Crna Gora - Slovenija: Zagrijavanje za velikane

U 1. kolu 13. Evropskog prvenstva, rukometašice Crne Gore u grupi B igraju protiv najlakšeg, ali nimalo naivnog rivala
257 pregleda 1 komentar(a)
majda mehmedović, Foto: Beta/AP
majda mehmedović, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.11.2018. 11:04h

Od specijalnog izvještača Vijesti

Prvi put poslije Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, rukometašice Crne Gore u najjačem sastavu igraju na velikom takmičenju. I pomalo stidljivo, između redova, najavljuju napad na treću medalju u istoriji, prvu nakon šest godina, kada su prigrabile evropsko zlato i olimpijsko srebro.

Prva prepreka na tom putu bi trebalo da bude najlakša, jer će se tim Pera Johansona od 21 čas u dvorani „Žan Vej“ u Nansiju, koja je sinoć bila poprište velikog derbija grupe B Francuska - Rusija, sudariti sa Slovenijom.

Duel sa desetkovanim rivalom trebalo bi da bude samo zagrijavanje za obračune sa olimpijskim šampionom i svjetskim prvakom, u kojima će se odlučivati sa koliko će se bodova ići u Nant u glavnu fazu, ali iskustvo govori da su za ekipe sa ovih prostora najteži unaprijed dobijeni mečevi.

Zbog toga su „lavice“ oprezne i respektuju izabranice Uroša Bregara možda i više nego što stvarno zaslužuju...

- Jedva čekam da utakmice počnu, imam posebne emocije nakon propuštenog Svjetskog prvenstva. Sloveniju jako dobro znamo zbog Krima, jer je većina igračica iz te ekipe. Ne možemo ni mi njih da iznenadimo, ni one nas nekim posebnim akcijama. Odbrana će da odluči pobjednika - poručila je Majda Mehmedović.

Slovenke će vjerovatno igrati 5-1 odbranu, sa isturenom Tamarom Mavsar.

- Gledale smo Sloveniju, zna da iznenadi odbranom 5-1, ponekad i 4-2 i 3-2-1. Raznovrsna je, ali ako budemo igrale kako znamo, neće moći da nas poremeti - istakla je 28-godišnja Baranka. Možda i najbolje lijevo krilo svijeta je sigurno da Crna Gora neće potcijeniti rivala.

- Ne smatram da će biti lako, jer je najteže igrati prvu utakmicu, da sve krene. Nakon nekoliko mečeva dođe se do nivoa igre i to što odigramo na startu nije realna slika, ali znamo da će biti jako teško protiv Slovenije.

Najveći adut Slovenije je desni bek Ana Gros. - Gros je najiskusnija, ako ima dobar šuterski dan može da napravi dosta problema. Ali, nadam se da ćemo igrati jaku odbranu na njoj, sa dosta faulova. Slovenija ima i jako dobro lijevo krilo Mavsar i beka Stanko. To je mlada ekipa, koja se trči i bori i nikako nije za potcjenjivanje.

Crna Gora je jedna od rijetkih koja je na prvenstvo došla sa kompletnim sastavom i mogla bi da se umiješa u borbu za medalju.

- Možemo mnogo ako budemo igrale odbranu kako znamo. Nadam se da će nas zdravlje poslužiti, a sigurna sam da ćemo dati sve od sebe, da ćemo da se borimo i pokažemo da smo bile i ostale lavice - zaključila je Mehmedovićeva.

Slovenke možda i najbolje poznaje Jelena Despotović, koja je prvi dio sezone 2017/2018. provela u Krimu.

- To je jako kvalitetna ekipa, sa kojom se vrlo dobro poznajemo. Neće biti lak meč, iako je Slovenija došla u oslabljenom sastavu jer su neke igračice otkazale. Najznačajnije igračice u napadu su Gros, Mavsar, Zulič i Stanko, a igraju specifičnu odbranu, ali smo spremne za to - naglasila je 24-godišnja Podgoričanka.

Najmlađa u timu koji je osvojio Evropsko prvenstvo 2012. godine bi mogla da bude jako značajna u Johansonovoj rotaciji.

- Cilj je da izvučemo maksimum, igramo najbolje što možemo i uživamo na terenu. Za pozicije srednjeg i lijevog beka sam uvijek tu, Mediteranske igre i prethodno Svjetsko prvenstvo su mi biili jako značajni. To mi je pomoglo, a igram i mađarsku ligu, tako da očekujem dobro prvenstvo.

Despotovićeva na kraju poručuje da je u mislima „lavica“ samo večerašnji rival.

- Dogovorile smo se da idemo korak po korak, ne padaju nam na pamet Rusija i Francuska. Za nas bi psihički bilo jako važno da dobijemo prvu utakmicu.

Francuzi i engleski jezik - neprirodna kombinacija

Sjećate li se zalutalih britanskih pilota Karstersa i Ferfaksa iz kultne serije „Alo, alo“? Otprilike istu konverzaciju kakvu su oni vodili sa Reneom i ostalim članovima francuskog Pokreta otpora (naravno, i jedni i drugi su u toj britanskoj seriji pričali engleski jezik, ali sa naglašenom razlikom u akcentima), juče su imali crnogorski novinari u Nansiju.

Na svako pitanje postavljeno na engleskom, redari u dvorani „Žan Vej“ i oko nje odgovarali su na čistom francuskom. Sličnih muka je bilo i na pariskom aerodromu „Šarl de Gol“, gdje je bio početak francuske turneje. I, što je najgore, Francuzi su se ponašali kao da svako na svijetu savršeno razumije njihov jezik i nije ih bilo briga da li je nekome nešto potrebno.

Ko zna, možda su previše gledali kultni film Džima Džarmuša „Duh psa: Put samuraja“, u kojem se Forest Vitaker obraća prodavcu sladoleda Rejmonu na engleskom, a on njemu odgovara na francuskom. I savršeno kapiraju jedan drugog...

Tek, spas za crnogorske novinare je stigao sa Balkana - u pres centru je bila bivša bugarska odbojkašica Elena Arsova, koja priča naš jezik i pomogla nam je da dobijemo najosnovnije stvari.

101 gol na evropskim prvenstvima je dala Katarina Bulatović - 100 za Crnu Goru i jedan za reprezentaciju SCG 2004. godine. Tik iza nje su Milena Raičević i Jovanka Radičević sa po 97 pogodaka, a od aktivnih igračica u Top 10 „lavica“ su još samo kao šesta Majda Mehmedović (45) i kao deseta Anđela Bulatović (20)

3 puta su se sastale Crna Gora i Slovenija i sva tri puta je slavio naš tim - u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2009. u Pljevljima (32:22) i potom u kvalifikacijama za EHF Euro 2016. godine (22:20 u Ljubljani, 24:22 u Bijelom Polju)

10 golova razlike je najubjedljivija od pet pobjeda Slovenije na evropskim prvenstvima. Zanimljivo, ostvarena je protiv Srbije i Crne Gore 2004. u mađarskog Zalaegersegu (36:26)

Bonus video: