„Lavice” mogu sa svima i ne plaše se nikoga

Rukometašice Crne Gore juče doputovale u Nansi, gdje će sjutra (21 čas) protiv Slovenije igrati prvi meč na 13. Evropskom prvenstvu
62 pregleda 1 komentar(a)
rukometašice crne gore, Foto: RSCG
rukometašice crne gore, Foto: RSCG
Ažurirano: 29.11.2018. 10:44h

Evropsko zlato i olimpijsko srebro. Mnogo, možda i previše za zemlju veličine Crne Gore, ali ko nakon magične 2012. nije vjerovao da će „lavice” nastaviti žetvu odličja?

Od 16. decembra 2012. godine i nezaboravne noći u „Beogradskoj areni”, pobjede nad Norveškom nakon 80 minuta finala, prošlo je šest velikih takmičenja.

Crna Gora je tri puta bila blizu, ali je medalja ostala samo san - 4. mjesto na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Srbiji 2014. i četvrtfinala šampionata svijeta 2015. i 2017. godine. Možda je vrijeme da se krug zatvori i da se na šestu godišnjicu titule iz Beograda u kultnom pariskom „Bersiju” oko vrata stavi treće parče metala...

Da bi uopšte mogle da razmišljaju o najvećem plasmanu, rukometašice Crne Gore prvo moraju da „prežive” tzv. grupu smrti, jer će se u Nansiju sudariti sa domaćinom i aktuelnim svjetskim prvakom Francuskom, olimpijskim šampionom Rusijom i neugodnom Slovenijom. Tim Pera Johansona će nastup u grupi B u dvorani „Žan Vej” otvoriti protiv „dežele” sjutra od 21 čas.

- Imamo baš tešku grupu. Slovenija je dobro odigrala na prošlom prvenstvu, ali vjerujem da možemo do pobjede. Igramo i sa Rusijom i Francuskom, ali se nikome nećemo lako predati. Francuskinje igraju kući, pred punom dvoranom, ali mi volimo te utakmice. Vjerujem da ćemo dobro da igramo, a bilo bi super da neki bod prenesemo u glavnu fazu - naglasila je Katarina Bulatović.

„Lavice” su se za Evropsko prvenstvo pripremale u Švedskoj i dobile oba meča protiv selekcije „tri krune” (30:28 i 32:30).

- Imale smo oscilacija, odigrale dobro prvo poluvrijeme prve utakmice i drugi dio drugog meča. Kada smo bile na nivou, to je stvarno dobro izgledalo, ali moramo da ispravimo stvari iz ta dva poluvremena. Ako to uradimo, biće odlično - dodaje Bulatovićeva.

Najiskusnija crnogorska reprezentativka upozorava da nju i saigračice protiv Slovenije čeka potpuno drugačiji tip utakmice od onih sa Švedskom.

- Dobra odbrana i strpljenje u napadu vode do pobjede. Moramo da bude hladne glave, jer su Slovenke preagresivne, izlaziće duboko. Rješenje je da ne pravimo tehničke greške i dozvolimo im lake kontre. Ne smije da bude ispucavanja sa 9-10 metara, već da šutiramo sa šest-sedam.

Crna Gora je u odnosu na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, gdje je u četvfrtfinalu izgubila od Francuske 25:22, jača za Anđelu Bulatović i Majdu Mehmedović.

- Jače smo za Anđelu i Majdu, a sada je i Andrea Klikovac od samog početka sa nama. Imamo dovoljno izmjena, selektor Johanson je u stresnim situacijama dosta mijenjao i skoro sve su dobile šansu. Imam dobar osjećaj da će u Francuskoj sve biti kako bi trebalo.

Bulatovićeva je na kraju prokomentarisala i drugog rivala u grupi, Rusiju, kao i šansu da Crna Gora iskoristi odsustvo nekoliko najboljih igračica u ruskoj reprezentacija.

- Rusija je u Rumuniji na turniru bila bez nekoliko standardnih igračica, biće mnogo jača na prvenstvu. Što se tiče povreda u ostalim reprezentacijama, o tome ne razmišljamo sada, najbitnije nam je da prvo prođemo prvu grupu. Idemo utakmicu po utakmicu, Slovenija je sada najbitnija. A znamo da možemo sa svima i ne plašimo se nikoga - poručio je jedan od najboljih desnih bekova svijeta.

Ema poručuje: Obećavam predanost i posvećenost

Rukometašice Crne Gore su juče krenule iz Geteborga i preko Amsterdama i Luksemburga doputovale u Nansi, gdje će večeras u 21 čas 13. Evropsko prvenstvo otvoriti Francuska i Rusija. Dan kasnije, u istom terminu, „lavice” će se sastati sa Slovenijom.

- Svjesne smo o kakvoj se ekipi radi, a jako je bitno da se prvenstvo otvori na pravi način. Slovenija je na svim pozicijama pokrivena kvalitetnim igračicama, potrebno je dati maksimum i analizirati ih do sitnih detalja - naglasila je Ema Ramusović.

Djevojka koja je juče proslavila 22. rođendan napominje da je grupa B jako teška.

- Rusija olimpijski šampion, Francuska svjetski prvak, a Slovenija uvijek odigra na visokom nivou protiv nas. Očekujem veliku borbu, ne volim da prognoziram i pričam unaprijed, ali mogu da obećam predanost i posvećenost svake igračice, igru na maksimalnom nivou i fokus.

Ramusovićeva je poslije Svjetskog prvenstva u Njemačkoj morala na drugu operaciju koljena, ali se oporavila i spremna je da pokaže koliko može.

- Želim da se prikažem u najboljem svjetlu, da povredu ostavim iza sebe i da se vratim na pravi put kojim sam koračala prije velikog peha koji me je zadesio. Naravno, zajedno sa ekipom - poručila je 186 centimetara visoka Beranka.

Bonus video: