Velikani u trci za zlatom u Danskoj i Njemačkoj

Branilac titule Francuska i olimpijski šampion Danska glavni favoriti, slijede evropski prvak Španija i Njemačka...
365 pregleda 1 komentar(a)
Nadaju se zlatu: Navijači Njemačke, Foto: FABRIZIO BENSCH
Nadaju se zlatu: Navijači Njemačke, Foto: FABRIZIO BENSCH

Prvi put u istoriji, dvije zemlje će biti domaćini Svjetskog prvenstva u rukometu. I obje selekcije su među glavnim kandidatima da se popnu na tron na 26. planetarnom šampionatu, jer će od danas do 27. januara centar rukometa biti Danska i Njemačka.

Neće to biti jedina novina na svjetskim prvenstvima, jer će sada iz četiri grupe sa po šest selekcija u narednu fazu ići po tri najbolje, a ne po četiri.

Zato se ne igra odmah osmina finala, kao prethodnih godina, već glavna faza, nakon koje će po dvije ekipe iz dvije grupe igrati polufinale.

I još je jedna velika promjena - prvi put će nastupiti ujedinjena selekcija Južne i Sjeverne Koreje, ali je lako raspoznati ko je ko, jer znatno uspješniji „južnjaci” nose brojeve od 3 do 27, a četvorica „pulena” Kim Džong-Una od 29 do 32.

Grafika rukomet

„Euforija je normalna, jer smo domaćini. Velika očekivanja nacije nam ne stvaraju problem, ali moramo da dokažemo da smo im dorasli”, istakao je selektor Njemačke Kristijan Prokop, čiji će tim protiv Koreje otvoriti šampionat od 18.15 časova u Berlinu.

Titulu osvojenu prije dvije godine pred svojim navijačima brani Francuska. Tim Didijea Denara je po svjetskim bukmejkerima glavni favorit za titulu uz olimpijskog prvaka Dansku (kvota 3,3), ali je pitanje da li može do novog zlata bez svog najboljeg igrača, povrijeđenog Nikole Karabatića.

Mada mu se Denar još nada...

„Nikola je stavljen na listu od 28 igrača, jer bi bilo velika šteta da ne zaigra ako bude mogao. Naravno, neophodno bi bilo da mu Pari Sen Žermen dozvoli da igra i da Nikola bude siguran da može da pomogne”, rekao je nekada najbolji defanzivac svijeta.

Četvrti veliki kandidat za medalje je aktuelni prvak Evrope Španija, a šansu iz prikrajka vrebaju aktuelni vicešampion Norveška, finalista EP Švedska, Hrvatska i Katar, u čijim će redovima poslije propuštenog Mundijala 2017. i Azijskog prvenstva 2018. biti i 32-godišnji Cetinjanin Žarko Marković.

Grupa A (Berlin) - četvrtak

Njemačka - Koreja (18.15)

Petak

Srbija - Rusija (18)

Brazil - Francuska (20)

Grupa B (Minhen) - petak

Japan - Makedonija (15)

Island - Hrvatska (18)

Bahrein - Španija (20.30)

Grupa C (Kopenhagen) - četvrtak

Čile - Danska (20.15).

Petak (Herning)

Saudijska Arabija - Austrija (18)

Tunis - Norveška (20.30)

Grupa D (Herning) - petak

Angola - Katar (15.30)

Argentina - Mađarska (18)

Egipat - Švedska (20.30)

Bonus video: