Zagrijavanje za ono pravo

Za „lavice” danas u Arhusu počinje možda i najvažniji turnir ikada, tri dana od kojih im zavisi gotovo sve...
1 komentar(a)
Katarina Bulatović, Foto: Jan Christensen/DHF
Katarina Bulatović, Foto: Jan Christensen/DHF
Ažurirano: 18.03.2016. 09:57h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Kucnuo je čas da počne ono za šta se, kako reče Jovanka Radičević, rukometašice Crne Gore spremaju od Londona - za „lavice” danas u Arhusu počinje možda i najvažniji turnir ikada, tri dana od kojih im zavisi gotovo sve. Tri dana nakon kojih će se definitivno znati hoće li igrati na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, hoće li zlatna generacija dobiti šansu da ispravi nepravdu iz Londona...

Sedam djevojaka iz tima kojem je u onom nezaboravnom finalu sa Norveškom oteto olimpijsko zlato, uz pomoć devet nasljednica, pokušaće da se ponovo domognu najveće svjetske smotre. Prvi rival je pravi za zagrijavanje, pošto će se zlatnoj generaciji crnogorskog rukometa danas (16.45) u „Ceres areni” suprotstaviti nedorasli Urugvaj.

Biće to prilika da tim Dragana Adžića uhvati željeni ritam pred odlučujuće mečeve sa Danskom u subotu i Rumunijom u nedjelju. I da izbriše utisak koji je ostao nakon dvomeča sa Hrvatskom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, nakon kojih je kod navijača ostala dilema može li ovaj tim do Rija.

"Protiv Hrvatske nismo igrale dobro, zato je prisutan dosta veliki oprez. Iskreno, utisak nakon tog dvomeča mi je bio loš, ali vjerujem da će to već od danas biti bolje. Napravile smo puno grešaka protiv Hrvatica, radile smo sve što možemo da ih ispravimo. Ne kažem da ih neće biti, ali bi bilo dobro da ih bude što manje", iskrena je Katarina Bulatović.

Čini se da raspored ide naruku „crvenima”, ali najbolja golgeterka Olimpijskih igara u Londonu ne daje tome previše važnosti.

"Ne znam kakav bi nam raspored bio najbolji, to nam je što nam je. Prva utakmica je najlakša, od subote kreće ono pravo. Vjerujem da možemo da pobijedimo Dansku i da budemo za korak bliže Olimpijskim igrama".

Prije četiri godine, Crna Gora je takođe bila u grupi sa Rumunijom, a i tada je prvi meč igrala sa apsolutnim autsajderom, Japanom. Poslije dva kola je bilo jasno da „lavice” i domaća Francuska idu u London, a možda će i ovog puta sve biti poznato poslije dva odigrana meča...

"Jedino ne mogu da uporedim našu tadašnju i sadašnju ekipu. Ostalo je sve isto - imamo jednaku želju i optimizam, a sve znamo šta bi nam značio plasman na Olimpijske igre. Možda neki misle da smo bolje nego tada, mnogi smatraju da smo gore, ali smatram da je i u ovaj sastav zaslužio da ide u Rio de Žaneiro", jasna je 31-godišnja ljevoruka bombarderka.

Trećeplasirani tim sa Panameričkog prvenstva je, naravno, već prežaljen, u mislima je samo sjutrašnji obračun sa domaćinom turnira.

"Utakmica protiv Urugvaja će nam poslužiti da uđemo u ritam i da probamo nešto što bismo željele da igramo protiv Danske. Domaća selekcija je promijenila dosta igračica u odnosu na Svjetsko prvenstvo, ali igra isto. Sigurno sprema neko iznenađenje za nas, ali ih dobro znamo. Ima nekoliko mlađih koje možda ne poznajemo, ali to nije ni bitno, jer imaju puno igračica, a sistem im je uvijek isti".

A ako iko sa ovih prostora ima rješenje za taj skandinavski tip rukometa, onda je to svakako Crna Gora.

"Dankinje sigurno neće moći da nas pretrče kao neke druge. Što manje golova primimo iz kontri, veće su nam šanse da pobijedimo. One su navikle da dosta trče i daju lake golove, to im puno znači. Čim ne mogu to da rade, onda je problem. Cilj nam je da pravom odbranom dovedemo utakmicu da se igra kako nama odgovara i vjerujem da ćemo u tome uspjeti", zaključila je Bulatovićeva.

Biće teško bez Mare, ali Đina može da nadoknadi njen izostanak

Najstarija je cimerka sa najmlađom reprezentativkom - u hotelu „Skandik Vest” u Arhusu sobu dijele dva najviša beka Crne Gore, sjajni šuteri, 31-godišnja Katarina Bulatović i 12 godina mlađa Đurđina Jauković.

Na mladoj Nikšićanki će biti teret da odmijeni kapitenku Mariju Jovanović i pomogne startnoj bekovskoj postavi, u kojoj su Milena Raičević, Katarina i Anđela Bulatović.

"Nema Mare i Suzane Lazović, ali sada su tu Anđela i Radmila Petrović. Uvijek nam neko fali, navikle smo više. Mara je bila super na Svjetskom prvenstvu, u napadu je bila fantastična, a i u odbrani. Sigurno će nam biti teže, ali mislim da sa Đinom Jauković i Anđelom to možemo da pokrijemo. Đini niko od nas ne nameće pritisak, samo može sama sebi da ga stvori. Ali, ne sumnjam u nju, kad god je ušla odigrala je kako bi trebalo. Ako bude opuštena, može da nakodnadi to što nema Mare", jasna je djevojka koja je Evropsko prvenstvo 2010. baš u Arhusu gledala sa tribina, jer još nije imala pravo nastupa za Crnu Goru.

Rumunija je blagi favorit protiv Danske

Nakon utakmice sa Urugvajem, „lavice” će ostati u „Ceres areni” kako bi odgledale meč Danska - Rumunija.

"Po meni je Rumunija blagi favorit u tom meču. Ozbiljna je ekipa, a ako Kristina Neagu bude kakva je bila na Svjetskom prvenstvu, Rumunke ne bi trebalo da imaju problema protiv Dankinja. Ali, nije Danska džabe organizovala turnir. Bilo je puno iznenađenja oko sastava za dvomeč sa Rusijom, dovoljno je vidjeti ko je sve sjedio na tribinama. Još se ne zna konačni sastav domaćih, ali one sebi mogu da priušte da puno rotiraju", istakla je Katarina Bulatović.

RASPORED

DANAS

Urugvaj - Crna Gora 16.45 Rumunija - Danska 19.00

SJUTRA

Rumunija - Urugvaj 17.45 Danska - Crna Gora 20.00

NEDJELJA

Crna Gora - Rumunija 17.45 Danska - Urugvaj 20.00

Bonus video: