Velika očekivanja pa tuga u Barueriju

0 komentar(a)
Majda Mehmedović, Foto: Www.handballbrazil.com
Majda Mehmedović, Foto: Www.handballbrazil.com
Ažurirano: 04.12.2015. 11:17h

Rijetko je kada neki debitant na Svjetsko prvenstvo ispraćen kao legitiman kandidat za medalju. Ali rukometašice Crne Gore to stvarno jesu bile pred odlazak u Brazil decembra 2011. godine.

Za tim koji je 12 mjeseci ranije na Evropskom prvenstvu osvojio 6. mjesto, pravo nastupa su stekle Katarina Bulatović, i tada i sada najbolji desni bek svijeta, i odlična kružna napadačica Ana Đokić.

Činilo se da su sve kockice u mozaiku sklopljene, jer je Dragan Adžić imao ono što nije niko - čak 12 igračica iz reprezentacije je sa njim radilo u Budućnosti, tada uz Đer glavnom kandidatu za osvajanje titule prvaka Evrope.

Ali, nešto nije štimalo. Već u prvom meču u gradu Pelea, Santosu, šok - skromni Island je iskoristio izuzetno loše izdanje „crvenih” i upisao najvažniju pobjedu u istoriji. Uslijedili su teško izboreni trijumfi nad Njemačkom (25:24) i Angolom (28:26), poigravanje sa Kinom i onda odlično izdanje, ali poraz od velike Norveške (28:27).

Činilo se da je uhvaćen pravi ritam, da će Crna Gora stići do četvrtfinala i napasti medalju, ali se desilo pomračenje u Barueriju.

Španija je bila jača, konkretnija, uigranija i bolja za fenomenalnu golmanku Silviju Navaro, koja je odigrala utakmicu života, pošto je primila svega 19 golova, a odbranila nestvarni 31 šut. Marta Mange i drugarice su 23 puta tresle mrežu, sasvim dovoljno za četvrtfinale.

Crnogorke su se vratile mnogo ranije nego što su mislile, a u avionu za Evropu su strepjele da li će im biti ugašen olimpijski san. Srećom, ostali rezultati su se poklopili, pa je obezbijeđeno mjesto na predolimpijskom turniru.

S ove distance gledano, tuga u Barueriju je zapravo bila dobra stvar. Nakon tog kiksa, uslijedili su zlatni mjeseci crnogorskog rukometa - Budućnost je 13. maja 2012. ispunila višedecenijski san i osvojila

Ligu šampiona, na Olimpijskim igrama je prigrabljeno srebro (moglo je i zlato, ali to je već neka druga priča, vezana za francuske blizankinje Bonaventura), a 16. decembra je nacionalni tim, bez penzionisanih Bojane Popović i Maje Savić, postao prvak Evrope...

Bonus video: