Balkanska bitka u srcu Danske

0 komentar(a)
rukometašice Crne Gore, Foto: Savo Prelević
rukometašice Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.12.2015. 10:39h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Herning - Dok su radnici užurbano pripremali hram danskog rukometa „Jiske bank boksen” za početak 22. Svjetskog prvenstva, rukometašice Crne Gore su uz muziku posljednji put uigravale dobro poznate akcije. Nije im smetala promaja, ni to što su se mnogi vrzmali oko njih, jer su u Dansku došle sa jasnim ciljem - da konačno prekinu prokletstvo osmine finala na mundijalima i obezbijede makar kvalifikacije za Olimpijske igre.

A to makar stoji zbog činjenice da šampion svijeta ide u Rio de Žaneiro. Daleko od toga da neko može da zahtijeva titulu od Dragana Adžića i njegovih izabranica, jer nema Radmile Petrović, Anđele Bulatović, Sare Vukčević i Đurđine Malović, ali ko smije da olako otpiše „lavice”? Niko. Iskustvo je pokazalo da su najbolje kada se to najmanje očekuje.

Dovoljno je sjetiti se Evropskog prvenstva u Srbiji 2012. godine i zlata osvojenog nakon penzionisanja Bojane Popović i Maje Savić i oproštaja Ane Radović...

Crnoj Gori je pripala čast da otvori šampionat, pošto će se od 15.45 časova boriti sa Srbijom. I selekcija koju su „crvene” savladale u nezaboravnom polufinalu EP u Beogradu i na otvaranju prethodnog šampionata Starog kontinenta, u Herning je stigla oslabljena.

Nema četiri lidera reprezentacije - Andree Lekić, Dragane Cvijić, Sanje Damnjanović i Katarine Tomašević, kojima je propala zamisao da smijene selektora Sašu Boškovića. Vrijeme je, ipak, da oba tima sve probleme gurnu pod tepih, jer pobjeda u današnjem meču otvara vrata Rija, poraz komplikuje situaciju...

"Srbija uvijek sa posebnim motivom igra protiv nas. Biće nam mnogo teško, ali je najbitnije da dobro uđemo u meč. Spremile smo se, znamo šta igraju, nadam se da ćemo adekvatno da odgovorimo na terenu", istakla je Majda Mehmedović.

Koliko je ova ekipa Srbije gora od one sa kojom ste se dva puta sastale?

"Na papiru jeste slabija, ali je žestoko motivisana. To je mlad tim, koji želi da se dokaže na najvećoj sceni. Biće stvarno teško".

Čini se da vam je, i pored svih nedaća, raspoloženje odlično.

"Energije nam nikada nije falilo. Imamo mnogo problema, došle smo u drugačijem sastavu, ali smo uvijek pozitivne i ta energija nas pokreće. Atmosfera je odlična, jedva čekamo da počne Svjetsko prvenstvo".

Šta može Crna Gora na ovom šampionatu?

"Prvi cilj je osmina finala, ali se nadam se da ćemo napraviti korak dalje. Nismo imale sreće na prvenstvima svijeta, nadam se da ovog puta hoćemo. Ako odigramo najbolje što možemo, vjerujem da neće biti problema".

Crna Gora na zatvaranju grupe A igra sa Danskom na istom mjestu na kojem ju je savladala 2010. godine. Tribine će opet biti pune...

"Kada sam ušla u dvoranu, vratile su mi se slike sa tog meča, kada su bila popunjena sva mjesta. Bilo je predivno, voljela bih da se to ponovi. I rezultat, naravno", zaključila je 25-godišnja Baranka.

Iako je njen tim veliki favorit u današnjem meču, Milena Raičević upozorava da neće biti lako i da Srbija ima novi stil.

"Ne smijemo da ih potcijenimo, iako su došle sa slabijim sastavom. Uvijek su nam bile nezgodne, a sada su malo promijenile igru. Imaju brže igračice nego ranije, brzi pivot će nam sigurno praviti probleme. Vjerujem, ipak, da ćemo uspjeti da sve to zaustavimo na pravi način - poručila je rukometašica koja je u polufinalu Evropskog prvenstva osam puta tresla mrežu Srbije".

Cilj je jasan - bar četvrtfinale. Ali, na putu ka njemu ima još mnogo prepreka koje bi trebalo preskočiti.

"Ambicije su nam da postignemo više nego na dva prethodna prvenstva. Želja nam je da prođemo prvi krug nokaut runde, ali ne razmišljamo sad o tome, jer imamo dosta jake protivnike u grupi".

Igračica Budućnosti je prošle godine u prvoj fazi Evropskog prvenstva doživjela povredu u meču sa Francuskom, ali je na svježinu odigrala glavnu rundu i bila je perfektna. Nažalost, nije imala snage za završni vikend, zbog čega Crna Gora nije ni osvojila medalju. Sada vjeruje da su svi baksuzi „ispucani” izostankom četiri igračice.

"Definitivno bi sve moralo da krene na bolje. Uvijek nam neko fali, to predstavlja veliki problem, jer nemamo rotaciju. Svako će morati da pruži maksimum, kako bi nam igra bila na željenom nivou", rekla je Raičevićeva.

Adžić: Imamo plan, ukoliko ga sprovedemo uzećemo bodove

Crna Gora je favorit u današnjem meču. To ne krije ni poslovično oprezni Dragan Adžić, ali ipak upozorava da neće biti nimalo lako da se dođe do dva boda.

"Sigurno nas čeka težak meč, kao i uvijek protiv Srbije. Ova ekipa ima smanjenu odgovornost, s obzirom na to da je oslabljena. Spremamo se da ostanemo mirni, to je jako bitno na prvim utakmicama na prvenstvu. Imamo iskustvo, ovo nam je sedmo veliko takmičenje. Po tome kako djevojke rade sam ubijeđen da će sve biti dobro", naglasio je selektor „lavica”.

Mnogi govore da je Srbija najviše oslabljena neigranjem najbolje igračice svijeta iz 2013. godine, Andree Lekić, ali se čini da je Kristina Liščević fenomenalno zamijenila.

"Jako lijepo je iskoristila prostor koji je dobila. Sigurno će biti osvježenje na Svjetskom prvenstvu, kao i Živković i Stojiljković. Tu su i iskusna Filipović, Rajović, mlada Janjušević, golmanka Risović... Neke od njih su dale značajan doprinos osvajanju srebra na prethodnom Svjetskom prvenstvu, nisu medalju uzele samo one koje ne igraju. Imamo plan kako da odigramo utakmicu, vjerujem da ćemo ga sprovesti i da će to biti dovoljno za prve bodove".

Osim što nema četiri igračice, još neke imaju probleme. Biljana Pavićević juče nije trenirala, jer je pod antibioticima zbog jake prehlade, ali bi trebalo da bude u timu.

"Situacija nije sjajna, ali su sve djevojke ovdje sa razlogom i uz maksimalnu pomoć fizioterapeuta će učiniti sve da budu na terenu. Majda Mehmedović je došla sa problematičnim ramenom, dosta igračica ima hronične povrede, a sada je i Biljana Pavićević prehlađena. Vjerujem da će se sve prevazići, ali imamo dovoljan kvalitet da nadomjestimo eventualno neigranje neke igračice".

S obzirom na to da će Mehmedovićeva i Jovanka Radičević možda morati da pomažu na pivotu, da li ćete koristiti Itanu Grbić kao lijevo krilo, što i igra u Vardaru?

"Ona je ovdje pozvana kao srednji bek. Ima energiju, vidi se da ne igra tu poziciju u klubu, ali bih volio da na Svjetskom prvenstvu pokaže isto što i protiv Slovenije. Da bude opuštena na terenu, ali i odgovorna, kako to traži naša reprezentacija", zaključio je Adžić, uz napomenu da vjeruje da će njegov tim uspjeti da nadomjesti odsustvo Anđele Bulatović u napadu.

Grupa A (Herning)

Danas

Crna Gora - Srbija 15.45

Mađarska - Tunis 18.00

Danska - Japan 20.45

Sjutra

Japan - Crna Gora 16.15

Srbija - Mađarska 18.30

Tunis - Danska 20.45

Utorak

Japan - Tunis 16.15

Crna Gora - Mađarska 18.30

Danska - Srbija 20.45

Srijeda

Crna Gora - Tunis 16.15

Srbija - Japan 18.30

Mađarska - Danska 20.45

Petak

Mađarska - Japan 16.15

Tunis - Srbija 18.30

Danska - Crna Gora 20.45

Danas

Grupa B (Nestved)

Holandija - Kina 16.15

Kuba - Poljska 18.30

Švedska - Angola 20.45

Grupa C (Kolding)

Argentina - DR Kongo 16.00

Francuska - Njemačka 18.15

Brazil - Južna Koreja 20.30

Grupa D (Frederikshavn)

Rumunija - Portoriko 16.00

Španija - Kazahstan 18.15

Norveška - Rusija 20.30

Bonus video: