Na zlatnu godišnjicu opet protiv Norveške

88 pregleda 6 komentar(a)
Crnogorske rukometašice, Foto: Beta/AP
Crnogorske rukometašice, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.12.2015. 22:35h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Herning - I ovaj 16. decembar, kao onaj prije tri godine, biće rezervisan za rukometni spektakl, za još jedan nezaboravni duel Crne Gore i Norveške. Na godišnjicu osvajanja titule šampiona Evrope, „lavice” će se sudariti sa najvećim rivalom u četvrtfinalu 22. Svjetskog prvenstva.

Do prvog plasmana među osam najboljih ekipa na planaternim šampionatima i obezbijeđene vize makar za kvalifikacije za Olimpijske igre, tim Dragana Adžića se izborio pobjedom nad Angolom (38:28). Time su konačno zaboravljeni šokovi iz Brazila i Srbije, kada su Španija, odnosno Danska, raspršili snove o medalji sa jedinog takmičenja sa kojeg „crvene” nemaju odličje. San će i dalje trajati, nadamo se i nakon srijede veče...

Spektakularan početak, pa uspavanost

Početak je bio spektakularan - gol svakog minuta i ogromnih 10:2, a zatim i 11:3. Ogromno vođstvo je uljuljkalo „lavice”, koje kao da su uronile u san, što su izuzetno brze Angolke kaznile serijom 5:0 za 11:8. Adžić je morao da zove svoje izabranice ne na minut odmora, već buđenja. I uspjelo je - Jovanka Radičević je dala dva gola sa pozicije pivota, jedan je postigla Katarina Bulatović i brzo je bilo šest razlike (14:8), a uskoro i sedam (17:10), nakon pete realizovane od šest kontri u prvom poluvremenu.

Jovankin gol sa dvije igračice manje uvod u kanonadu

Angola je držala priključak zahvaljujući čestim isključenjima „lavica” (ukupno 18 minuta), ali je njen otpor konačno slomljen u 42. minutu spektakularnim potezom Jovanke Radičević - djevojka koja je na ovom Svjetskom prvenstvu jedino desno krilo, a često igra i na poziciji pivota, u napadu četiri na šest se podigla sa pozicije desnog beka i preko bloka rivala pogodila rašlje Kristine Blanko za 25:18.

Uskoro je dostignuta dvocifrena razlika (32:22), a u 55. minutu je bilo rekordnih plus 12 (36:24). Ogromna razlika je omogućila Adžiću da u posljednjih 15-ak minuta polako izvodi iz igre glavne snage, a u završnom minutu je i Itana Grbić dala prvi gol na Svjetskom prvenstvu za konačnih 38:28.

Selidba u Kolding, srećno mjesto

„Crvene” će sjutra u 9 časova na dva dana napustiti Herning i prebaciti se u Kolding, gdje će sjutra igrati sa Norveškom. Za taj grad, gotovo sve glavne poluge u reprezentaciji Crne Gore vežu lijepe uspomene, pošto je Budućnost u njemu napravila veliki korak ka osvajanju Kupa pobjednika kupova.

Dragan Adžić, koji je 18. januara 2010. postao trener podgoričkog velikana, doveo je ekipu na megdan KIF Vejenu u prvom meču finala KPK i proslavio pobjedu. Tog 5. maja je, zanimljivo, meč počela ista postava koja je standardna na SP u Danskoj - Sonja Barjaktarović na golu, Majda Mehmedović i Jovanka Radičević na krilima, Suzana Lazović na crti, te Milena Raičević (tada Knežević), Marija Jovanović i Katarina Bulatović na bekovskim pozicijama! U „Morači” je 11 dana kasnije bilo 18:16 i evropski pehar se poslije četiri godine vratio u Podgoricu.

Crna Gora - Angola 38:28 (19:13)

Herning - "Jiske bank boksen". Gledalaca: 700. Sudije: Ku i Li (Južna Koreja). Sedmerci: Crna Gora 5 (5), Angola 7 (6). Isključenja: Crna Gora 18, Angola 6 minuta.

Crna Gora: Rajčić (četiri odbrane), Hasanić (odbrana i sedmerac), BARJAKTAROVIĆ (šest odbrana i sedmerac), B. Pavićević 3, RADIČEVIĆ 9, JOVANOVIĆ 5, Jauković 3 (1), Klikovac, LAZOVIĆ 2, BULATOVIĆ 6 (4), Ramusović, MEHMEDOVIĆ 7, Despotović, RAIČEVIĆ 2, Grbić 1.

Angola: Almeida (tri odbrane), BRANKO (sedam odbrana), VENANSIO 1, M. SANTOŠ, Mačado 4, Kailo, Monteiro, BERNARDO 11 (6), KIJALA, Andre, KARLOŠ 8, DOMBAĆE 1, Kazanga, Ž. Santoš, Vijegaš, Gijalo 3.

Bonus video: