Lino Červar dobio nagradu EHF-a za najveća dostignuća

“Ja nisam profesor rukometa, nego rukometni trener s vizijom i idejama. Moji rezultati su samo proizvod stalnog učenja i analiziranja. Ovo je prekrasno priznanje za trenersku karijeru dugu 40 godina”, rekao je Červar na svečanosti u Krakovu, gdje se održava Evropsko prvenstvo u rukometu
55 pregleda 0 komentar(a)
Lino Červar, Foto: Uroš Hočevar/EHF
Lino Červar, Foto: Uroš Hočevar/EHF
Ažurirano: 17.01.2016. 20:49h

Bivši selektor rukometne reprezentacije Hrvatske Lino Červar dobio je danas u Krakovu nagradu za najveća trenerska dostignuća u karijeri, kao prvi trener koji je dobio to priznanje.

Nagradu 65-godišnjem Červaru je uručio predsjednik Evropske rukometne federacije (EHF) Žan Brio.

“Ja nisam profesor rukometa, nego rukometni trener s vizijom i idejama. Moji rezultati su samo proizvod stalnog učenja i analiziranja. Ovo je prekrasno priznanje za trenersku karijeru dugu 40 godina”, rekao je Červar na svečanosti u Krakovu, gdje se održava Evropsko prvenstvo u rukometu.

Červar je jedan od najtrofejnijih trenera u istoriji rukometa. Hrvatska je s njim na klupi osvojila zlato na Svjetskom prvenstvu 2003, olimpijsko zlato u Atini 2004, dvije srebrne medalje na svjetskim prvenstvima (2005. i 2009), kao i dva evropska srebra, 2008. i 2010.

Červar je sa Zagrebom osvojio osam titula prvaka Hrvatske i sedam nacionalnih kupova, dok je sa skopskim Metalurgom osvojio četiri titule šampiona Makedonije i četiri nacionalna kupa.

“Hvala EHF-u na ovoj nagradi. Uvjeren sam u svijetlu budućnost rukometa. Naravno, rukometna tehnika je uvijek u centru pažnje. Bez tehnike nema uživanja u igri. Siguran sam da će rukomet postati globalni evropski događaj”, rekao je Červar.

Bonus video: