Pod Marjanom hvataju zalet za Rio de Žaneiro

Hrvatska ima pozitivan skor sa "lavicama" i slavile su tri puta u zvaničnim mečevima. Prvi put u baražu za EP 2008. kada je poslije poraza u „Morači“ (40:35), slavila u Kutini sa 31:23, potom na EP u danskoj 2010. bilo 29:28, a 2012. na OI u Londonu 27:26
3 komentar(a)
Jovanka Radičević, Foto: Beta/AP
Jovanka Radičević, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.03.2016. 09:16h

Od specijalnog izvještajača "Vijesti"

Poslije 13 godina „izgnanstva”, rukometašice Hrvatske su se vratile u Split. Čelnici Hrvatskog rukometnog saveza su odlučili da ožive trofejni sport u gradu koji im je podario velikog Ivana Balića i da širom otvore vrata velelepne „Spaladium arene”, koja prima skoro 11 hiljada „gledatelja”.

I nisu slučajno izabrali da baš sada organiziju meč u drugoj najvećoj dvorani u zemlji. Razlog je sasvim prost - nasuprot Andree Penezić i drugarica naći će se djevojke koje su često gubile od Hrvatske, ali su još češće velika takmičenja završavale ispred nje. Njihove najveće protivnice, rukometašice Crne Gore.

Izbor Splita i „Spaladium arene” dovoljno govori kakve su ambicije domaćih. „Lavice”, pak, imaju sasvim drugačiju misiju - večerašnji obračun (20 časova) i dva dana kasnije u Baru (20.30 sati) poslužiće im samo kao priprema za utakmice svih utakmica - sa Danskom i Rumunijom 19. i 20. marta u Arhusu, koji će odlučivati dva putnika na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Dragan Adžić i njegove izabranice su juče iz Herceg Novog stigli u grad pod Marjanom, ali i sami priznaju da im je rezultat protiv Hrvatske u drugom planu. Možda čak i trećem, četvrtom..., jer bi trebalo da se dogodi čudo da „crvene” i „vatrene” ne odu zajedno na Evropsko prvenstvo u Švedskoj, ispred još dva tima iz bivše SFRJ, Slovenije i Makedonije.

"Vjerujem da ćemo biti spremni za Dansku. Kroz utakmice sa Hrvatskom i period do petka moramo da složimo neke stvari, ali mislim da će nam zajedničko iskustvo dati snagu. Sve što smo radili ove četiri godine se svodi na taj vikend u Danskoj", priznao je selektor Adžić.

Da je Crna Gora kompletna, niko ne bi ni sumnjao da će izboriti vizu za OI, bez obzira na to što će rivali biti domaćin turnira i bronzana selekcija sa posljednjeg Svjetskog prvenstva. Nažalost, nema povrijeđenih Marije Jovanović i Suzane Lazović, ali nadu u odlazak u Brazil vraća to što su se oporavile Anđela Bulatović i Radmila Petrović.

"Komplikuje to što nemamo širinu koju bismo imali sa Marom i Suzom, ali raduje brzi oporavak Anđele i Rade. Mala baza nas je navela da dosta igračica zna da pokrije više pozicija, tako da znamo da nadomjestimo izostanak neke od reprezentativki. Nadam se da ćemo to uspjeti i protiv Danske i Rumunije i da se to neće odraziti na rezultat", dodao je Adžić.

Selektor Crne Gore se osvrnuo na činjenicu da njegov tim ima negativan skor protiv večerašnjeg suparnika.

"Hrvatska je jedina od boljih evropskih reprezentacija koju nikada nismo pobijedili na zvaničnim utakmicama. Jako dobro zna da igra protiv nas, tako da će nam ovi mečevi puno koristiti. Nismo u idealnom stanju, nema ni Biljane Pavićević, za koju vjerujem da ću moći da računam u Danskoj, ali vjerujem da ćemo dobiti puno pravih informacija. Protiv Hrvatske možemo puno stvari da uvježbamo za olimpijske kvalifikacije".

U odnosu na nekadašnje mečeve, Hrvatice su dosta toga promijenile. Stara garda je otišla, došle su neke nove snage, ali jedan od najboljih trenera svijeta smatra da je to čak unaprijedilo reprezentaciju.

"Ključna je promjena što nema Mirande Tatari. Sve ostale djevojke koje su sada tu su karakternije nego prethodnice, a nisu ništa manje kvalitetne. Desni bek Marić je izrasla u dobru igračicu, a nosioci su i ranije i sada Andrea Penezić i Vesna Milanović-Litre. Protiv Makedonije i Slovenije su dokazale da mogu da imaju kontinuitet", zaključio je Adžić.

Radičević: Od Londona se spremamo za kvalifikacije za Rio

Da su mečevi sa Hrvatskom rezultatski nebitni, jer je u mislima samo kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, jasno se da naslutiti i iz riječi Jovanke Radičević.

"Od Olimpijskih igara u Londonu se spremamo za kvalifikacije za Rio, na svakom prvenstvu nam je to bilo u podsvijesti. Nema Marije Jovanović i Suzane Lazović, ali sa tim moramo da se nosimo. Kada je najteže, mi smo najbolje, nadam se da će tako biti i ovog puta. Mečevi sa Hrvatskom će nam poslužiti da se uigramo za ono što nas očekuje u Danskoj, jer su nam kvalifikacije za OI prioritet", istaklo je desno krilo Vardara.

Niko od „lavica” nije, naravno, došao u Split da se preda. Cilj je, kao i uvijek kada igra Crna Gora, pobjeda.

"Sa Hrvatskom nemamo pozitivan skor, svaki put smo izgubile od nje. Uvijek imamo dodatni motiv, a iako ta reprezentacija ništa nije osvojila zaslužuje veliki respekt, jer igra sa velikim elanom protiv nas. Ima vhunske pojedince, prije svih moju saigračicu iz Vardara Andreu Penezić".

Najbolje desno krilo Svjetskog prvenstva će večeras, za dva dana u Baru, ali i sljedećeg vikenda u Danskoj, morati da pokriva poziciju pivota jer nema Suzane Lazović.

"I na Svjetskom prvenstvu sam igrala pivotmena, a dobro je što su se vratile Radmila Petrović i Anđela Bulatović, jer ćemo imati stabilnost u odbrani. Kada u napadu Rada bude igrala krilo, ja ću biti na crti, a i Majda Mehmedović će u jednom periodu sigurno biti pivotmenka. To nam nije strano, srećom imamo dosta igračica koje mogu da pokriju više pozicija", poručila je Radičevićeva.

Dobar je autoput, ali šta to vrijedi kad nema nikog

Rukometašice Crne Gore su prespavale u Herceg Novom i uz more stigle do Splita. Malobrojna novinarska ekipa je, pak, do grada pod Marjanom stigla preko Nikšića, Bileće, Berkovića, Stoca i Čapljine, nakon koje se uključila na autoput.

Hrvatske autoceste, kako se zvanično zovu, odlično su urađene. Asfalt je poput piste, ali je šteta što njime, osim ljeti, ide izuzetno malo auta. Zato su i cijene izuzetno visoke, ali i pored toga je pitanje da li će se autoput ikada isplatiti. Zvuči poznato?

Bonus video: