"Lavice" u finišu slomile otpor Hrvatske

22 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2016. 21:18h

Dva kola prije kraja kvalifikacija, pobjedom nad Hrvatskom je gotovo i teoretski osiguran plasman na četvrto Evropsko prvenstvo.

Ali, ako rukometašice Crne Gore drastično ne podignu nivo igre, lako se može desiti da im izmakne ono što najviše žele - drugi nastup na Olimpijskim igrama.

Ono što su pokazale veleras u Baru i dvije noći ranije u Splitu ne garantuje „lavicama” bilo šta u konkurenciji Danske i Rumunije.

Naredni vikend daće odgovor koje dvije ekipe će u Rio de Žaneiro, do tada olimpijski vicešampion mora da nađe rješenje za brojne propuste, prije svega u onome što mu je „trade mark” - odbrani.

Dragan Adžić je na početku meča promiješao startnu postavu u odnosu na gostovanje u Dalmaciji. Jovanka Radičević je bila na svojoj standardnoj poziciji desnog krila, dok je na crti umjesto nje bila Bobana Klikovac.

Između stativa je Alma Hasanić zamijenila Sonju Barjaktarović, Milena Raičević se prebacila na srednjeg beka, a na lijevom je bila Đurđina Jauković, koju je u odbrani mijenjala Anđela Bulatović.

Nakon tri vođstva gošći, ekipe su počele da igraju na mahove - Bobana Klikovac, Raičevićeva i Katarina Bulatović su vezale tri gola za 5:3, „vatrene” su preokrenule na 7:5, ali s nakon pet i po minuta pauze mreža Gabrijele Bešen za svega 81 sekundu zatresla tri puta za novo vođstvo „lavica” (8:7).

Adžić je redom uvodio u igru Emu Ramusović, Andreu Klikovac i Jelenu Despotović, ali rezultat nije trpio.

Naprotiv - nakon golova Raičevićeve i poznatije Klikovac sa igračicom više, selektor Hrvatske Goran Mrđen je bio prinuđen da zovne tajm-aut, jer je u 24. minutu na semaforu pisalo 14:10.

Do kraja poluvremena su se smjenjivali golovi sa obje strane, a Crna Gora je posljednja dva postigla u napadima pet na šest.

I dok je zbog napada mogao da bude zadovoljan, Adžića je moralo da zabrine izdanje u odbrani.

Selektor „lavica” je nakon posljednje sirene u prvom poluvremenu zamišljeno krenuo ka svlačionici.

Zadržao se u kratkom razgovoru sa Majdom Mehmedović, a onda nekoliko minuta ostao ispred tunela, valjda da sabere misli. Kada se vratio, ponaosob je dao savjete i ostalim igračicama iz startne postave.

Nije pomoglo - Katarina Bulatović jeste sa dva gola donijela rekordnih plus pet (21:16), ali je napad postajao bezidejniji, a Hrvatska je polako počela da pronalazi sve veće rupe u odbrani Crne Gore i u 46. minutu izjednačila na 23:23.

Na 26:26 su stvari u svoje ruke preuzele najmlađe igračice reprezentacije.

Đurđina Jauković je prvo iznudila sedmerac koji je iskoristila Petrovićeva, a onda i odlično asistirala Emi Ramusović, koja je sedam minuta prije kraja pogodila za 28:26.

Bivše kadetske i juniorske reprezentativke su stavile tačku na meč - 19-godišnja Nikšićanka je pogodila za 30:28, a njena vršnjakinja iz Berana postavila konačnih 31:29.

Doduše, za takav rezultat zasluge ima i Marina Rajčić, koja je odbranila zicer Sonji Bašić i tako praktično osigurala Crnoj Gori 1. mjesto u grupi 4.

Naime, ako večerašnji rivali ispune očekivanja i u junu savladaju Sloveniju i Makedoniju, „crvene” bi bile ispred „vatrenih” zbog gola prednosti u međusobnim susretima.

„Srećna sam zbog pobjede, što smo konačno pobijedile Hrvatsku. Igra je svakako mogla da bude bolja, pogotovo u odbrani prema bekovima. Zadovoljna sam zbog svoje igre i puna utisaka”, rekla je Ramusovićeva.

Crna Gora - Hrvatska 31:29 (19:15)

Bar - Dvorana „Topolica”. Gledalaca: 3.500. Sudije: Jović i Arnautović (BiH). Sedmerci: Crna Gora 6 (6), Hrvatska 1 (0). Isključenja: Crna Gora 4, Hrvatska 8 minuta.

Crna Gora: Rajčić (dvije odbrane), HASANIĆ (četiri odbrane), Barjaktarović (četiri odbrane i sedmerac), Petrović 4 (3), RADIČEVIĆ 5, Grbić, A. Bulatović, I. Pavićević, A. Klikovac 2, B. KLIKOVAC 2, JAUKOVIĆ 1, K. BULATOVIĆ 8 (3), Ramusović 3, MEHMEDOVIĆ 1, Despotović, RAIČEVIĆ 5.

Hrvatska: KAPITANOVIĆ (šest odbrana), Bešen (osam odbrana), Razum, NEMAŠKALO 2, Čović, Mičijević 4, PENEZIĆ 8, Ježić 3, Milošević, MILANOVIĆ-LITRE 2, MARIĆ 6, Franković, NIKŠIĆ 1, BAŠIĆ 3, Vidak, Posavec.

Galerija

Bonus video: