Adžić: Olimpijske igre ne mogu da se porede sa bilo čime

"Veliko je odricanje iza djevojaka i mnogo takmičenja, to će nam dati snagu da budemo najbolji kada bude najteže", istakao je selektor Dragan Adžić
100 pregleda 1 komentar(a)
Dragan Adžić Sonja Barjaktarović Jovanka Radičević, Foto: Hrvatski rukometni savez
Dragan Adžić Sonja Barjaktarović Jovanka Radičević, Foto: Hrvatski rukometni savez
Ažurirano: 17.03.2016. 09:54h

Čudni li su ti dvoranski sportovi. Šta drugo reći, kada sve što ste godinama radili, zbog čega ste se odricali, stane u tri dana. Zapravo, u slučaju rukometašica Crne Gore u dva, a možda čak i samo jedan, koji bi mogao da odredi da li će ispuniti san o drugom odlasku na Olimpijske igre. Kada sjutra savladaju Urugvaj (u to, valjda, niko na svijetu ne sumnja), „lavice” će ostati da odgledaju meč Danska - Rumunija. Ako Kristina Neagu i drugarice ne izgube, subota 19. mart bi mogao da postane značajan datum u istoriji crnogorskog rukometa, jer bi trijumf nad domaćinom donio timu Dragana Adžića plasman u Rio de Žaneiro.

Neodlazak u brazilski velegrad bi bio ravan katastrofi, ali niko u ekipi koja je mnogo puta oduševila naciju ne želi ni da pomisli da je to moguće. Čak ni oprezni Adžić.

"Puno vrhunskih reprezentacija, čiji savezi imaju ogromna ulaganja, nemaju ni mogućnost da odu u Rio, već čekaju Tokio 2020. Naše djevojke su izgarale na svim takmičenjima od 2012. do 2015. da bi došle u ovu poziciju. Duboko vjerujem u njih i sve nas da ćemo biti pravi, da nećemo dati na sebe, kao ni mnogo puta ranije. Vjerujem da ćemo na njihovom terenu pobijediti Dankinje, a ako bude trebalo i Rumunke da bismo se plasirali na Olimpijske igre. Veliko je odricanje iza djevojaka i mnogo takmičenja, to će nam dati snagu da budemo najbolji kada bude najteže", istakao je 46-godišnji stručnjak.

Crna Gora je u četvrtak i subotu igrala sa Hrvatskom mečeve kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i nije blistala, jer je u Splitu izgubila 23:22, a u Baru slavila 31:29.

"Zadovoljniji sam od igračica izdanjima protiv Hrvatske, jer su sve te stvari trebalo da se dese. Uvijek smo znali da izvučemo pouke poslije poraza od Hrvatica i da budemo bolji kada je najvažnije. Grupa u Arhusu je vrlo teška, sa fenomenalnim protivnicima, ali sam siguran da ćemo izvojevati minimum dvije pobjede i poći na još jedne Olimpijske igre. Mi koji smo bili u Londonu znamo da je to neuporedivo sa bilo čim, ali i ove druge djevojke zaslužuju da dožive Olimpijske igre", poručuje Adžić.

Odavno je otpala Marija Jovanović, početkom marta je otpisana i Suzana Lazović, a zbog višednevne temperature u Dansku nije otputovala ni Biljana Pavićević. Izostanak pouzdanog lijevog krila smanjuje mogućnost da Majda Mehmedović igra na poziciji pivota.

"Biljino odsustvo skraćuje mogućnost za rotacije. Ali, s obzirom na to da ovo nije takmičenje od osam-devet utakmica, nije isključeno da Majdu iskoristimo na pivotu taman koliko smo mislili. Vjerujem u ovaj sastav, sa mladim djevojkama koje vrijedno rade, žele i hoće, možemo da nadomjestimo neigranje tri vrhunske igračice", zaključio je Adžić.

Barjaktarović: Bićemo prave kada bude najpotrebnije

Grupa u Arhusu je izuzetno teška, jer će se od tri selekcije koje su osvajale medalje u ovom olimpijskom ciklusu jedna oprostiti od sna o Rio de Žaneiru. Igračice evropskog prvaka iz 2012. vjeruju da to neće biti one, nego jedna od bronzanih selekcija sa posljednje dva Mundijala, Danska (2013) ili Rumunija (2015).

"Svi znaju šta nam je cilj i mislim da bi trebalo da se nađemo na Olimpijskim igrama. Očekuju nas teški mečevi, ali uz našu energiju i volju možemo da ispunimo ono što smo zacrtale", poručila je Sonja Barjaktarović.

Prva golmanka Crne Gore najavljuje bolja izdanja i nje i ekipe nego u mečevima sa Hrvatskom.

"Nismo bile na željenom nivou protiv Hrvatske. Nadam se da ćemo protiv Danske pružiti maksimum, jer nam Rumunija, kao ni Hrvatska, ne leži, s obzirom na to da je slična nama. Ubijeđena sam, ipak, da ćemo biti najbolje kada je najbitnije, kao što smo do sada bile. Nisam bila zadovoljna ni svojim izdanjima protiv Hvatske, ali biću prava kada je najpotrebnije", obećala je 29-godišnja Beranka.

Dankinje su nas napadale drugačije nego ikog drugog

Danska je u kvalifikacionim mečevima za Evropsko prvenstvo protiv Rusije igrala u znatno drugačijem sastavu od onog koji je osvojio 6. mjesto na šampionatu svijeta u toj zemlji. Selektor Klavs-Brun Jergensen nema na raspolaganju Line Jergensen, Mariju Fisker, Mete Gravholt... Ukratko, samo osam igračica sa Mundijala se suprotstavilo „zbornaji”.

"Još ne znamo kojih 16 će igrati, pošto je selektor dosta rotirao protiv Rusije. Izvjesno je da neće biti Line Jorgensen i Fisker. Na Svjetskom prvenstvu me je čudilo što nema pivotkinje Svalastog, koja je dobar odbrambeni igrač i napadač, a sada će biti jači za nju. Za poziciju desnog beka možda spremaju Burgord, a možda će angažovati i Dalbi, koja je sa ekipom. Jedino se tu očekuju promjene", istakao je Adžić.

Stil igre je, međutim, isti, sa malim varijacijama korišćenim samo za „lavice”.

"Spremamo se na osnovu utakmica sa nama na Svjetskom prvenstvu, jer su nas napadali drugačije nego sve druge reprezentacije. Rješenja su u tim mečevima, a vjerujem da možemo da sprovedemo sve što dogovorimo. Bitno je da se dobro osjećamo, pritisak nam ništa neće donijeti", poručio je selektor Crne Gore.

Bonus video: