Karabatić: Crna Gora je mogla do finala

61 pregleda 2 komentar(a)
Nikola Karabatić i Eduarda Amorim, Foto: Nikola Nikolić
Nikola Karabatić i Eduarda Amorim, Foto: Nikola Nikolić
Ažurirano: 21.12.2015. 13:01h

U poluvremenu finala, IHF je dodijelio nagrade najboljim rukometašima za 2014. godinu, iako je 2015. već na izmaku. Pogrešna je godina, ali su priznanja makar otišla u prave ruke - Brazilke Eduarde Amorim i Francuza Nikole Karabatića, koji su dominirali svjetskim rukometom 2014.

Igračica Đera je druga Brazilka koja je dobila priznanje (Alešandra do Nasimento je bila najbolja 2012), dok je momku rođenom u Nišu ovo druga nagrada za igrača godine.

"Ovo mi je veliki motiv da se vratim na vrh. Dan kada sam saznala da sam dobila nagradu je bio jedan od najsrećnijih u mom životu i zahvalna sam svima na tome" - rekla je Amorim za „Vijesti”.

Fenomenalni lijevi bek je pokidao prednje ukrštene ligamente u prijateljskom meču sa Tunisom 29. novembra prošle godine i nedavno se vratio na teren. Još nije na starom nivou, što je koštalo Brazil eliminacije u osmini finala od Rumunije.

"Prošla je godina, još ponekad osjećam bol, ali to je normalno. Najvažnije je da se situacija popravlja, ali još tražim sebe na terenu. Uradila sam neke dobre stvari otkada sam se vratila, ali želim da budem na najvećem nivou što prije."

Brazil će biti domaćin Olimpijskih igara. Možete li do zlata, iako ste loše odigrale Svjetsko prvenstvo?

"Šampionat je bio loš za nas, ali smo se ponašale kao pravi tim poslije poraza. To mi daje nadu da možemo da napredujemo, jer nije dobro kad neko upire prstom u bilo koga. Moramo da se regrupišemo i da na Olimpijske igre stignemo u dobroj formi. Ako tako bude, vjerujem da možemo do medalje."

Šta može Đer ove sezone?

"Ovo nije baš najbolji trenutak za Đer. Potrebno nam je vremena da zaigramo dobro, ali to je normalno jer ima mnogo novih igračica. Na startu glavne faze igramo protiv Budućnosti, koja je u ovom trenutku najbolji tim Evrope. Ekipa je dugo zajedno, favorit je protiv nas. Nadam se, ipak, da ćemo se sresti i na fajnl-foru u Budimpešti, jer Martin Ambros uvijek tempira formu za kraj sezone. Ubijeđena se da će mu to uspjeti i ovog puta" - zaključila je 29-godišnjakinja iz Blumenaua.

Za razliku od nje, čovjek koji je bio najbolji igrač svijeta 2007. i 2014. godine ima veliku šansu da priznanje IHF-a dobije i za 2015. Karabatić je ove godine osvojio titulu prvaka svijeta sa Francuskom u Kataru i Ligu šampiona sa Barselonom, a ako prigrabi zlato i na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, dilema neće biti. Sa Karabatićem smo pričali na našem jeziku, koji ne nazivamo svi istim imenom...

"Mnogo sam radio da dođem na nivo koji mi je omogućio da dva puta osvojim ovo priznanje. Ponosan sam zbog nagrade, ali još više zbog toga što sam sa Francuskom osvojio Svjetsko prvenstvo, a sa Barselonom Ligu šampiona. Nadam se da će neki Francuz biti proglašen za najboljeg i 2015. godine" - istakao je 31-godišnji sin nekadašnjeg golmana niškog Železničara, Branka Karabatića.

Vratio si se u Francusku i potpisao ugovor sa Pari Sen Žermenom. Možeš li sa tim klubom da osvojiš svoju četvrtu Ligu šampiona?

"Razlog zašto sam se vratio je da bih pokušao da uzmem titulu sa našim klubom. Volio bih i da to uradim sa bratom Lukom i Nokom Serdarušićem, koji mi je bio trener u Kilu. To mi je veliki cilj."

Igraš sa Fahrudinom Melićem u PSŽ-u. Koliko, po tebi, može Crna Gora na Evropskom prvenstvu u Poljskoj?

"Biće joj teško, jer je Evropsko prvenstvo najteže takmičenje. Ali, svakog puta neko iznenadi, možda to ovog puta bude i Crna Gora. Nema iskustvo kao druge selekcije, ali zašto to ne bi uradila?"

Da li si gledao rukometašice Crne Gore na Svjetskom prvenstvu?

"Jesam. Bila je baš blizu protiv Norveške. Crna Gora je jedna od najboljih ekipa na svijetu, ali nažalost nije stigla do finala, iako mislim da ga je zaslužila."

Bonus video: