Je li ovo bio san?

Rezultat mora još jednom da se ponovi - 32:15, da neko ne bi pomislio da sanja, da ga oči varaju, jer pobjeda koju su ostvarile „lavice” u velikom derbiju grupe A na 22. Svjetskom prvenstvu djeluje kao bajka. Toliko lijepa, a tako nestvarna...
34 komentar(a)
Milena Raičević, Foto: Reuters
Milena Raičević, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2015. 21:01h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Herning - Crna Gora - Mađarska 32:15! Rezultat mora još jednom da se ponovi, da neko ne bi pomislio da sanja, da ga oči varaju, jer pobjeda koju su ostvarile „lavice” u velikom derbiju grupe A na 22. Svjetskom prvenstvu djeluje kao bajka. Toliko lijepa, a tako nestvarna...

Ali, ovo nije bila bajka, već crnogorska raspodija. I dokaz da je najboljoj odbrani na svijetu bilo potrebno samo malo pravog motiva da postane ono što je godinama - strah i trepet za sve rivale. Zadržati Mađarsku, sa bekovskom linijom u kojoj ni velika Anita Gorbic nije u startnoj postavi, na svega 15 golova ne može niko. Niko, sem velike Crne Gore.

Poslije pobjede nad Srbijom, selektor Mađarica Andraš Nemet je „mrtav-hladan” rekao da će njegov tim savladati i Crnu Goru, „jer je ta ekipa uzela samo bod protiv Srbije”. Kako se samo prevario, koliko ga je nadobudni pristup skupo, preskupo koštao, jer je rukometna reprezentacija Mađarske doživjela drugi najteži poraz u istoriji dugoj šest i po decenija. Gore je samo prošla na Evropskom prvenstvu u Norveškoj 2010. godine, kada je od domaćina u Lilehameru poražena sa 34:13.

Rukomet koji je Norveška igrala te godine i Danska’90-ih prošlog vijeka jedino može da se mjeri sa onim što je Crna Gora prikazala sinoć u „Jiske bank boksenu” u Herningu, gdje su Mađarice bile potpuno sluđene i izgubljene, jer ama baš ništa nije moglo da im prođe pored granitne odbrane, kojom je savršeno komandovala Sonja Barjaktarović. Tričavih 15 pogodaka tima koji je u prethodne dvije utakmice 71 put tresao mrežu je dokaz nevjerovatne nemoći.

No, dosta o Mađarskoj. Bilo i prošlo. „Lavice” ne smiju da spavaju na lovorikama, jer je na putu ka snovima još dosta prepreka. I da igraju kao sinoć, jer ovakvoj Crnoj Gori ne može da se suprotstavi niko. Samo da zdravlje posluži rovite Mariju Jovanović i Suzanu Lazović, da se niko drugi ne povrijedi i samo će nebo biti granica...

Minus dva, pa razbijanje

Sve što je Mađarska uradila je bila da sa jednim golom Aniko Kovačič i dva Sandre Seleši-Začik povede 3:1. Milena Raičević je odgovorila serijom 3:0, a odbrana je polako počela da davi protivnice. Mađarice često nisu mogle ni da šutnu, pa je Nemet bio prinuđen da pozove tajm-aut u 18. minutu, pri rezultatu 7:4. Žužana Tomori je nakon njega dala svoj jedini gol, ali to je samo nakratko prekinulo šou „crvenih”, pa je 62-godišnji trener „ispucao” i drugi 60-sekundni odmor pri rezultatu 13:7.

Majda Mehmedović je pokopala sve nade protivnica sa dva brza pogotka za plus osam (15:7), a ta razlika je bila i na poluvremenu. Marija Jovanović i sjajno lijevo krilo su pogodile i na startu nastavka, pa je već u 31. minutu dostignuta dvocifrena razlika (19:9). Dojučerašnji lider grupe A je samo još jednom prišao na jednocifreni minus, pa je Adžić 10 minuta prije kraja, pri rezultatu 25:14, mogao da na klupu povuče najveće adute - Katarinu Bulatović, Milenu Raičević (fenomenalno izdanje završila sa po šest golova i asistencija) i Jovanku Radičević, a nešto ranije i Mariju Jovanović.

Rafal Đurđine Jauković

I, umjesto da iskoriste odsustvo najvećih vedeta da izbore pristojan poraz, Mađarice su doživjele novi nokaut. Ovog puta u režiji Đurđine Jauković - supertaletovana 18-godišnjakinja iz Nikšića je tri puta zatresla mrežu, a bila je i jedna od najboljih u fenomenalnoj odbrani, koja je omogućila Biljani Pavićević da postigne tri gola iz kontri i zaključi seriju 7:0 za čudovišnih 31:14.

I, kao što se svaka bajka lijepo završi, tako je bilo suđeno da najmlađa članica seniorske reprezentacije, MVP Evropskog juniorskog prvenstva na kojem je Crna Gora bila sedma, golom zaključi meč - Đina je odapela iz daljine za konačnih 32:15 i potvrdu da Adžić ima novo oružje za velika dostignuća.

Protiv Tunisa za potvrdu olimpijske vize

Za Crnu Goru nema odmora, jer već danas (16.15) igra sa Tunisom. Pobjeda praktično donosi prvi cilj - mjesto na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre, za šta će biti dovoljno 10. ili 11. mjesto, što bi sa sedam bodova bilo garantovano, čak i u slučaju poraza u osmini finala. Ali, zar iko nakon nezaboravne partije protiv Mađarske misli da “lavice” mogu da izgube u osmini finala? Šta više, ko bi sad smio da se kladi da Marija Jovanović u „Jiske bank boksenu” neće podići pehar kao u beogradskoj „Kombank areni” 2012. godine? Malo ko...

Crna Gora - Mađarska 32:15 (17:9)

Herning - „Jiske bank boksen”. Gledalaca: 3.500. Sudije: Arntsen i Roen (Norveška). Sedmerci: Crna Gora 2 (1), Mađarska 3 (2). Isključenja: Crna Gora 8, Mađarska 2 minuta.

Crna Gora: Rajčić, Hasanić (četiri odbrane), BARJAKTAROVIĆ (15 odbrana i sedmerac), B. Pavićević 3, RADIČEVIĆ 3, JOVANOVIĆ 2, Jauković 4, I. Pavićević, Klikovac, LAZOVIĆ 1, BULATOVIĆ 6 (1), Ramusović 1, Mehmedović 6, Despotović, Raičević 6, Grbić.

Mađarska: Biro (sedam odbrana), KIŠ (sedam odbrana), SELEŠI-ZAČIK 3, Triščuk, SUČANSKI 1, KOVAČIČ 1, Bulat, Gorbic 3 (2), PAPNE-SAMORANŠKI, Bognar-Bodi 2, Sekereš, Majer 3, Planeta 1, Erdeši, KOVAČIC, TOMORI 1.

Bonus video: