Sudar sa starim rivalom na poznatom mjestu

Dvije selekcije su se posljednji put sastale u 1/8 finala SP u Srbiji
58 pregleda 0 komentar(a)
Milena Knežević, Foto: Beta AP
Milena Knežević, Foto: Beta AP
Ažurirano: 03.12.2015. 10:59h

„Jiske bank boksen”, 16. decembar 2010. godine. Do tada perfektnoj Danskoj je ostao samo jedan meč u glavnoj fazi Evropskog prvenstva, u kojem je trebalo da uhvati zalet za polufinale i osvajanje medalje pred svojim navijačima.

Ali, većina od 11.461 gledalaca je tužno napustila dvoranu, jer je Crna Gora srušila mit o nepobjedivosti tima Jana Pitlika. Izabranice dvostrukog olimpijskog šampiona su mogle samo da pruže ruku i čestitaju Bojani Popović i saigračicama, koje su ih nadigrale i izborile meč za 5. mjesto sa Francuskom na debiju na velikim takmičenjima. Dankinje je taj poraz potpuno poremetio, pa su šampionat završile sa „drvenom” medaljom, tj. 4. pozicijom, jer su izgubile od nezaustavljive Norveške (29:19), a potom i od Rumunije (16:15), koju je vukla Kristina Neagu.

Na istom mjestu kao i te 2010, ali pet godina kasnije, Crna Gora i Danska će se ponovo sudariti na zatvaranju grupe. Ovog 11. decembra će se odlučivati samo ko će sa kojeg mjesta u osminu finala, jer nikome i ne pada na pamet da neko od ove dvije selekcije neće biti među 16 najboljih na svijetu.

A baš u osmini finala, ali prethodnog Svjetskog prvenstva, dvije selekcije su se posljednji put sastale. U beogradskoj „Kombank areni”, gdje su 12 mjeseci ranije postale šampionke Evrope, „lavice” su neočekivano poklekle pred Pitlikovim timom (22:21). Sekunda je bila kobna - Katarina Bulatović je zatresla mrežu za produžetke, ali je lopta prešla gol-liniju nakon posljednje sirene.

Sada nema Pitlika, kojeg je nakon neuspjeha na EP u Mađarskoj i Hrvatskoj zamijenio Klavs Brun Jergensen. Danska je jedan od favorita za zlato, jer ima odličan tim i armiju navijača iza sebe, ali je i te kako ranjiva. Pokazali su to porazi od Norveške (32:23) i Francuske (24:23) u martovskoj Zlatnoj ligi, ali taj tim nikada ne odustaje - od Španije je u prijateljskom meču u Hihonu prije nekoliko dana gubio 9:3, da bi u posljednjim trenucima primio gol za remi (25:25)...

Bonus video: