Ranjeni velikani u borbi za 1. mjesto

Đer nasljednice na krovu Evrope dočekuje bez Anite Gorbic i Žužane Tomori, a u timu Budućnosti povrede muče Draganu Cvijić, Martu Žderić i Suzanu Lazović
55 pregleda 3 komentar(a)
Dragan Adžić, Foto: Filip Roganović
Dragan Adžić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 08.01.2016. 14:06h

Poslije dva i po mjeseca, najbolji klupski rukomet se vraća na glavnu scenu. A za povratak nije mogao da bude izabran bolji duel - u Mađarskoj će se sjutra sudariti dva posljednja prvaka Evrope, Đer i Budućnost.

Podgoričanke u glavnu fazu ulaze sa sedam bodova i učiniće sve da zadrže razliku nad Đerom i CSM Bukureštom, koji imaju po dva manje. Tim Ambrosa Martina će biti oslabljen neigranjem dvije najbolje mađarske rukometašice - Anite Gorbic i Žužane Tomori (stigla je Norvežanka Ida Alstad umjesto nje), ali ta činjenica ne opušta nikoga u redovima „plavih”. Šta više, Dragan Adžić smatra da je Đer opasniji bez njih.

"Neke ključne igračice su tu, prije svih Loke i Amorim. Mislim da je Đer bez Gorbic i Tomori kompaktnija ekipa. Grot će se puno bolje osjećati, Broh će vjerovatno više doći do izražaja, a i Kovačič će se možda izvući na beka. Amorim će dobiti prostor koji joj je potreban da se vrati nakon operacije, tako da očekujem dobar i raspoložen Đer. Igra isti sistem već godinama i vjerujem da će nas protivnik navesti da pružimo maksimum, koji je potreban da bismo odigrali dobar meč", naglasio je Adžić.

Ni u Budućnosti nije sve idealno. Naprotiv.

"Dragani Cvijić je koljeno upitno, dok Marta Žderić 10-ak dana ima problem sa Ahilovom tetivom. Suzana Lazović će na operaciju koljena poslije Đera i Vardara. Vjerujem, ipak, da će nam poznavanje protivnica pomoći da prevaziđemo sve te probleme".

U Podgoricu su posljednjeg dana 2015. godine stigla dva pojačanja - tuniska golmanka Ešraf Abdala i slovenačko desno krilo Neli Irman.

"Neli se lakše uklapa, jer je Slovenka. Zrela je rukometašica i moći će da pomogne već na ovoj utakmici. Abdala ima jezičku barijeru, ali s obzirom na Martino stanje računamo da će i ona igrati. Golmanka može da ne bude adaptirana na ekipu, a nadam se da ćemo izazvati njenu energiju, koju smo vidjeli na Svjetskom prvenstvu. Jako je bitno da smo je doveli, jer Marta nije trenirala, a Ljubica Nenezić i Ana Rajković još nisu spremne za završnicu Lige šampiona".

Budućnost je posljednji poraz doživjela 4. maja 20014. u finalu Lige šampiona od Đera (21:27). Podgoričanke žele da sačuvaju oreol nepobjedivosti, ali Adžić upozorava da to ne smije da opterećuje njegov tim.

"To je iza nas, iako traje 20 mjeseci, što malo kojoj ekipi uspije. Iz toga možemo da izvučemo stabilnost i sigurnost, ali nikako da mislimo da je predodređeno da tako bude i dalje. Znamo koliko je teško u ovakvoj grupi ostati neporažen, ali ćemo, naravno, uraditi sve da tako bude", zaključio je Adžić.

Bonus video: