Kolektivna igra ruši vedete Baja Marea

1 komentar(a)
Dragana Cvijić, Foto: Zoran Đurić
Dragana Cvijić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.04.2016. 08:02h

Poslije poraza od Đera i Vardara, rivali širom kontinenta su počeli da se nadaju da je tron počeo da se ljulja, da se dominaciji Budućnosti nazire kraj.

Šampionke Evrope se, međutim, ne osvrću za onim što je prošlo, jer za njih sezona praktično počinje - rukometašice Dragana Adžića u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona danas u 13 časova po našem vremenu (14 po lokalnom) gostuju Baja Mareu.

Dvanaest utakmica u prvoj i glavnoj fazi samo su služile za zagrijavanje za dva obračuna sa timom sa sjevera Rumunije, koja će riješiti ko će igrati na fajnl-foru. Podgoričanke su, naravno, favoritkinje.

I to ne samo u ovom dvomeču, već za osvajanje nove, treće titule prvaka Evrope u klupskoj istoriji (kvota na kladionicama 2,20), ali to ne znači da ih danas čeka lak posao. Naprotiv.

"Ako stavimo na papir, Baja Mare je igrački vrijednija ekipa nego Larvik, Rostov ili Ferencvaroš, ali ima slabosti koje ćemo probati da iskoristimo. Djevojke su odmornije nego što su bile prije reprezentativnih akcija i vjerujem da će biti prave. Znamo da smo van takmičarske forme, ali i znamo kako da igramo takve utakmice", poručio je Adžić.

Budućnost je lani lagano odradila posao u četvrtfinalu protiv Viborga, a potom dominantno došla do titule u Budimpešti. Ove godine su protivnici mnogo jači, počev od ovog u bitkama za novi odlazak u glavni grad Mađarske.

"Biće mnogo teže nego prošle sezone protiv Viborga. Baja Mare je ekipa sastavljena od vrhunskih pojedinaca, koji su rasterećeni jer su već riješili svoje statuse za narednu sezonu. Protiv prvaka Evrope mogu da odigraju potpuno opušteno, a mi se spremamo na njihovo najbolje izdanje. Vjerujem da ćemo uspjeti da to anuliramo u dva meča i napravimo vrhunski rezultat, a to bi ove sezone bio plasman na fajnl-for", naglasio je Adžić.

Nije, naravno, današnji rival nikakav bauk. Jeste da Aurelijan Roška u timu ima odlične Alison Pino, Alesandru do Nasimento, Valentinu Ardean-Elisej, Lois Abing, Paulu Ungureanu, Katarinu Ježić..., ali postoje i „rupe” u sistemu.

"Odbrana im je slabija od napada, a kod nas je taj segment na istom nivou, ako ne i na većem. Poznajemo njihove igračice i probaćemo da taktičkim rješenjima iskoristimo neke slabosti. One nisu baš brojne, ali u teškom meču, kao što će ovaj biti, mogu da izađu na vidjelo", dodaje Adžić.

Meč se igra u neobičnom terminu, ali trofejni stručnjak smatra da se ta „podvala” Rumuna neće osjetiti u igri njegovog tima.

"To je sigurno pokušaj da se prvak Evrope i na taj način poremeti. Ali, čitave sedmice smo trenirali u tom terminu, prilagodili se i to ne smije da bude problem".

Čini se da ključ pobjede leži u zaustavljanju Francuskinje Pino.

"Dala je 82 gola, što je vrhunski učinak, ali nije samo ona opasna. Imaju vrhunska krila Elisei i Nasimento, koja su i bekovski opasna i svako bi poželio da ih trenira. Abing i Perijanu su vrhunski mladi lijevi bekovi, na drugoj strani je Vizitiju. Pino stvarno igra sezonu života, ima dobar „filing” zbog slobode u kreiranju igre, ali imamo način kako da je zaustavimo. Pojedine utakmice koje nije odigrala vrhunski su se odrazile na energiju čitave ekipe, ali i sve ostale zavrjeđuju veliku pažnju u odličnom ambijentu", zaključio je Adžić.

Cvijić: Pokazale su da mogu da igraju sa svima

Baja Mare će doživjeti sudbinu sličnu Olkimu, jer će na kraju sezone gotovo sve igračice otići iz kluba sa sjevera Rumunije, čija je budućnost pod velikim znakom pitanja. Navijači su vrijeđali Paulu Ungureanu i Katarinu Ježić što idu u CSM Bukurešt, ali se svi ti problemi guraju pod tepih pred dolazak prvaka Evrope.

"Baja Mare igra dobro i timski. Ima dosta raspoloženih igračica, vidi se da se dobro osjećaju tamo, bez obzira na probleme koje imaju. Pred nama je težak zadatak", svjesna je Dragana Cvijić.

Rumunski tim je u glavnoj fazi upisao pet pobjeda, jednu više od Budućnosti, ali to ništa neće značiti.

"Ne treba da strahujemo, već da igramo našu igru. Baja Mare je u glavnoj fazi pokazao da može da igra sa svima i ni u jednom trenutku nije bio autsajder. To je jako motivisana ekipa, željna dokazivanja. Uostalom, svi žele da igraju protiv Budućnosti i pobijede nas".

Jedna od najboljih kružnih napadačica svijeta ne igra za reprezentaciju Srbije, zbog čega je duže od svih van takmičarskog ritma, ali poručuje da joj to ne smeta.

"Nije mi teže nego saigračicama, jer nisam izlazila iz ritma. Trenirala sam sa muškarcima dok je Crna Gora bila na kvalifikacijama, a kada sam se priključila trebalo mi je samo nekoliko treninga da opet osjetim ekipu", istakla je Cvijićeva.

Bonus video: