Đonović: Odbranom moramo da zaustavimo dalekometnu paljbu

50 pregleda 5 komentar(a)
Hasanić, Rajčić i Đonović, Foto: Savo Prelević
Hasanić, Rajčić i Đonović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.12.2015. 14:14h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Herning - Klara Voltering je u Budućnosti bila čudo, u dresu Njemačke rijetko kada brani na tom nivou. Za tako dijametralna izdanja „kriva” je odlična priprema trenera golmana Vlatka Đonovića, koji o svakoj suparničkoj igračici ima „brdo” materijala i do tančina upozna svoje golmanke gdje ko šutira.

Tako je i u reprezentaciji, a 46-godišnji Baranin priznaje da mu je teško da pripremi Sonju Barjaktarović, Marinu Rajčić i Almu Hasanić za posljednji susret u grupi A, jer ima previše informacija.

"Danska na gotovo svakoj utakmici koristi 14 igračica. To može da bude problem, jer kad radimo analizu gdje ko šutira to dosta opterećuje golmanke. Dankinje su nezgodne u šutu, a protiv Mađarske im nije to bio problem, već činjenica da su imale 25 grešaka. Njihove protivnice su imale sedam, što znači da su imale 18 šuteva više. To je presudilo", istakao je Đonović.

Kada je Mađarska odbranom zbunila Dankinje, šta tek može da im uradi Crna Gora?

"Ako budemo igrali odbranu približno kao sa Mađarskom, moći ćemo da zaustavimo njihove dalekometne šuteve. U kratkom roku je teško ponoviti onakvu partiju kao protiv Mađarske, ali se nadam da možemo i Dankinje da „uštopujemo” i svedemo ih na što manji broj golova. Ako bude tako, šanse za pobjedu će biti mnogo veće".

Šta mislite o danskim golmankama Sandri Toft i Rike Poulsen?

"To su dobre golmanke, ali na ovom prvenstvu nisu došle do izražaja, jer imaju od devet do 11 odbrana po utakmici. Toft je prva golmanka Larvika i prošle sezone je proglašena za najbolju u Ligi šampiona, a i Poulsen je odlična i mislim da su Danci mnogo više očekivali od njih".

Kako ste zadovoljni odbranama vaših golmanki?

"Može bolje. Svi od Sonje očekujemo najviše i nikada nije bila, niti može da bude treća solucija. Došla je nespremna, morao sam dodatno da radim sa njom, a nisam smio da je preopteretim. Kada je došla na pripreme, stavio sam joj do znanja da očekujem da od treće utakmice, protiv Mađarske, bude najbolja. Računao sam da Alma i Marina, koje su protiv Islanda i Poljske bile dobre, iznesu teret prva dva meča, a da Sonja preuzme od Mađarske. Sada je samo pitanje koliko će joj fizička sprema dozvoliti da zadrži koncentraciju na visokom nivou", zaključio je Đonović.

Bonus video: