Uhvatile zalet za osminu finala

13 komentar(a)
Milena Raičević, Foto: Beta/AP
Milena Raičević, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.12.2015. 18:56h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Herning - Nije bitno kako padneš, već koliko brzo ustaneš. Kao da je ta krilatica pogurala rukometašice Crne Gore nakon neočekivanog remija sa Srbijom na otvaranju 22. Svjetskog prvenstva, jer prava na novi kiks nije bilo.

Manje od 24 časa poslije završetka utakmice za koju je Dragan Adžić okarakterisao kao najčudniju u njegovoj 16 godina dugoj trenerskoj karijeri, „lavice” su izašle na megdan neugodnim Japankama.

I počele su slabo, bilo je očito da im fali samopouzdanja, a i rutine protiv omalenih, brzih protivnica. Ali, kako je meč odmicao, djevojke koje su donijele dvije medalje Crnoj Gori su hvatale pravi ritam, prije svega u odbrani. I dva boda, kojima je praktično osiguran plasman u polufinale, nisu mogla da izmaknu.

Minus tri, pa serija 8:2

Opet je početak meča bio slab, odbrana je ponovo bila nespremna, mada se tome nije ni trebalo čuditi, jer je igra protivnica potpuno atipična.

Marija Jovanović je, doduše, u 3. minutu donijela Crnoj Gori prvo vođstvo (2:1), ali su Japanke preokrenule na 6:4. Koliko dobra igra u odbrani znači, najbolje se vidjelo na prelazu iz 11. u 12. minut, kada je Jovanka Radičević za 32 sekunde dala dva gola iz kontri za 6:6.

I umjesto da nastave u istom ritmu, „lavice” su opet ušle u kratkotrajan san, što je tim sa Dalekog Istoka iskoristio da povede 9:6. To kao da je bio konačni signal za buđenje - Crna Gora je napokon pronašla pravi ritam ispred svog gola, razmahala se i Sonja Barjaktarović, pa je odmah izjednačeno na 9:9, a golom Jovanke Radičević sa igračicom manje se stiglo do plus tri (14:11) u 24. minutu.

Četiri gola prednosti umalo dostignuta

Sa dva gola poslije odmora, koje je kreirala Suzana Lazović (pogodak i iznuđeni sedmerac), djevojke u bijelim dresovima su stigle do rekordnih 19:15.

Uporne Japanke se nisu dale, smanjile su na 20:19 i natjerale Adžića na tajm-aut. Nakon minuta odmora su uslijedile dvije tehničke greške Milene Raičević, ali je odbrana odradila dobar posao, a Jovanka Radičević 7. i 8. golom povisila na 22:19 i izazvala Masamičija Kurijamu da pozove svoje igračice na dogovor.

Povratka za djevojke iz Zemlje izlazećeg Sunca, ipak, nije bilo - Crna Gora je povela 24:19, a tek potom je Anri Macumura nakon 11 minuta posta zatresla mrežu Barjaktarovićeve. Prekasno za bilo šta...

Gol Đurđine Jauković kao najava pomoći sa klupe

„Crvene” su rutinski privele meč kraju, a posljednji gol dala je najmlađa igračica nacionalnog tima, Đurđina Jauković, iz sedmerca. Možda će 18-godišnjoj Nikšićanki sada pasti teret sa leđa, jer kada je opuštena može mnogo da pomogne. A startnoj postavi je pomoć sa klupe više nego potrebna, jer sa tri beka (Raičević, Jovanović i Bulatović), koliko je Adžić koristio u napadu, ne može se dugo izdržati...

Japan - Crna Gora 23:29 (15:17)

Herning - „Jiske bank boksen”. Gledalaca: 1.400. Sudije: Alpaidze i Berezkina (Rusija). Sedmerci: Japan 7 (3), Crna Gora 7 (6). Isključenja: Japan 10, Crna Gora 6 minuta.

Japan: FUDŽIMA (dvije odbrane), Kametani (sedam odbrana i sedmerac), HONDA, Tanaka, Išino, K. JOKOŠIMA, Fudži 2, A. Jokošima, SUNAMI 9 (3), Arihama, Tanabe, IŠITATE 3, HARA 3, Kavamura, Nagata, MACUMURA 6.

Crna Gora: RAJČIĆ (jedan sedmerac), Hasanić (jedan sedmerac), Barjaktarović (11 odbrana), B. Pavićević 1, RADIČEVIĆ 10, JOVANOVIĆ 4, Jauković 1 (1), I. Pavićević, Klikovac, LAZOVIĆ 1, BULATOVIĆ 8 (4), Ramusović, MEHMEDOVIĆ 2, Despotović, RAIČEVIĆ 2, Grbić.

Bonus video: