Mladost i sigurnost na golu

Iako su veoma mlade, Marina Rajčić i Ljubica Nenezić već su dovoljno iskusne da budu bedem odbrane Crne Gore
61 pregleda 1 komentar(a)
Marina Rajčić, Foto: Ihf.info
Marina Rajčić, Foto: Ihf.info
Ažurirano: 30.11.2018. 11:30h

Za golmane je u rukometu, kao i u fudbalu, najbitnije iskustvo. Na toj poziciji se najkasnije stasava, pa su najbolji čuvari mreže obično u kasnim 20-im ili su već zagazili u četvrtu deceniju života.

A Crnu Goru će na Evropskom prvenstvu u rukometu predstavljati dvije golmanke, koja zajedno imaju tek nešto preko 47 godina. Poređenja radi, legendarna Katrine Lunde će predvoditi Norvešku, a ona je u martu proslavila 38. rođendan.

Marini Rajčić i Ljubici Nenezić to, ipak, nije veliki problem, jer imaju iskustvo. Marini će ovo biti 11. veliko takmičenje, iako joj je tek 25 godina, dok je Ljubica, koja u januaru puni 22, neprikosnoveni broj 1 u turskom Kastamonuu. I, zajedno sa trenerom golmana Novakom Ristovićem, obećavaju da im to neće predstavljati prepreku.

"Očekuju nas teške utakmice, grupa je veoma jaka. Meč sa Slovenijom na otvaranju prvenstva će biti izuzetno važan i željno iščekujem da sve počne. Crna Gora uvijek može puno, a bitno je samo da krenemo kako bi trebalo", naglasila je Rajčićeva.

Za golmane je veoma važno da se pripreme za protivnike, da znaju gdje koja igračica šutira.

"Francusku odlično poznajem, jer sam igrala u Mecu, u kojem mi je saigračica bila najbolja rukometašica Slovenije Ana Gros, što je svakako plus i mogu da pomognem timu i pred taj meč. Ruskinje, iskreno, malo slabije znam".

Marina se poslije tri godine vratila u Budućnost, a kaže da se u Francuskoj radi slično kao u Crnoj Gori.

"Nije velika razlika, jer sada i u klubu igramo brzi rukomet, idemo i mi ka novim trendovima. Ali, i dalje se baziramo na jakoj odbrani".

Kada je bila djevojčica koja se tada prezivala Vukčević, došla je na trening Auto reksa, gdje joj je prvi trener bio upravo Novak Ristović, sa kojim sada sarađuje i u Budućnosti i u reprezentaciji.

"Odlično radimo, dobro se spremamo za utakmice i imamo sjajnu komunikaciju. To mnogo znači".

Na pitanje zna li da se Evropsko prvenstvo u Francuskoj završava 16. decembra, istog dana kao prije šest godina u Beogradu, kada su „lavice” u nezaboravnom finalu savladale Norvešku nakon 80 minuta, Rajčićeva odgovara konstatacijom:

"Možda to bude srećno za nas!"

Nenezićeva kao jedna od najmlađih u reprezentaciji ima možda i najveće ambicije i ne krije ih.

"Sve sanjamo medalju, ali je dug put do toga. Idemo korak po korak, prvo mislimo o utakmici sa Slovenijom, potom Rusijom i Francuskom i nadamo se plasmanu u glavnu fazu".

Stamena Podgoričanka priznaje da ima šta da nauči od djevojke koja joj je mnogo više od konkurentkinje.

"Nadam se da ćemo jedna drugu upotpuniti. Srećna sam što sam pored Marine i trenera Ristovića, imam njihovu punu podršku, za mene je svaka sekunda sa reprezentacijom dragocjena. Marina je veliki i čovjek i golmanka, i mogu puno da naučim od nje u svakoj sekundi".

Nakon što su njene saigračice iz juniorske reprezentacije prešle u Budućnost, gdje ona ne bi dobila šansu, Nenezićeva je otišla u mađarski Kišpešt, a već drugu sezonu je u turskom Kastamonuu, što se ispostavilo kao pun pogodak.

"Igranje EHF kupa mi je puno pomoglo, a velika minutaža u klubu mi puno znači za sticanje iskustva. I sistem igre je sličan kao u reprezentaciji, odbrana nam je jako bitna i imamo trenera golmana sa kojim se puno pripremamo".

Priznaje da nije vjerovala da će sa 21 godinom igrati svoje treće veliko takmičenje u seniorskoj konkurenciji.

"Iskreno nisam mislila da je to moguće. Sanjala sam o tome, to se ostvarilo i pružiću maksimum u svakom trenutku", zaključuje Ljubica.

Ristović: Ne bih mijenjao Marinu i Ljubicu ni za šta na svijetu

Dugo je trener golmana u reprezentaciji Crne Gore bio Vlatko Đonović, ali ga je prije dvije godine naslijedio Novak Ristović. I sarađuje sa djevojkama koje odlično poznaje, jer su i Marina Rajčić i Ljubica Nenezić prve korake napravile kod njega.

"Imamo najmlađi golmanski par, ali njih dvije imaju zavidan kvalitet. Marina i Ljubica imaju dosta iskustva, ali se zna da su golmani najbolji od 30. do 35. godine. Kako bude prvenstvo odmicalo, ubijeđen sam da će stići do prave forme i ne sumnjam u njihova dobra izdanja", naglasio je Ristović.

Taj trio se studiozno priprema za svakog rivala.

"Imamo sve moguće materijale za sve tri reprezentacije u grupi. Najbolje poznajemo Sloveniju, dobro znamo i Francusku, jer je i Marina tamo branila tri godine, a imaćemo sve što nam je potrebno i za duel sa Rusijom. Odradićemo dobre analize šutera svih ekipa, ali učinak golmanki dosta zavisi i od izdanja odbrane. Mislim da će biti prava, a golmanke će biti spremne za to".

Zna se da je Rajčićeva broj 1, ali i Nenezićeva će imati šansu da se dokaže.

"Ljubica je u nekoliko navrata, kada je sticajem okolnosti dobila šansu, kao protiv Poljske u odlučujućem meču kvalifikacija u Bijelom Polju, dokazala da može da zamijeni Marinu. I ne samo da je zamijeni, već da se ozbiljno računa na nju".

Ristović na kraju priznaje da ima reprezentacija sa boljim tandemom ili triom između stativa, ali...

"Ostale reprezentacije imaju vrhunske golmanke, volio bih da Ljubica i Marina brane na njhovom nivou, ali ih ne bih mijenjao ni za šta na svijetu", zaključio je Ristović.

Bonus video: