Prvak Evrope hvata voz za fajnl-for

3 komentar(a)
Radmila Petrović, Foto: Luka Zeković
Radmila Petrović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.04.2016. 08:14h

Kvalifikacije za Olimpijske igre su prošlost, nastup u egzotičnom Rio de Žaneiru daleka budućnost, a sadašnjost se zove Liga šampiona. Poslije pet sedmica, rukometašice Budućnosti se vraćaju na najveću klupsku scenu sa željom da nastave da nezadrživo hitaju ka Budimpešti, gdje bi 7. i 8. maja trebalo da brane titulu prvaka Evrope.

Prepreka koja im stoji na putu nije nimalo laka, jer „plave” na putu ka „Laslo Pap areni” moraju da preskoče ekipu koja je ostvarila pobjedu više od njih u glavnoj fazi, Baja Mare. Prvi meč igra se sjutra u 13 časova po našem vremenu na sjeveru Rumunije.

"Baja Mare je jako ozbiljna ekipa, kvalitetna na svim pozicijama. Ima vrhunske rukometašice i igra sve bolje u Ligi šampiona. Tokom priprema smo igrale sa njom i izgubile jedan razlike. To govori koliko je to kvalitetna ekipa i da moramo da odigramo maksimalno u Rumuniji, ispoštujemo sve dogovore i ispravimo greške koje smo tada pravile, te da kaznimo njihove slabosti", istakla je Radmila Petrović.

Budućnost nije odigrala nijedan meč od pobjede nad Midtjilandom, a Baja Mare je prethodne sedmice savladao dva rivala u nacionalnom šampionatu.

"Sve smo zdrave, spremne i jedva čekamo da utakmica počne. Želimo da uđemo u pobjednički niz. Baja Mare igra svake srijede i subote, ali naša prednost može da bude to što ćemo biti odmornije", naglašava Marta Žderić.

Do posljednjeg kola glavne faze se nije znalo ko će biti rival Budućnosti u četvrtfinalu, a mnogi misle da bi bilo lakše sa Larvikom ili Ferencvarošem. Iskusnoj Nikšićanki, međutim, ne smeta što će igrati u uzavreloj atmosferi dvorane „Laskar Pane”.

"Možda je i bolje što je rival Baja Mare, jer imamo dosta materijala o Rumunkama. Osjetile smo ih na početku sezone i dobro je što smo izgubile, da ne razmišljamo da će nam biti lako. Mislim da smo spremne i da će u subotu sve biti kako bi trebalo. Navikle smo da igramo pred punim tribinama, moramo da razmišljamo kao da je to naša publika, da navija za nas i da nemamo nikakav pritisak", zaključila je Petrovićeva.

Hrvatska golmanka će biti na iskušenjima, jer rumunski tim ima raznovrsne šutere, ali se ona, kako reče, uzda u „obranu”.

- Baja Mare je odlična ekipa, ima vrhunska krila, a Pino je jedan od najboljih srednjih bekova svijeta. Dobro smo analizirale protivnika, kao i svakog dosad. Znamo sve, spremne smo i čekamo pobjedu - samouvjerena je Žderićeva, koja je nedavno proslavila 26. rođendan.

Moramo da ih napadamo široko, u sredini su visoke i jake igračice

Petrovićeva smatra da će u sjutrašnjem meču glavni cilj biti da se zaustave kontre, što je rumunskom timu najjače oružje.

"Golmanka baca duge i precizne lopte krilima koja su mnogo brza i odlično fizički spremna. Imaju i jako dobre bekove, koji šutiraju i sa 10-11 metara ili prolaze do zicera. Kompletna je ekipa, tako da ne mogu da navedem neku manu. U napadu imamo šansu da prolazimo široko i da pravimo višak. Tu imamo više prostora nego kroz sredinu, gdje imaju visoke i fizički jake igračice", otkriva recept 28-godišnja Nikšićanka, koja je zbog mononukleoze propustila Svjetsko prvenstvo i sedam posljednjih mečeva Lige šampiona.

Bonus video: