je da je selektor Brazila, Danac Morten Subak, imao pravo da bira u kojoj će grupi igrati njegov tim i izabrao znatno težu.

Izgleda da je odlučio da se pomuči u grupi, kako bi u četvrtfinalu imao relativno lakši posao. Na pitanje je li joj jasno zašto je to uradio, najbolje desno krilo svijeta je imalo interesantan odgovor:

"Vjerovatno razmišlja da im je bolje u grupi da se sretnemo nego da se ukrštamo u četvrtfinalu".

Crna Gora je sa četiri rivala iz grupe A igrala na OI u Londonu, a Rumuniju je te 2012. izbacila u kvalifikacijama.

Moguće je da će u četvrtfinalu suparnik opet biti Francuska, koja je u glavnom gradu Velike Britaniej srušena golom Katarine Bulatović iz sedmerca na isteku vremena.

"Vidjećemo šta je sudbina za četvrtfinale, ali da prvo završimo posao u grupi. Prednost ostalih ekipa je što imaju mnogo veću rotaciju nego mi. To nam je bio problem i prvenstvima Evrope i svijeta, a u nekim trenucima i u kvalifikacijama za OI", zaključila je Radičevićeva.

U Adžićevom timu biće, ako ne bude kakvih iznenađenja, devet djevojaka koje su iz Londona donijele istorijsko odličje Crnoj Gori.

U pitanju su Katarina i Anđela Bulatović, Milena Raičević, Majda Mehmedović, Radmila Petrović, Radičevićeva, Sonja Barjaktarović, Marina Rajčić i Suzana Lazović, koja je konačno dobila dozvolu ljekara da se vrati rukometu i mogla bi da bude u punom pogonu od avgusta.

Neće biti Bojane Popović, Maje Savić, Ane Đokić i Ane Radović, dok je kapitenka ove generacije Marija Jovanović pokidala prednje ukrštene ligamente koljena i trebalo bi da se dogodi čudo da ide u Rio.

Turnir za rukometašice na OI traje od 6. do 20. avgusta.

Adžić: Zašto bi Švedska, Holandija, Rusija ili Francuska bile slabije nego naši rivali?

Selektor „lavica” Dragan Adžić nije previše očajavao nakon žrijeba, svjestan da su svi učesnici OI moćni.

"Turnir je tako kvalitetan da je samo Argentina mogla da bude lakša, sve ostale ekipe su jake. Zašto bi Švedska, Holandija, Rusija ili Francuska bile slabije od selekcija koje su sa nama u grupi? Nadam se da ćemo imati veću rotaciju za fenomenalan turnir kakav nas čeka u Riju. Biće velika borba da se dobije neka utakmica i da se dokopamo četvrtfinala. Plasman među osam bi bio sjajan uspjeh", rekao je Adžić za „Vijesti”.

Crna Gora je u Londonu tražila formu kroz grupu i bila najjača u nokaut fazi. Želja je i da ovog puta bude tako, mada je grupa sada teža.

"Sa ovim igračkim kadrom i u ovoj konkurenciji treba doći do četvrtfinala. Kada se uporede sastavi iz 2012. i sada, jedino smo mi i Norveška igrački slabiji, svi ostali su puno jači. Svemu smo naredni, trudićemo se", dodao je Adžić, koji će moći da računa na Suzanu Lazović.

"Konačno je dobila zeleno svjetlo da počne da trči. Nadamo se da će krajem maja i početkom juna igrati sa Slovenijom i Makedonijom i biti potpuna spremna za OI".

Vujović može u četvrtfinale, Kataru teško

Crnu Goru u „Areni budućnosti” u četvrti Rio de Žaneira, Bara da Tižuki, neće predstavljati samo „lavice”, već i Veselin Vujović.

Jedan od najboljih rukometaša svih vremena u Brazil ide kao selektor Slovenije, a imao je sreće na žrijebu, jer će „dežela” u grupi B igrati sa Poljskom, Švedskom, Brazilom, Njemačkom i Egiptom i trebalo bi da se domogne četvrtfinala.

Grupa A je jača, jer su u njoj Francuska, Danska, Hrvatska, Tunis, Katar i Argentina.

"Zadovoljan sam žrijebom, jer je grupa A za nijansu teža od naše. Treći put ove godine ćemo igrati sa Švedskom, Brazilci su odabrali našu grupu jer misle da kroz nju mogu do četvrtfinala. Favorit je svakako Njemačka, kao evropski prvak", rekao je 55-godišnji Cetinjanin.

Katar, za koji igraju Baranin Goran Stojanović, Cetinjanin Žarko Marković i Nikšićanin Jovo Damjanović, nije imao previše sreće na izvlačenju kuglica, ali je sve moguće ako bude imao suđenje kao na Svjetskom prvenstvu na svom terenu...

Bonus video: