Nikada nije bilo ovoliko timova koji mogu da osvoje zlato

Čovjek koji je na noge postavio i ženski i muški rukomet u ovoj zemlji i za 14 godina na kormilu dva nacionalna tima osvojio isto toliko medalja na najvećim takmičenjima, od juna prošle godine je sportski direktor Danske rukometne federacije.
0 komentar(a)
Urlik Vilbek, Foto: Twitter.com
Urlik Vilbek, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 08.12.2015. 14:40h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Kada se kaže rukomet, u Danskoj će neko pomisliti na Anju Andersen, neko na Mikela Hansena, neko na sasvim trećeg igrača ili igračicu, ali njega niko neće preskočiti. Oca danskog rukometa, Ulrika Vilbeka.

Čovjek koji je na noge postavio i ženski i muški rukomet u ovoj zemlji i za 14 godina na kormilu dva nacionalna tima osvojio isto toliko medalja na najvećim takmičenjima, od juna prošle godine je sportski direktor Danske rukometne federacije.

Ovdje je, u Herningu, sa timom Klavs Bruna Jorgensena, kojeg je postavio za selektora umjesto proslavljenog Jana Pitlika. Na Vilbeka smo sasvim slučajno naletjeli u hotelu „Skandik Regina“, a na nekoliko pitanja je odgovorio brzo i koncizno, baš kao što su njegovi timovi i igrali.

"Sada sam sportski direktor u Danskoj rukometnoj federaciji i imam odgovornost za sve muške i ženske selekcije. To je veoma interesantan posao. Postavljam selektore i trenere, pomažem svima i pokušavam da postavim pravac kojim bi danski rukomet trebalo da ide", objasnio je rukometni inovator na početku intervjua za „Vijesti“ šta mu je sadašnja uloga.

Nedostaje li Vam trenerski posao?

"Ne. Bio sam trener toliko godina, iskusio sam sve sa obje naše selekcije i stvarno mi to ne nedostaje".

Kako Vam se čini ovo prvenstvo? Je li bolje nego ranija?

"Čini mi se da ima više timova koji mogu da osvoje titulu. Mnogo timova ima veliki kvalitet, ali je teško reći poslije dva meča da li je ovaj šampionat bolji nego prethodni. Ali, jasno je da 10-12 timova može daleko da dogura, zato i gledamo ovoliko uzbudljivih mečeva, a biće ih još".

Jedan od tih 10-12 timova je i Crna Gora, zar ne?

"Da, to je istina".

Šta mislite o igrama reprezentacije naše zemlje?

"Prvi meč je uvijek težak i to se vidjelo na utakmici Crne Gore sa Srbijom. Crna Gora je bila favorit, ali je Srbija odigrala dobro. Ali, nije važan taj bod, bitni su osmina finala, četvrtfinale... Nije bitno da li ste prvi ili treći u grupi".

Sa rukometašicama Danske ste osvojili sve '90-ih godina. Može li ova sadašnja ekipa da se poredi sa tom koju ste vodili?

"Ne. Tim iz '90-ih je bio specijalan, pobjeđivali smo sa 13 i 10 golova razlike u polufinalima. To je bila nevjerovatna ekipa i mislim da više nikada u Danskoj nećemo imati takvu reprezentaciju iz raznoraznih razloga. Ali, ovaj tim je talentovan, mnoge igračice su sazrele, sada imaju 25-26 godina i u narednih pet godina možemo uvijek da budemo u vrhu".

Gledate i muški rukomet, koliko poznajete Crnu Goru?

"Pratim sve ekipe na svijetu i srećan sam kad god se pojavi neka nova zemlja na mapi. Vidimo da sada i Bjelorusija razvija i muški i ženski rukomet. To je veoma važno za rukomet. A Crnu Goru dobro znam, jer će naša reprezentacija da igra sa njom na Evropskom prvenstvu u Poljskoj".

Imamo mladu i talentovanu ekipu, mislite li da može u budućnosti da se uključi u borbu za vrh?

"Moramo da gledamo nekoliko godina unaprijed, da sačekamo da ti igrači dostignu vrhunac. Sada još nisu na njemu, ali će sigurno biti dobri u godinama koje su pred nama".

Ko je Ulrik Vilbek?

- Rođen je 1958. godine u Tunisu, gdje je proveo prve tri godine života.

- Trenirao je fudbal, rukomet i atletiku, a čak je bio i danski reprezentativac u troskoku.

- Zbog teške povrede je mlad završio rukometnu karijeru i već sa 27 godina postao trener Viruma.

- U ženski rukomet je prešao sa 30 godina i preuzeo Viborg, u kojem je trenirao Anju Andersen i svoju kasniju suprugu, golmanku Suzane Munk Lauritsen.

- Postavljen je za selektora ženske reprezentacije 1993. i odmah je osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu u Norveškoj. To je samo bio uvod u nevjerovatne uspjehe tokom pet izuzetnih godina - sa

rukometašicama Danske je dva puta bio prvak Evrope, po jednom olimpijski i svjetski šampion, a ima i bronzu za SP 1995.

- Vratio se u Viborg 1998. i doveo ga do finala Lige šampiona 2001.

- Iako je uslijedio sušni period u njegovoj karijeri, 2005. je postavljen za selektora muške reprezentacije Danske. I stvorio je giganta - za osam godina je uzeo medalje na svim na šampionatima Evrope (po dva zlata i srebra i jednu bronzu), a ima i dva druga i jedno treće mjesto na planetarnim šampionatima. Oprostio se 2014. i postao menadžer u Danskoj rukometnoj federaciji.

Bonus video: