Pobjeda za dostojanstven oproštaj od šampionata

75 pregleda 22 komentar(a)
Dragan Adžić, Foto: Beta-AP
Dragan Adžić, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 19.12.2015. 23:15h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Dok će se polovina Crnogoraca tek buditi, najbolje predstavnice našeg sporta će već morati na teren. Na megdan Francuskoj, na meč koji se vjerovatno ni jednima ni drugima ne igra baš previše, jer su u Dansku došli po medalju, a ne borbu za 7. mjesto.

Bilo je vidljivo da je za izabranice Dragana Adžića i Alana Porta 22. Svjetsko prvenstvo praktično završeno porazima od Norveške, odnosno Holandije, pošto nisu imali ni motiva ni snage da se suprotstave Danskoj, tj. Rusiji.

Pred današnji matine (9.45 časova) se samo postavlja pitanje ko će više željeti pobjedu, jer u ovakvim mečevima ne odlučuje praktično ništa drugo do želja.

"Vjerujem da ćemo smoći snage da se suprotstavimo Francuskoj i da ovaj šampionat završimo pobjedom. Moramo da budemo jake i kad pobjeđujemo i kad gubimo”, poručila je Jovanka Radičević.

Alma Hasanić je svjesna da meč sa Francuskom neće biti pravi takmičarski, mada ne odustaje od pobjede i osvajanja 7. mjesta.

"Biće jako opušten meč, mislim da ni Francuskinje neće dati sve od sebe. Potrudićemo se da pobijedimo i vjerujem da utakmica neće biti teška kao ove do sada. Ekipa je umorna, neke djevojke su igrale svaki meč po 60 minuta. Dajemo sve od sebe, ali to sada već nije dovoljno za pobjedu”, rekla je 26-godišnja golmanka, koja je protiv Danske odbranila 11 šuteva.

Crna Gora i Francuska su u Herningu igrale i posljednjeg dana Evropskog prvenstva 2010. godine. Tada su „crvene” izgubile 23:19 i nastup na prvom velikom takmičenju završile na 6. mjestu.

"Ekipa je fizički ispražnjena. Nismo još imali priliku da igramo devet mečeva na velikim takmičenjima, do sada smo završavali sa osam i kada smo osvajali, i kada smo igrali u finalu i polufinalu. To je novi izazov za sve nas, prije svega za djevojke, da ostanu fokusirane da bi ostale zdrave. Francuska je u ogromnoj prednosti zbog rotacije, a i tamnopute igračice su izdržljivije. Te 2010. smo loše odigrali matine utakmicu, volio bih da pružimo dobar otpor i da se eventualno oprostimo pobjedom. Dobro je i da mlađe djevojke skupe iskustvo igrajući protiv Francuske, da imaju pravi osjećaj kada se sljedeći put sretnu i da na pravi način pomognu iskusnijima”, naglasio je Dragan Adžić.

Kalkulacije

Možda nije svejedno hoćete li biti sedmi ili osmi, ali je teško reći šta bi bilo bolje za Crnu Goru u današnjem meču.

Ukoliko izgubi od Francuske, najviše bi joj odgovaralo da titulu osvoji Holandija.

U tom slučaju, u kvalifikacijama za Olimpijske igre bi igrala sa bronzanom sa Svjetskog prvenstva (Rumunija ili Poljska), Japanom i Tunisom.

Ako bude osma, a Norveška prva, rivali bi bili poraženi iz meča za 3. mjesto, Urugvaj i upravo Francuska.

U slučaju pobjede, „lavice” bi navijale za Norvešku, jer bi tada igrale u grupi u Holandiji sa domaćinom, Japanom i Tunisom.

Ako, pak, Marija Jovanović i drugarice budu sedme, a tim Henka Grenera prvi, kvalifikacioni turnir bi se igrao u zemlji osvajača bronze sa SP, a rivali bi opet bili Francuska i Urugvaj.

"Do sada smo sve napravili velikim odricanjem, poštenim radom i davanjem maksimuma. Sigurno nećemo željeti da izgubimo, pa makar nam to bilo i bolje, jer to može da nam se vrati. Trudićemo se da pobijedimo, a onda ćemo se boriti sa tima koji nas zadese”, naglasio je Adžić.

Crna Gora, ipak, ne mora da kalkuliše, jer ima kvalitet da bude makar druga u kvalifikacijama (17-20. mart). Ko god da su rivali.

"Vjerujem, naravno, da ćemo u tri meča biti bolji od najmanje dva protivnika, s kim god da budemo igrali. I da ćemo izboriti ono što svi želimo i sanjamo od Londona”, dodao je selektor.

Bonus video: