Ispit zrelosti, a potom zagrijavanje za Dansku

0 komentar(a)
Anita Gorbic, Foto: WWW.KEZISZOVETSEG.HU
Anita Gorbic, Foto: WWW.KEZISZOVETSEG.HU
Ažurirano: 02.12.2015. 11:30h

Ukoliko se ne dogodi neka senzacija u mečevima protiv Srbije i Japana, u kojima su apsolutne favoritkinje, rukometašice Crne Gore će prvi veliki ispit imati nakon prvog dana odmora na Svjetskom prvenstvu - 8. decembra u 18.30 časova u „Jiske bank boksen areni” u Herningu, „lavice” će se sudariti sa Mađarskom.

Kada se pogleda istorijat duela, pronaći će se samo jedan zvanični meč. I to na takmičenju na kojem je Crna Gora dostigla vrhunac - u 1. kolu druge faze Evropskog prvenstva u Srbiji, „crvene” su slavile sa 28:26, a ispostavilo se da im je ta pobjeda donijela mjesto u polufinalu.

Na toj utakmici se povrijedila Majda Mehmedović, koja je sa longetom na nozi gledala kako njene saigračice pokoravaju Stari kontinent...

Nije to, međutim, jedini duel dvaju selekcija, pošto je Mađarska u prijateljskim mečevima u novembru 2007. u Dabašu slavila 37:26, a u Kiškunfeleđhazi 32:28. Doduše, malo ko iz tadašnjih ekipa i sada nastupa za nacionalne timove.

I pored rijetkih duela, igračice Crne Gore i Mađarske se savršeno poznaju. Za to su dva razloga - Budućnost i Đer. Evropski velikani su se toliko često susretali i smjenjivali na krovu Evrope da se rukometašice znaju „u mali prst”. Naravno, i laici znaju ko je glavna snaga tima Andraša Nemeta - najbolja rukometašica u istoriji Mađarske, Anita Gorbic.

Fenomenalni srednji bek Đera je nedavno u 205. utakmici za reprezentaciju, protiv Ukrajine, stigao do hiljaditog gola. Od izuzetno poznatih imena, tu su i Aniko Kovačič, Žužana Tomori, Sandra Začik, bivša igračica Budućnosti Piroška Samoranski...

Dan kasnije, Crnu Goru čeka vjerovatno i najlakši ispit na prvenstvu - duel sa Tunisom, na kojem će Dragan Adžić moći da odmara ekipu za veliki derbi sa Danskom na zatvaranju grupe. Tunižanke su u januaru prošle godine senzacionalno osvojile treću titulu prvaka Afrike, ali se na „Trofeju Španija” vidjelo da su skromne - od domaće selekcije su izgubile 32:19, od Danske 33:15, a od Angole 27:22.

Bonus video: