Obračun sa Mađarskom najbolja šansa za 2. fazu

"Mađari su favoriti, ali vjerujem da možemo da iznenadimo, jer je to najbolja prilika za trijumf", rekao je kapiten Rade Mijatović
72 pregleda 0 komentar(a)
Rade Mijatović, Foto: Boris Pejović
Rade Mijatović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.01.2016. 08:44h

Mađarska, Danska, Rusija... I možda još tri obračuna sa rukometnim velikanima.

Prvi i osnovni cilj je ispunjen samim plasmanom na Evropsko prvenstvo, ali najmlađa reprezentacija ne ide u Poljsku da odigra samo tri meča. Rukometaši Crne Gore žele da sruše makar jednog od tri rivala u grupi D i domognu se druge faze 12. šampionata Starog kontinenta, čime bi ostvarili dvostruku korist - dobili bi tri nova meča sa timovima iz grupe C, u kojoj su Španija, Švedska, Njemačka i Slovenija, koja bi im puno značila za stasavanje, a i bili bi nosioci u baražu za plasman na Svjetsko prvenstvo naredne godine u Francuskoj.

"Vjerujem da će Evropa upoznati ove mlade momke i vidjeti ih onakve kakvi jesu, da će dokazati da vrijede. Nadam se i da ćete nas dočekati kao što ste nas ispratili, jer to, čemu sam ja jedan od svjedoka, do sada nije bio slučaj. Vjerovatno to nismo zaslužili poslije prethodnih prvenstava, valjda ćemo to ovog puta popraviti", poručio je novinarima kapiten i najstariji član „lavova“, Rade Mijatović.

Iskusni Nikšićanin brani u Tatabanji i odlično poznaje Mađarsku, tim sa kojim se Crna Gora sastaje na otvaranju grupe D u Gdanjsku, u subotu u 18 časova. Izabranici Talanta Dujšebajeva su u posljednja dva pripremna meča igrali sa Srbijom i upisali poraz i remi, ali 34-godišnji golman smatra da se na to ne bi trebalo osvrtati.

"Od reprezentacije koja ima toliko zvijezda ne možete očekivati da pruži maksimum na prijateljskim utakmicama. Uvijek postoji doza kalkulacije i neke taktičke varijante koje moraju da se provjere pred veliko takmičenje, tako da to nije realna slika kvaliteta mađarske reprezentacije. Predvode je igrači iz Vesprema i Pik Segedina, koji se dokazuju iz godine u godinu. Suvišno je govoriti o kvalitetu Lasla Nađa, Miklera, igračima koji su prošli desetak ovakvih takmičenja. Vidimo šansu i pokušaćemo da kaznimo sve njihove nedostatke, a da naše loši stvari zamaskiramo. Oni su favoriti, ali vjerujem da možemo da iznenadimo, jer je to najbolja prilika za trijumf. Mađare ćemo lakše pobijediti nego ostale", dodao je Mijatović.

Sportski direktor reprezentacije Petar Kapisoda smatra da je prvenstvo u Poljskoj veliki izazov za mladu ekipu.

"Ovo je prava prilika da vidimo šta smo uradili u prethodnih godinu i po i na kojem nivou su naši momci u odnosu na najjače selekcije. Problem nam je što nema Milana Popovića i Miloša Božovića, bićemo ograničeni u rotaciji, ali nismo tu da tražimo alibi. Obećavam da će momci „ginuti“ za svaku loptu, a vidjećemo šta će nam to donijeti. Ovo Evropsko prvenstvo je samo faza u sazrijevanju ekipe, naše najbolje utakmice bi tek trebalo da se očekuju", poručio je nekadašnji reprezentativac SR Jugoslavije, SCG i na kraju nezavisne Crne Gore.

Rano jutros, na put ka Gdanjsku preko Dubrovnika, Zagreba i Kopenhagena, selektor Ljubomir Obradović je poveo golmane Rada Mijatovića, Mileta Mijuškovića i Radivoja Ristanovića, krila Fahrudina Melića, Miloša Vujovića i Mirka Radovića, pivote Nemanju Grbovića, Branka Kankaraša i Vuka Lazovića, te bekove Vuka Borozana, Vaska Ševaljevića, Vladana Lipovinu, Stefana Čavora, Mirka Milaševića, Bogdana Petričevića i Boža Anđelića. Kao 17. igrač reprezentacije, u Poljsku je otputovao Božidar Leković.

Bonus video: