San o tri razlike

51 pregleda 13 komentar(a)
Nemanja Grbović, Foto: Piotr Matusewicz/Pressfocus
Nemanja Grbović, Foto: Piotr Matusewicz/Pressfocus
Ažurirano: 20.01.2016. 10:14h

Pred početak priprema je otpao Milan Popović, već u prvoj sedmici je tešku povredu doživio Miloš Božović, a po dolasku u Gdanjsk boginje je dobio Vuk Lazović. Na sve te muke, nadovezao se i lom kosti u šaci desne ruke momka koji je simbol podmlađivanja crnogorske rukometne reprezentacije - Vuka Borozana.

Izostanak četiri igrača osjetile bi i mnogo veće nacije, u kojima selektori mogu da biraju između ko zna koliko rukometaša.

Ali, kukanja nema. Ostalo je 60 minuta koji mogu da riješe budućnost „lavova” - u posljednjem meču u grupi D na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, izabranici Ljubomira Obradovića juriće pobjedu od bar tri gola razlike nad Rusijom. Ako ostvari podvig, jedna od najmlađih reprezentacija na svijetu ne bi dobila samo tri nova meča, koja bi joj mnogo značila u procesu napredovanja, već i lakšeg rivala u baražu za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj.

Trijumf nad „zbornajom” bi, u ovakvoj konstelaciji snaga, bio čudo. Čudo koje je izostalo protiv Danske, kada je Crna Gora bila na pragu senzacije protiv selekcije koja je uz Francusku i Hrvatsku simbol svjetskog rukometa u XXI vijeku. Možda će se Radu Mijatoviću i drugovima danas (početak meča u 17.15 časova) vratiti ono što im je izmaklo (ili oteto, zavisi kako ko gleda) dvije noći ranije.

"Vjerujem da ćemo prebroditi povrede. Iako će biti teško bez Vuka Borozana i Vuka Lazovića, koji nije mogao od početka da igra, nadam se da ćemo savladati Rusiju sa tri ili više gola razlike. Vjerujem da ćemo iz meča sa Danskom izaći još jači i da ćemo doći do druge faze, što bi nam mnogo značilo", rekao je Nemanja Grbović, koji je protiv Danske šutirao perfektnih 7-7.

Pivot mađarskog Cegleda je u prva dva meča postigao 13 golova, a nada se da će isti nivo zadržati i u najvažnjijoj utakmici.

"Zadovoljan sam, ali ne bih ništa mogao da uradim sam, bez pomoći tima. Nadam se da ćemo svi dati veliki doprinos i protiv Rusije, jer nam je nepohodan maksimum da bismo savladali Rusiju", zaključio je 25-godišnji Pljevljak.

Poraz od Danske je teško pao „lavovima”, koji su do duboko u noć premotavali film iz posljednjih minuta. Na raspoloženje je uticala i vijest da je Borozan slomio karpalnu kost u šaci, zbog čega će morati da pauzira šest sedmica. Ali, Obradovićevi izabranici moraju sve to da zaborave i posvete se posljednjem meču u grupi, uz nadu da nije i oproštajni na Evropskom prvenstvu.

"Protiv Rusa bi trebalo zadržati borbenost koju smo imali u prethodnom meču sa Danskom. Samo sa takvom igrom možemo nešto da očekujemo. Rusi su mnogo fizički jači od nas, ali ima lijeka i za to", ubjeđuje 22-godišnji Cetinjanin Miloš Vujović.

Jedino lijevo krilo „lavova” podsjeća da je povreda najvišeg igrača reprezentacije nije prva sa kojom moraju da se nose.

"Imali smo dosta pehova u posljednje vrijeme, tako da je uvijek morala da se priprema drugačija taktika, što nije jednostavno. Sada smo ostali i bez Borozana. Neće biti lako, ali moramo da ostanemo pravi i da nastaviti dobro da igramo. Prva utakmica je bila loša, druga je bolja, nadam se da će treća biti najbolja. Vidjeli smo koliko zaista možemo. Imamo oscilacija ali to je cijena koja mora da se plati kada je ekipa ovako mlada. Žao mi je samo što protiv Mađarske nismo igrali kao protiv Danske, jer bi rezultat bio mnogo bolji, možda bismo u tom slučaju dizali ruke do neba", slikovit je bio vihorni Vujović.

Bonus video: