Protiv Srbije kao da je finale

0 komentar(a)
Marija Jovanović, Foto: Ehf-euro.com
Marija Jovanović, Foto: Ehf-euro.com
Ažurirano: 02.12.2015. 19:00h

Beograd, Frankfurt, Bilund i Herning. Tri države, četiri stanice ka cilju. Šta god on bio. Neko će reći četvrtfinale, neko između redova najavljivati medalju, a gotovo svi uglas u ženskoj rukometnoj reprezentaciji će kazati sada već dobro uvježbanu floskulu - prvi meč je najvažniji.

Koliko god to ponekad djelovalo kao fraza, ovog puta je stvarno tako. Ukoliko u subotu u „Jiske bank boksenu” savladaju Srbiju u prvom meču 22. Svjetskog prvenstva, „lavice” će završiti lavovski dio posla. Osigurale bi makar 3. mjesto u grupi A (pobjede nad Japanom i Tunisom su već „proknjižene”), a samim tim i gotovo i teoretski obezbijedile nastup na jednom od četiri kvalifikaciona turnira za Olimpijske igre, koji su na programu od 17. do 20. marta.

"Voljela bih da se vratimo u raspoloženju u kakvom smo sada", poentirala je nasmijana Katarina Bulatović.

Srbija je oslabljena neigranjem Andree Lekić, Dragane Cvijić, Sanje Damnjanović i Katarine Tomašević, čiji ultimatum „Saša Bošković ili mi” nije prošao. Selektor je „preživio”, ali zato u Dansku dovodi skroman sastav, koji je poražen u baražu od Rumunije, da bi dobio „vajld-kard”...

"Kada igraju protiv nas, Srpkinje imaju motiv do neba. Bez obzira na to ko igra, biće težak protivnik. Prva utakmica, rasterećen rival i ne bih previše gledala ko je došao, a ko nije. Za sve koje su tu ćemo se spremiti, a one što nisu pošle, to je njihov problem i time se nećemo baviti", naglasila je djevojka koja je prije 31 godinu rođena u Kragujevcu.

Crna Gora je u jedinom pripremnom meču poražena od Poljske (28:26), ali nije bilo panike.

"Razgovarale smo, mislim da ćemo biti puno bolje, prije svega u odbrani. To nije bila naša defanziva na koju su ljudi navikli. Daj bože da nam odbrana bude najveći problem na Svjetskom prvenstvu", zaključila je Bulatovićeva.

Druga najiskusnija igračica Crne Gore, Marija Jovanović, koja 26. decembra slavi 30. rođendan, poručuje da je iščekujemo početak prvenstva.

"Radile smo zaista kvalitetno, ali mi kao sportistkinje volimo da se takmičimo i jedva čekamo prvu utakmicu. Definitivno će biti najteže one koje smo unaprijed dobili, mada se na takav način nećemo spremati ni za jednog protivnika. Znam da je drugima teško da gledaju neke reprezentacije sa respektom koji mi imamo, ali svjesne smo da moramo da pružimo maksimum da bismo pobjeđivale", upozorava kapitenka Crne Gore.

Ako sa takvim respektom pričaš o autsajderima, šta tek misliš o Danskoj i Mađarskoj?

"Idemo korak po korak. Bitno je da odradimo prvu utakmicu kako bi trebalo i da na kraju rezultat bude pozitivan. Ne bi valjalo da od starta ne osjećamo sigurnost i stabilnost u igri i da onda takve dočekamo meč sa Danskom. Ali, ponavljam da su nama najteže utakmice u kojima su pobjede već upisane. Bitni su nam borbenost, odbrana i da sve budemo na maksimumu, jer se samo tako dolazi do rezultata", istakao je lijevi bek Isi Pariza.

Same smo sebi otežale situaciju

Crna Gora je pred početak Svjetskog prvenstva, po kladionicama, bila treći favorit za osvajanje titule, iza Norveške i Danske.

Tako je i sada, ali su kvote malo porasle zbog povrede Anđele Bulatović i bolesti Radmile Petrović.

Sada se na uloženi euro vraća od sedam do osam.

Na pitanje da li protivnice drugačije gledaju na njih nakon otpadanja dvije iskusne reprezentativke, Marija Jovanović odgovara odrečno.

"Na Olimpijskim igrama i poslije njih smo otežale sebi situaciju, u smislu činjenice da se za nas više niko neće spremati kao prije. Imaćemo veliku pažnju od rivala, niko nas neće potcjenjivati. To nam otežava situaciju, ali moramo da pružimo maksimum da bismo ostvarile željeni rezultat. Znamo koliko nam fali svaka igračica, jer mi nismo velesila kao Norveška ili Francuska, da možemo da odaberemo bilo koju drugu. Vidjeće se na prvenstvu koliko nam je svaka rukometašica bitna", istakla je kapitenka „lavica”.

Bonus video: