Od akademije je počelo sve

82 pregleda 1 komentar(a)
Holandija, Foto: Reuters
Holandija, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2015. 00:22h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Godinama su se svi u rukometu čudili Crnoj Gori, pitali se kako postiže takve rezultate sa samo jednim klubom, vrtjeli glavom kada bi saznali koliko igračica ima registrovanih u RSCG... Ali, još čudniji je slučaj Holandije.

Selekcija iz zemlje čiji prvak Serkodak Dalfsen nikada nije prošao kvalifikacije za Ligu šampiona, kojem je najveći uspjeh osmina finala Kupa pobjednika kupova, igraće u današnjem finalu Svjetskog prvenstva protiv velike Norveške. I ne da neće biti bez šansi, već nikoga ne bi začudilo da spriječe Skandinavke da ujedine sve tri najvažnije krune.

U čemu je tajna uspjeha? U strpljivom i marljivom radu, u učenju na sopstvenim greškama i savršenom sistemu, koji je postavljen prije devet godina, kada je oformljena Nacionalna rukometna akademija. Svi talenti su počeli da se slivaju u olimpijski sportski centar Papendal u Arnemu i rezultat je više nego vidljiv - od 16 igračica Henka Grenera, samo liderka Nike Grot, koja je otišla u Dansku sa 16 godina, i iskusna golmanka Marike van der Val, nisu prošle kroz Papendal. Sve ostale su tu usvojile sistem rada i krenule u dugotrajan put ka svjetskom vrhu.

"Holandija je 2005. bila peta na Svjetskom prvenstvu, ali kada se ta generacija oprostila, nije ostao niko i morali smo da krenemo od početka. Razmišljali smo šta da uradimo, jer klubovi nemaju novca da plaćaju termine za treninge, a ne trenere i igračice. Zbog toga smo oformili Akademiju, u kojoj okupljamo sve najbolje što imamo od 16 do 20 godina. Tu ih učimo osnovama rukometa, a i treniraju dva puta dnevno, a ne kao do tada dva do tri puta sedmično. Imamo odličan program kondicionog i rada na tehnici, a sada vidimo da se to i isplatilo. Rukomet je uvijek bio mali sport u Holandiji, bez pažnje javnosti, ali smo uz pomoć Olimpijskog komiteta uspjeli da izgradimo sistem. Sada naše igračice nastupaju širom Evrope - u Norveškoj, Danskoj, Rumuniji, Francuskoj, Mađarskoj i Njemačkoj. To nam mnogo pomaže", rekao je selektor „letećih Holanđanki“ Henk Grener na početku intervjua za „Vijesti“.

Šest igračica iz ove ekipe je osvojilo srebro na Evropskom prvenstvu, nekoliko i bronzu na šampionatu svijeta za juniorke. Tada su i razvile pobjednički mentalitet.

"To pomaže, mada je svijet seniorskog rukometa sasvim drugačiji od juniorskog. Najvažnije je da smo tokom godina počeli da pobjeđujemo timove od kojih smo ranije gubili, to je podizalo samopouzdanje. Uvijek smo težili sljedećem koraku. Na Svjetskom prvenstvu u Brazilu smo u grupi bili sa Rusijom, Brazilom i Španijom, i gubili sedam, devet i 12 razlike. Dvije godine kasnije u Srbiji smo bili sa Korejom, Francuskom i Crnom Gorom i poraženi sa tri, četiri i dva razlike. Sada smo remizirali sa Švedskom, dobili dva puta Poljsku, Srbiju i Francusku. Počeli smo da pobjeđujemo timove koji su bili ispred nas. Djevojke se razvijaju i još nisu završile".

Holandija je dva puta igrala sa Crnom Gorom i oba meča izgubila. A mogla je i da dobije - na Svjetskom prvenstvu u Beogradu je vodila 18:14 na poluvremenu, ali je izgubila 27:25, da bi na EP u Zagrebu bila poražena sa 31:27, iako je dugo bila ravnopravna. Grener priznaje da su ti mečevi mnogo pomogli njegovoj ekipi.

"Prije nego što pobijedite neki tim, ne znate da li možete to da uradite. Crna Gora je veoma jaka ekipa, morate da poštujete sve što je uradila u rukometu, jer svi znamo koliko ju je teško pobijediti. Njen meč sa Norveškom je bio uzbudljiv, mogli smo i sa njom da se sudarimo u finalu. Na prethodnoj našoj utakmici, u Zagrebu, osjetili smo da možemo da igramo na istom nivou kao Crna Gora. Nismo bili dovoljno snažni i pametni da pobijedimo, ali smo bili blizu. To nam je značajno podiglo samopouzdanje, jer smo rekli sebi da, ako već igramo tako protiv Crne Gore, možemo da napravimo sljedeći korak na ovom šampionatu".

Prva medalja u istoriji holandskog rukometa je obezbijeđena, ali posao nije završen. Grener i njegove izabranice žele zlato i to bez ustezanja govore, ne traže bilo kakve alibije u činjenici da je Norveška decenijama najbolja na svijetu.

"Nikada nismo savladali Norvešku. Prvi put smo se sastali sa njom na Evropskom prvenstvu 2010. i izgubili 35:13, a godinu kasnije na šampionatu svijeta u Brazilu je bilo 34:22 u četvrtfinalu. Rekao sam: „OK, lani je bilo 22, sada je 12 razlike, možda sljedeće godine bude bolje“. Od tada se nismo sreli, ali vjerujem da će meč biti otvoren do kraja. Nora Merk i Hajdi Loke jesu najbolje igračice tog tima, ali ovo nije duel Merk i Nike Grot, već Norveške i Holandije. Pobijediće onaj koji bude imao bolju timsku igru. Trudićemo se da onemogućimo saradnju Merk i Loke i njihove lake golove, ali moramo da pazimo i na Oftedal i Herem. I protivnice će pokušati da zaustave Grot, Estavanu Polman i Luiz Abing. Ubijeđen sam da će meč biti veoma uzbudljiv", istakao je Grener.

Ako ne uživate u onome šta radite, nećete ni biti uspješni

Holandija još nema zlatnu medalju, ali kada bi se dijelila odličja za najpozitivniju ekipu, sigurno je da bi Nike Grot i drugarice bile na pijedestalu. „Lale“ je divno gledati kako ponašaju, kako uživaju u rukometu, kako plešu kad pobijede...

Koliko su opuštene, najbolje je pokazao detalj iz Koldinga, kada je nekoliko igračica provozalo krug kombijem Rukometnog saveza Holandije dan pred četvrtfinalni duel sa Francuskom. A kada su stigle na parking hotela „Skandik“, nekoliko puta su se išle naprijed-nazad, prije nego što su konačno stale. I, što bi rekli mi u Crnoj Gori, „umirale“ su od smijeha.

"Jedna od najvažnijih stvari kojoj smo naučeni u Holandiji je da ako želiš da u nečemu budeš dobar, onda u tome moraš i da uživaš. Neophodno je da djevojke uživaju što su na Svjetskom šampionatu, a ne da stalno budu ozbiljne i fokusirane na utakmice. Ako imaš zadovoljstvo i uživaš u tome što radiš, uvijek ćeš imati snagu za to. Ako moraš da ideš na trening, biće ti teško da se zagriješ, ali ako to želiš, onda je to lako", jasan je Grener.

Ponosan sam što imam Grot, Vester nas je sve iznenadila

Estavana Polman je prvi strijelac tima sa 43 gola, jedan manje je dala Lois Abing, ali se igra Holandije vrti oko fenomenalne Nike Grot. Trenutno ubjedljivo najbolji srednji bek svijeta vodi na listi najboljih asistenata šampionata sa 53 namještena pogotka, a usput je i 36 puta zatresla mrežu. Sve iz igre, za razliku od Polman (13 iz sedmeraca) i Abing (sedam).

"Ona je jedna od najboljih na svijetu na svojoj poziciji. Veliki je talenat, ima ogromne ambicije, ali uvijek stavlja tim ispred sebe. Zna, ipak, i kada mora da preuzme odgovornost, kako da se ponaša u svakoj poziciji. Ona je režiser naše igre, a i izvanredna je osoba. Ponosan sam što je imam u timu", naglasio je Grener.

Ako su izvanredna izdanja Grot mogla i da se očekuju, vjerovatno niko nije očekivao da će Tes Vester biti prva golmanka šampionata sa 45 odsto odbranjenih šuteva. Mlada čuvarka mreže je, zanimljivo, trebalo da bude drugi izbor selektora „oranjea“, ali se pred početak šampionata teško povrijedila djevojka rođena u Doboju, Jasmina Janković.

"Tes igra šampionat kakav niko nije mogao da očekuje. Ona je mlada, ima samo 22 godine. Debitovala je prošle godine na Evropskom prvenstvu i bila je dobra, ali ne kao ovdje. Od prvog dana je izvanredna, presrećni smo što je imamo na golu. Ako želiš da uradiš nešto veliko u rukometu, moraš da imaš odličnog golmana. ju je teško pobijediti. Njen meč sa Norveškom je bio uzbudljiv, mogli smo i sa njom da se sudarimo u finalu. Na prethodnoj našoj utakmici, u Zagrebu, osjetili smo da možemo da igramo na istom nivou kao Crna Gora. Nismo bili dovoljno snažni i pametni da pobijedimo, ali smo bili blizu. To nam je značajno podiglo samopouzdanje, jer smo rekli sebi da, ako već igramo tako protiv Crne Gore, možemo da napravimo sljedeći korak na ovom šampionatu".

Prva medalja u istoriji holandskog rukometa je obezbijeđena, ali posao nije završen. Grener i njegove izabranice žele zlato i to bez ustezanja govore, ne traže bilo kakve alibije u činjenici da je Norveška decenijama najbolja na svijetu.

"Nikada nismo savladali Norvešku. Prvi put smo se sastali sa njom na Evropskom prvenstvu 2010. i izgubili 35:13, a godinu kasnije na šampionatu svijeta u Brazilu je bilo 34:22 u četvrtfinalu. Rekao sam: „OK, lani je bilo 22, sada je 12 razlike, možda sljedeće godine bude bolje“. Od tada se nismo sreli, ali vjerujem da će meč biti otvoren do kraja. Nora Merk i Hajdi Loke jesu najbolje igračice tog tima, ali ovo nije duel Merk i Nike Grot, već Norveške i Holandije. Pobijediće onaj koji bude imao bolju timsku igru. Trudićemo se da onemogućimo saradnju Merk i Loke i njihove lake golove, ali moramo da pazimo i na Oftedal i Herem. I protivnice će pokušati da zaustave Grot, Estavanu Polman i Luiz Abing. Ubijeđen sam da će meč biti veoma uzbudljiv", zaključio je Grener.

Bonus video: