„Lavice” imaju samo jednu želju - Argentinu

5 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore, Foto: Www.cristipreda.ro
Rukometašice Crne Gore, Foto: Www.cristipreda.ro
Ažurirano: 29.04.2016. 08:26h

Sto dana do početka 31. Olimpijskih igara je obilježeno u srijedu, kada je olimpijski plamen na Panatenaiki stadionu u Atini predat organizatorima u Rio de Žaneiru. U gradu poznatom po gigantskoj statui Hrista Spasitelja na brdu Korkovado, Kopakabani, karnevalu i „Marakani” za danas (19 časova po našem vremenu, 14 po lokalnom) je zakazan događaj koji zanima sve u Crnoj Gori - žrijeb za olimpijski turnir za rukometašice.

Reprezentacije će biti podijeljene u dvije grupe sa po šest timova. Crna Gora je u trećem šeširu i do četvrtfinala ne može da igra samo sa Švedskom. „Lavice” imaju jednu jedinu želju - da iz petog šešira izvuku slabašnu Argentinu, a ne Španiju. Dobro bi bilo i da iz šestog rival bude Angola, a ne Južna Koreja, ali to je manje bitno od toga hoće li protivnik biti vicešampion Evrope ili tim iz zemlje koja je vjekovima bila španska kolonija...

U prvom šeširu su finalisti Svjetskog prvenstva Norveška i Holandija, u drugom Rumunija i Rusija, a u četvrtom Francuska i domaćin Brazil.

Put do četvrtfinala neće biti nimalo lak, a najvažnije je da se kroz pet utakmica u grupi dostigne forma neophodna za nokaut fazu. Tako je bilo u Londonu - tim Dragana Adžića nije blistao u grupi A, bio je četvrti iza Brazila, Hrvatske i Rusije, ali je u četvrtfinalu izbacio Francusku. Zanimljivo, tri selekcije koje su bile ispred Crne Gore u grupi nisu stigle do polufinala.

Rukometni savez Crne Gore će na žrijebu u Rio de Žaneiru predstavljati generalni sekretar Emir Bešlija. On je to kvalifikacionog turnira u Arhusu sjedio na klupi „lavica” kao tim lider, ali je u Danskoj prepustio mjesto Bojani Popović, koja će putovati i u Brazil i biti od velike pomoći Adžiću.

Na žrijebu će biti odabrane i grupe za muški turnir, na kojem učestvuju Francuska, Poljska (prvi šešir), Slovenija, Danska (drugi), Hrvatska, Švedska (treći), Tunis, Brazil (četvrti), Njemačka, Katar (peti), Argentina i Egipat (šesti).

I Crna Gora će, indirektno, vjerovatno imati četiri predstavnika na rukometnom turniru za muškarce u Riju - Veselin Vujović je selektor „dežele”, a Goran Stojanović, Žarko Marković i Jovo Damjanović igraju za Katar.

Prvi šešir

Norveška (svjetski šampion), Holandija (prva na kvalifikacionom turniru 1)

Drugi šešir

Rumunija (prva na turniru 2), Rusija (prva na turniru 3)

Treći šešir

Švedska (druga na turniru 3), CRNA GORA (druga na turniru 2)

Četvrti šešir

Francuska (druga na turniru 3), Brazil (domaćin)

Peti šešir

Španija (vicešampion Evrope), Argentina (vicešampion Panameričkih igara)

Šesti šešir

Južna Koreja (pobjednica azijskih kvalifikacija), Angola (pobjednica afričkih kvalifikacija)

Bonus video: