Rika „lavica” utišala Dansku, s Angolom u osmini finala

Zasada je u mislima samo Angola, meč u ponedjeljak u 20.45, o mogućem obračunu sa Norveškom u četvrtfinalu niko i ne razmišlja...
85 pregleda 17 komentar(a)
Katarina Bulatović, Foto: Jan Christensen/DHF
Katarina Bulatović, Foto: Jan Christensen/DHF
Ažurirano: 12.12.2015. 11:09h

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Herning - Na tribinama 12.500 hiljada navijača, na terenu sve najbolje što ima zemlja koja je promijenila shvatanje rukometa. Na drugoj strani djevojke iz države koja ima manje klubova nego igračica koliko je potrebno za veliko takmičenje, sa toliko registrovanih rukometašica da je to tužno i pominjati.

Ali, sa srcem kao Lovćen, kao planine ucrtane na dresovima „Mizuna” koje će nositi od sljedeće godine. Crna Gora je još jednom zadivila svijet i pobjedom nad Danskom u prepunom „Jiske bank boksenu” osvojila 1. mjesto u grupi A.

Borila se i izborila za najlakšeg rivala u osmini finala, za duel sa Angolom, u kojem pobjeda donosi vizu za kvalifikacije za Olimpijske igre.

Ali, tim koji je onako uništio Mađarsku i sinoć zaustavio i domaćina 22. Svjetskog prvenstva, može da sanja i o nečem mnogo, mnogo većem.

Ovim djevojkama niko ne može da zabrani da maštaju o zlatu i direktnom plasmanu u Rio de Žaneiro. Ali, neka idu kao i sada - korak po korak, do prvog narednog rivala.

Zasada je u mislima samo Angola, meč u ponedjeljak u 20.45, o mogućem obračunu sa Norveškom u četvrtfinalu niko i ne razmišlja...

Zvijezda je rođena

U ovakvoj pobjedi je teško koga izdvojiti, ali jedno ime je odskočilo. Đurđina Jauković. Djevojka koja ima samo 18 godina se nije uplašila publike i važnosti meča, kada je Crna Gora stala, njen rafal niko nije mogao da zaustavi.

Dala je sedam golova, od kojih pet u trenucima kada je rival prijetio da stigne veliko vođstvo. Zvijezda je rođena...

Fisker za 1:0 i to je bilo to

Danska je povela preko Marije Fisker iz kontre na isteku 1. minuta, ali to je bilo sve.

Dva gola Katarine Bulatović, jedan Majde Mehmedović za 3:1 su bili uvod u seriju 4:0 za ogromnih plus pet u 16. minutu (7:2). Pet minuta kasnije je prvi put dostignuto šest razlike (9:3), kada je Jovanka Radičević ukrala loptu i iskoristila kontru.

Domaće su prišle na 9:5, ali je nikšićko čudo od djeteta prvo zatreslo mrežu Sandre Toft, a onda u napadu sa igračicom manje majstorski iznudilo sedmerac.

Bulatovićeva je iskoristila i deveti penal na ovom šampionatu za 11:5 i natjerala Klavs Bruna Jergensena da zatraži svoj drugi tajm-aut.

Do velikog odmora je njegova jedina raspoložena igračica u napadu, Ane Mete Hansen, dva puta slala loptu iza leđa Sonje Barjaktarović i omogućila svom timu da na pauzu ode sa minus pet (7:12).

Jadno, kada se zna da je osam minuta imao brojčanu prednost, ali je u tom periodu dao i primio po gol.

Đina odbila nalet Danske

Dankinje su nakon odmora zaigrale mnogo bolje u napadu, za 13 minuta dale gol više nego u čitavom prvom poluvremenu, ali je 18-godišnja Nikšićanka činila čuda i sa pet golova, uz pomoć Bulatovićeve, održavala ubjedljivu prednost. Fisker sa jednim i Luize Burgord sa dva pogotka su prišle „lavicama” na opasnih 16:19 na početku 47. minuta.

Odbrana u tim trenucima nije bila na potrebnom nivou, ali je proradila kada je bilo najvažnije - nakon gola Jovanke Radičević za 20:16, Milena Raičević je iznudila probijanje Burgord, a Sonja Barjaktarović odbranila zicer Stine Jergensen.

Kada je Biljana Pavićević realizovala svoj drugi šut u napadima sa igračicom više za 21:16, bilo je jasno da 1. mjesto ne može da izmakne, jer je i bod bio dovoljan za osvajanje grupe A i ostanak u Herningu.

Da je Danska pobijedila, Crna Gora bi morala da ide u 250 kilometara udaljeni Nestved na megdan Švedskoj.

Sada je organizatorima pokvaren plan, jer se računalo da će domaćin meč osmine finala igrati u Herningu, a selekcija „tri krune” u Nestvedu. Niko nije računao na mogućnost da će se komšinice sudariti već u osmini finala...

Danska - Crna Gora 21:23 (7:12)

Herning - „Jiske bank boksen”. Gledalaca: 12.500. Sudije: Garsija i Marin (Španija). Sedmerci: Crna Gora 4 (4). Isključenja: Danska 4, Crna Gora 10 minuta.

Danska: TOFT (10 odbrana), Poulsen, Skov 1, Okels, PEDERSEN, FISKER 2, Hansen 8, GRAVHOLT 3, Holst-Holmsgord, Bodholt, L. Jergensen, KRISTIJANSEN, Nergord, Estergord, BURGORD 5, S. JERGENSEN 1.

Crna Gora: Rajčić, Hasanić, BARJAKTAROVIĆ (šest odbrana), B. Pavićević 1, RADIČEVIĆ 6, JOVANOVIĆ 1, Jauković 7 (1), I. Pavićević, Klikovac, LAZOVIĆ, BULATOVIĆ 6 (2), Ramusović, MEHMEDOVIĆ 1, Despotović, RAIČEVIĆ 1, Grbić.

Parovi osmine finala

Nedjelja

Brazil - Rumunija 20.30

Njemačka - Norveška 20.30

Danska - Švedska 20.45

Holandija - Srbija 20.45

Ponedjeljak

Španija - Francuska 17.45

Poljska - Mađarska 18.00

Rusija - Južna Koreja 20.30

Crna Gora - Angola 20.45

Bonus video: