Njemačka pokušava da produži maler Španaca

Finale Njemačka - Španija počinje u 17.30 sati. Rukometaši sa Pirinejskog poluostrva su najveći baksuzi evropskih prvenstava, jer su gubili finala evropskih prvenstava 1996, 1998. i 2006. godine. Hrvatska i Norveška za bronzu igraju u 15 časova
0 komentar(a)
Dagur Sigurđson, Foto: Reuters
Dagur Sigurđson, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2016. 10:14h

Prije dvije godine i sedam mjeseci, velikan svjetskog rukometa je u „Morači“ dotakao dno, izgubio 27:25 od Crne Gore i prvi put u istoriji, nakon 10 učešća i tri medalje različitog sjaja, propustio Evropsko prvenstvo u Danskoj.

Godinu i dva dana nakon tog 12. juna 2013. i ujeda „lavova“, Njemačka je u baražu za Svjetsko prvenstvo izgubila u Magdeburgu od Poljske (28:29) i ostala bez vize za Katar. Od tog trenutka, sve je krenulo nabolje za selekciju iz zemlje koja ima ubjedljivo najjaču ligu na svijetu. Prelomni trenutak je bio postavljanje Dagura Sigurđsona za selektora, koji je iskoristio „vajld-kard“ za planetarni šampionat i doveo „pancere“ do četvrtfinala, u kojem su sudije i Katar bili jači (26:24).

Njemačka je na šampionat Starog kontinenta krenula bez pet povrijeđenih igrača, u Poljskoj izgubila još dvojicu, ali je Islanđanin očito probudio usnulog giganta i doveo ga do velikog finala u Krakovu. Mladim, rastrčanim „pancerima“ na putu ka zlatu stajaće najveći baksuzi evropskih prvenstava, Španci, koji su gubili finala 1996, 1998. i 2006. godine.

"Možemo da učinimo ovaj dan istorijskim za Španiju", jasan je Antonio Garsija, koji je igrao perfektno u polufinalu protiv Hrvatske.

Obračun za zlato i direktan plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru počinje u 17.30 časova. Njemačka i Španija su dosad igrali 61 put, a „crvena furija“ vodi 32:24 u pobjedama, uz pet remija.

Najspektakularniji meč, četvrtfinale OI u Atini, dobila je Njemačka nakon dva produžetka i sedmeraca i kasnije stigla do srebra. Posljednji susret je odigran prije tačno 15 dana u Katovicama, gdje je tim sa Pirinejskog poluostrva slavio 32:29 na otvaranju grupe C.

"Ne razmišljamo o Olimpijskim igrama, u mislima nam je samo zlato. Želimo i da se osvetimo za poraz u prvom meču", rekao je Fabijan Vide, ali se na tu priču nadovezao ubjedljivo najstariji igrač Njemačke, 35-godišnji golman Karsten Lihtlajn:

"Pobjeda nam ne bi donijela samo titulu prvaka Evrope, već i nastup na OI, o čemu sam oduvijek maštao".

U meču za bronzu (15 časova) sastaće se Hrvatska i Norveška, koji su bili i rivali u grupi, kada su Skandinavci slavili 34:31. Norvežani žele prvu medalju, a pobjednik će obezbijediti nastup na SP u Francuskoj.

Bonus video: