Srbija je opasna i bez četiri vedete

3 komentar(a)
Suzana Lazović, Foto: Savo Prelević
Suzana Lazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.12.2015. 09:56h

Tri aviona, više od četiri sata leta, a onda 60 kilometara autobusom od Bilunda do Herninga i pravac na trening u „Jiske bank boksen”. Tako je izgledao jučerašnji dan za rukometašice Crne Gore, koje su stigle u grad gdje počinje i završava se 22. Svjetsko prvenstvo za rukometašice. Sa željom da ne budu akterke samo prve utakmice na šampionatu, već i jedne od posljednjih 20. decembra, kada će se rješavati pozicije od jedan do osam.

Na otvaranju grupe A, tim Dragana Adžića će sjutra igrati sa Srbijom, koja je u Dansku stigla bez četiri najbolje rukometašice - zbog svađe sa selektorom Sašom Boškovićem nema Andree Lekić, Dragane Cvijić, Sanje Damnjanović i Katarine Tomašević. Zna se ko je favorit, ali opuštanja nema, jer je u prvoj utakmici lako upasti u zamku.

"Djeluje da su Srpkinje jako oslabljene, ali mislim da će u ovom sastavu biti teške suparnice. Biće mnogo rasterećenije i imaće veliku želju da igraju protiv Crne Gore. Znamo koliki im je motiv protiv nas, da će dati sve što imaju. Mlade jesu, ali ne znači da zbog neigranja Cvijićeve, Damnjanovićeve i ostalih neće pokazati sve što znaju", istakla je Suzana Lazović.

Crna Gora će najvjerovatnije u mečevima sa Mađarskom i Danskom odlučivati o prve tri pozicije u grupi, ali prva pivotkinja nacionalnog tima ističe da protiv ekipa iz Azije i Afrike neće biti lako i da još ne razmišljaju o derbijima.

"Japan i Tunis igraju potpuno drugačiji rukomet nego evropski. Imaju atipične rukometašice, sitne su, imaju brze finte. Ali, idemo stepenicu po stepenicu. Prvo razmišljamo o Srbiji i Japanu, poslije ćemo o Mađarskoj i Tunisu i tek na kraju o Danskoj".

Prvi cilj „lavica” je da obezbijede učešće na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre. Jeste da su oslabljene, ali su ubijeđene da im to neće izmaći.

"Imamo problema, mnogo nam fali jedna igračica, a ne ovoliko. Ali, sigurna sam da ćemo uspjeti da se domognemo kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre i da ćemo rukometašicama koje su povrijeđene omogućiti da nastupe na njemu i pomognu nam da dođemo do Rio de Žaneira", naglasila je Lazovićeva.

Povrede Anđele Bulatović, Sare Vukčević i Đurđine Malović, kao i bolest Radmile Petrović, bile bi udarac za Crnu Goru da ima i mnogo veću rukometnu bazu, a ne ovako skučenu. I pored toga, raspoloženje u ekipi je sjajno, kao da je idila...

"Nama atmosfera nikad nije bila upitna. Ko god da nam fali ili dođe novi, odmah se svi uklope. Naravno, vidi se kad nema jedne rukometašice, a ne tri ili četiri, ali se nadam da ćemo dobro ukombinovati sa mlađim igračicama i da se to neće osjetiti na terenu", poručila je Andrea Klikovac.

Specijalistkinja za defanzivu smatra da će najjači adut „crvenih” biti taj odbrambeni bedem, koji je na prijateljskom meču sa Poljskom bio pun rupa.

"Uvijek se fokusiramo na odbranu, Crna Gora je poznata po njoj. Utakmica protiv Poljske nije pravo mjerilo, jer smo otišle poslije nekoliko dana napornih priprema. Donekle se i očekivalo slabije izdanje i bolje je što se desilo tada, nego na prvenstvu".

Šta misliš o rivalima u grupi A, prije svega o prvom sa kojim se sastajete?

"Srbija jeste u oslabljenom sastavu po imenima, ali ima mnogo dobrih rukometašica, koje su spremne za dokazivanje, pogotovo protiv nas. Za Mađarsku i Dansku znamo da su vrhunske reprezentacije, sa ogromnom rotacijom. I Japan i Tunis mogu da iznenade, jer o njima ne znamo puno".

Zbog izostanka Đurđine Malović si jedina alternativa Katarini Bulatović na poziciji desnog beka. Nadaš li se da ćeš dobiti šansu u napadu?

"Za to sam uvijek spremna, vidjeću da li će mi trener pružiti šansu", zaključila je Klikovac.

Nisam dovoljno spremna, ali me to neće odvući od cilja

Prije dva mjeseca, Suzana Lazović je bila na hirurškom stolu kod čuvenog doktora Karla Paponea, koji joj je izvršio ablaciju na srcu. Brzo se vratila na teren, ali nije potpuno spremna.

"Svjesna sam da neću biti na maksimumu, ali želja koju imam da obezbijedimo kvalifikacije za Olimpijske igre i da prođemo što bolje na Svjetskom prvenstvu će mi pomoći da to nadoknadim".

Što se tiče srca, ne osjećam nikakve probleme. Naravno da postoji malo opterećenje, ali to me neće odvući od cilja koji imamo - rekla je djevojka koja je u kratkoj karijeri imala mnogo pauza - tri puta je operisala diskus herniju, imala dva zahvata na srcu, slomila kost na stopalu i pokidala kolateralne ligamente!

Lazovićeva i Ema Ramusović će morati da pokriju poziciju pivota. Pomoći od Jovanke Radičević i Majde Mehmedović teško može da bude, jer će one morati da imaju veliku minutažu na krilima zbog izostanka Radmile Petrović.

"Nijedna igračica, koliko god da je spremna, neće moći da izdrži da odigra veliki broj utakmica po 60 minuta. Sigurna sam, ipak, da ću uspjeti da sa izmjenom izdržim sve i odigram najbolje što mogu", obećala je 23-godišnja kružna napadačica.

Bonus video: