„Lavovi” kreću ka novoj senzaciji

"Pratili smo Mađare kroz klubove i u reprezentaciji. To je tim sa kojim možemo da igramo i ubilježimo bodove", poručio je Fahrudin Melić
0 komentar(a)
Fahrudin Melić, Foto: Savo Prelević
Fahrudin Melić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.01.2016. 12:29h

Niko se nije žalio na naporan ritam treninga, na želju Ljubomira Obradovića da se radi dva puta po dva sata dnevno. Niko nije „a” rekao ni zato što je i 31. decembra bio zakazan dvočasovni susret u „Topolici”.

Rukometaši Crne Gore su znali zašto to Profesor radi, a i oni su htjeli da se što bolje pripreme za ono što za njih kreće danas u Gdanjsku - na obali Baltičkog mora, „lavovi” počinju svoj treći nastup na šampionatima Evrope, prvi u ovom sastavu, najmlađem na prvenstvu u Poljskoj.

Od 18 časova, u „Ergo areni”, Rade Mijatović i drugovi će tražiti novu senzaciju, nalik onoj protiv Islanda u Baru u kvalifikacijama za EP. Na suprotnoj strani terena naći će se Mađarska, tim koji na terenu predvodi jedan od najopasnijih bekova svijeta Laslo Nađ, a sa klupe jedan od najboljih igrača svih vremena i fenomenalni strateg, Talant Dujšebajev. I igrači i javnost su, ipak, ubijeđeni da je ovaj meč najbolja šansa za senzaciju i veliki korak ka drugoj fazi 12. smotre najboljih selekcija Starog kontinenta.

"Dvadesetak dana se veoma dobro treniralo. Ispravili smo neke stvari u kojima se dosta griješilo, a neke smo nadogradili. Mislim da smo dosta napredovali, konačno ličimo na ekipu koja može da dostigne ozbiljne ciljeve. Nadam se da će momci napredovati i u Poljskoj, jer su oni stvarno budućnost crnogorskog rukometa i trebalo bi ih ozbiljno shvatiti. Očekujem velike stvari od njih", više nego jasan je Fahrudin Melić, sa 31 godinom ubjedljivo najstariji igrač u polju (stariji su samo golmani Mijatović i Radivoje Ristanović).

Desno krilo Pari Sen Žermena ističe da su rukometaši Crne Gore opušteni pred početak EP.

"Želimo da se nadigravamo. Nema bilo kakvog pritiska, atmosfera u ekipi je odlična i jedva čekamo da prvenstvo počne. Nadam se da ćemo se domoći druge faze, jer su nam potrebne nove tri velike utakmice. Uzgred, mi smo protiv najjačih uvijek igrali izuzetno dobro, nadam se da ćemo nastaviti tako".

Melić je jedan od mnogih u taboru „lavova” koji smatra da je meč sa Mađarskom najveća šansa za trijumf u grupi D.

"Pratili smo Mađare dosta i kroz klubove, a i sada u reprezentaciji. To je ekipa sa kojom možemo da igramo i sposobni smo da ubilježimo bodove. Mađarska ima ozbiljne igrače, ali su naši mladi momci protivoružje za njih", poručio je ljevoruki Prijepoljac.

Najviše članova Crne Gore na Evropskom prvenstvu je iz francuskih klubova - šest. Jedan manje je upravo iz mađarske ige, a svi igraju odlično - Stefan Čavor i Miloš Vujović sa po 89 golova dijele 2. mjesto na listi strijelaca, Božo Anđelić je 13, sa 70, a Nemanja Grbović 37, sa 56, dok je Mijatović jedan od najzaslužnijih što je Tatabanja 2. na tabeli.

"Mađari imaju vrhunskog trenera. Ekipa je podmlađena, većina igrača nije previše poznata, izuzev Nađa. Odličan je i pivot Zubai, koji je više napadač, a manje odbrambeni igrač, tu je i odlično krilo Ivančik. Nema odličnog srednjeg beka Časara, tako da je jedini klasični ogranizator igre Faluvegi, pa će mu pomagati Kornel Nađ, koji je lijevi bek", analizirao je Anđelić, srednji bek Cegleda.

Jedan od svega šest Cetinjana u nacionalnom timu (ranije ih je bilo puno više), smatra da se može igrati sa Mađarima.

"Sve su to dvometraši. Nisu nimalo naivni, ali nemaju baš super igrače na pozicijama 3 i 4 u odbrani. Mislim da nam neće biti otežavajuća okolnost što dobro poznaju nekoliko nas koji igramo u Mađarskoj", zaključio je 23-godišnji Anđelić.

Čavor: Niko nema motiv kao mi, jer nam je ovo prvo takmičenje

Od oktobra 2014. selektor Mađarske je Talant Dujšebajev, a Stefan Čavor smatra da legendarni reprezentativac Rusije i Španije još nije ekipi nametnuo svoj stil rukometa.

"Mađari su dosta igrača promijenili. Nema Lekaija, Časara, povrijeđen je desni bek Segedina Balog. Dujšebajev je odličan trener, ali još nije doveo do savršenstva ekipu, jer pokušava da uvede španski sistem. Imaju odlične indivudualce Nađa, Zubaija, Miklera i Džamalija, ali ćemo vidjeti kakvi su zajedno. Pokušaćemo da iskoristimo što imaju veoma teške bekove i igrati malo dublju odbranu. Trudićemo se i da ih otvorimo, raširimo u napadu, jer će biti dosta prostora za igru jedan na jedan", naglasio je desni bek mađarskog Čurgoja.

Mađarska nije blistala u pripremama, koje je završila porazom (22:24) i remijem (25:25) sa Srbijom.

"Mađari nikako ne smiju da se potcijene, ali gledali smo mečeve sa Srbijom i mislim da i mi možemo da uradimo nešto slično. Nikada se nismo sreli, ne poznajemo se, a i sreća može da bude veliki faktor. Ovo nam je prva, možda i najveća šansa. Dolazimo kao autsajderi, pokušaćemo to da iskoristimo i iznenadimo rivale.

Najmlađi igrač „lavova” (3. novembra proslavio 21. rođendan) priznaje da ima tremu.

"U prošlim kvalifikacijama smo probili led, ali nam neće biti lako, jer smo prvi put na Evropskom prvenstvu. Nama mladost dosta znači, jer ćemo imati veliku želja i požrtvovanost. Imaćemo mnogo veći motiv od ostalih, jer nam je ovo prvo veliko takmičenje", poručio je Čavor.

U drugom meču grupe D, od 20.15 časova se sastaju Danska i Rusija.

Bonus video: