Branko Dumnić - Crnogorac koji je kralj italijanskog rukometa

Branko Dumnić prethodnog vikenda osvojio Superkup Italije sa Presanom, što mu je šesti trofej u Italiji
1252 pregleda 0 komentar(a)
Branko Dumnić, Foto: BARBORA TALACOVA
Branko Dumnić, Foto: BARBORA TALACOVA
Ažurirano: 30.12.2018. 14:09h

Lavis, gradić u blizini Trenta, ima svega 9.000 stanovnika, ali i trenutno jedan od najboljih rukometnih timova u Italiji - Presano. Klub sa sjevera Apeninskog poluostrva je u februaru osvojio prvi trofej u klupskoj istoriji, Kup Italije, a prošlog vikenda i Superkup. Do tih visina ga je popeo naš čovjek, 56-godišnji Nikšićanin Branko Dumnić.

Popularni Duma je već 15 godina u Italiji. Vraćao se nakratko u Crnu Goru, 2006. vodio mlađe reprezentativne selekcije, a u sezoni 2007/2008. bio trener i Lovćena i Sutjeske, sa kojom je iznenađujuće osvojio jedini trofej u klupskoj istoriji - Kup Crne Gore. Od tada je opet u Italiji i postao je najtrofejniji rukometni trener u istoriji te zemlje.

- Priredili smo iznenađenje u februaru u Kupu, jer nismo bili favoriti pored šampiona Bolcana i Fasana, ali smo odigrali izvanredno. I u Superkupu je Fasano bio favorit, ali smo pobijedili - govori Dumnić, koji je stigao na kratkotrajni odmor u Crnu Goru.

Presano je u Superkupu prije sedam dana gubio od Junior Fasana 7:2, potom dugo jurio rivala, a u posljednjih sedam i po minuta nije primio gol i serijom 3:0 je preokrenuo na konačnih 24:22. To je bio Dumnićev šesti trofej u Italiji, jer je sa rukometašima Konversana i rukometašicama Sasarija osvajao prvenstvo i Kup. Ova posljednja dva pehara su možda i najznačajnija, jer ih je osvojio iz prikrajka, sa ekipom koja ima samo jednog stranca, lijevog beka iz BiH Dinka Dedovića.

- Italijanska liga je dobra, a reprezentacija bi uskoro mogla da napravi iskorak, jer su mlađe selekcije dosta napredovale. Dva moja igrača rođena 2000. godine su otišla u Monpelje i već su pozvani za A selekciju, pa će igrati protiv Crne Gore u Hrvatskoj, a jedan je u Drugoj ligi Španije u timu koji se bori za ulazak u elitu. Na posljednja dva prvenstva Mediterana kadetska reprezentacija je dva puta ubjedljivo pobijedila Crnu Goru, što je ranije bilo nezamislivo. Ali, očito je da ima nekih problema kod nas u Crnoj Gori i da se dosta bolje radi sa mlađima u Italiji.

Dumnić je 2003. stigao u Konversano umjesto legendarnog Lina Červara. Osim tog kluba, kao i Sasarija i Presana, vodio je i Fasano i Salerno, a ima brojne titule i u mlađim kategorijama, te 4. mjesto na Mediteranskim igrama 2013. u Mersinu, kada je u polufinalu izgubio od Hrvatske 23:21. Njegov povratak bi značio crnogorskom rukometu, ali on to nema u planu.

- Pratim ligu koliko mogu i vidim da je slaba. U ovakvoj situaciji se ne bih vraćao, jer klubovi kubure sa finansijama, čak je i neparan broj ekipa u prvenstvu, što pokazuje koliko je sve 'tanko'. Bilo bi dobro da se više radi sa mlađim kategorijama, a tužan sam kad vidim šta se napravilo od Sutjeske. Nikšić bi trebalo da bude baza za crnogorski klub, jer su ljudi iz mog grada prirodno talentovani za rukomet, ali kluba nema. To je grijeh.

Nekadašnji pomoćnik Pera Miloševića u Lovćenu prati i dešavanja u reprezentaciji Crne Gore i neke stvari su mu nejasne.

- U toku sam sa svim što se dešava, ljetos smo pravili i kamp na Lovćenu. Ne mogu da shvatim neke stvari koje se dešavaju. Možda drugačije gledam na stvari, ali mislim da bi za svakog igrača trebalo da bude čast da igra za reprezentaciju. Vjerovatno su tu u pitanju neki drugi problemi, ali sve bi to trebalo prevazići. Morali bi svi da igraju, ali smo, nažalost, jedna od rijetkih država čiji igrači masovno odbijaju poziv za reprezentaciju - zaključio je Dumnić.

Bonus video: