Neagu: Adžić i ja smo maštali o našem duelu

73 pregleda 2 komentar(a)
Kristina Neagu, Foto: Reuters
Kristina Neagu, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2015. 12:07h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Umjesto sa „lavicama“, crnogorski novinari su polufinale 22. Svjetskog prvenstva najavili razgovorom sa dvije dobro poznate igračice - uzdanicama Budućnosti Kristinom Neagu i Kingom Ahruk.

Rumunka je u dvorani u kojoj je vjerovatno i zaradila zvanje najbolje rukometašice svijeta 2010. godine, „Jiske bank boksenu“, dala čak 15 golova i bila ključna u pobjedi nad Danskom (31:30). Poljakinja je, pak, dala nemjerljiv doprinos u odbrani, a usput je i postigla dva pogotka u senzacionalnom trijumfu nad Rusijom (21:20).

"Utakmica je bila luda i završena je našom pobjedom, što je najvažnije. U polufinalu smo Svjetskog prvenstva, osjećaj je i dalje sjajan, ali ne želim previše o tome da pričam. To je već u prošlosti, čeka nas meč sa Norveškom i moramo što prije da se oporavimo da bismo odigrale dobro", rekla je Neagu za „Vijesti“.

Po mnogima najbolja rukometašica svijeta je mogla da bude i tragičarka, jer joj je Rike Poulsen odbranila penal na isteku regularnog toka. Na pitanje kako se osjećala u tom trenutku, uz osmijeh je odgovorila:

"Svi me to pitaju. Naravno da se nisam dobro osjećala, bila sam tužna i frustrirana, svakakve misli su mi prolazile kroz glavu. Ali, tim je bio sjajan prema meni, svi su me podržali, rekli mi da imamo još 10 minuta i da možemo da pobijedimo. Držale smo se zajedno i zasluženo smo pobijedile".

Rumunija će se večeras (20.45) sudariti sa Norveškom, od koje je izgubila u 4. kolu grupe D (22:26).

"Norveška je veliki tim, to svi znaju. Ima odlične rezultate posljednjih 10 godina, mi je nijednom u tom periodu nismo dobile. Biće teško, protivnik je favorit, ali uvijek postoji to ali. Nadam se da ćemo biti dobre, da ćemo im nametnuti pritisak. Nikada nismo igrale polufinale Svjetskog prvenstva, možda će sada biti drugačiji rezultat protiv Norveške. Pokušačemo da odigramo dobro i ko zna šta se može desiti na kraju".

U Herningu si blistala na Evropskom prvenstvu 2010. godine, kada si proglašena za najboljeg lijevog beka i bila prvi strijelac. Imaš li neku posebnu vezu sa ovom dvoranom, da li te publika motiviše?

"Vjerovatno nešto postoji. Volim da igram u ovoj dvorani, bio mi je san da igram četvrtfinale protiv Danske. Ne znam šta je u pitanju, sala ili publika, ali znam da se dobro osjećam kada se velika takmičenja igraju u Danskoj. Nadam se da ću takav osjećaj imati i protiv Norveške".

Jesi li gledala meč Crna Gora - Norveška i kako komentarišeš poraz saigračica iz Budućnosti?

"Gledala sam utakmice Crne Gore što sam više mogla. Žao mi je što nije pobijedila Norvešku, vjerovatno su igračice bile umorne, a i ostala je bez Suzane Lazović na početku 2. poluvremena. Nije bilo lako igrati bez pivota, sa krilima na crti. Prije četvrtfinala sam pričala sa Adžićem i željeli smo da se sretnemo u polufinalu. To se nije ostvarilo, ali se nadam da će Crna Gora osvojiti 5. mjesto", poručila je Neagu na kraju.

Najveće iznenađenje nije Rumunija, već Poljska, koja je nakon slabih izdanja u grupi B pokazala veliku mentalnu snagu trijumfima nad Mađarskom (24:23) i Rusijom (21:20). Ako ponovi odbranu iz ta dva meča, imaće šansu da se u današnjem polufinalu (18 časova) osveti Holandiji za ubjedljiv poraz u 5. kolu (31:20).

"Kada izađemo na teren, samo razmišljamo o pobjedi i vjerujemo u nju. Najvažnija je odbrana, ali smo se protiv Rusije malo mučile na početku. Kako je meč odmicao bile smo sve bolje, nadam se da će i dalje biti tako. Očekujem da ovdje upišemo još koju pobjedu, želimo da idemo do kraja", samouvjerena je Ahruk.

Mnogi se pitaju šta je tajna uspjeha Poljske na ovom i prethodnom šampionatu svijeta. Očito je da je ekipa rasterećena i da se dobro „našla“ sa danskim stručnjakom Kimom Rasmusenom.

"Komunikacija sa trenerom je dobra, a i atmosfera je sjajna. Kada imaš te dvije stvari dobre, sve je lakše. Nismo pod presijom, jer Poljska nikada nije osvojila medalju i iznenađenje smo za sve", istakla je Ahruk.

Ahruk: Crna Gora je najbolja ekipa na svijetu

Kao i Kristini Neagu, i Kingi Ahruk je teško pao poraz Crne Gore. Odlična Poljakinja se nadala da će se osam saigračica sresti u finalu, ali od toga nema ništa.

"Gledala sam i baš mi je žao, jer mislim da je Crna Gora najbolja ekipa na svijetu. Zaslužila je da se bori za medalju. Teško mi je da ocijenim šta je bilo loše u igri protiv Norveške, jer sam htjela da vidim samo najbolje stvari. Htjela sam da se opet sretnemo sa Crnom Gorom, osjećala sam da će igrati protiv nas u finalu", istakla je Ahruk.

Bonus video: