Zagrijavanje za duel sa Slovenijom

U timu nema četiri prekaljene reprezentativke (Jovanke Radičević, Sonje Barjaktarović, Anđele Bulatović i Suzane Lazović), ali će Marija Jovanović i drugarice pokušati da već u prva dva meča naprave ključni korak ka Evropskom prvenstvu u Švedskoj 2016. godine
81 pregleda 0 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Rukometašice Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.10.2015. 09:05h

Dva dana treninga i odmah utakmica. Srećom, rival je pravi za zagrijavanje i iskušenje koje „zlatne lavice” očekuje u nedjelju - rukometašice Crne Gore večeras (19.30) u Baru igraju sa apsolutnim autsajderom grupe 4, Makedonijom, pa će selektor Dragan Adžić moći da dozira i uigrava snage za obračun sa Slovenijom u Ljubljani.

U timu nema četiri prekaljene reprezentativke (Jovanke Radičević, Sonje Barjaktarović, Anđele Bulatović i Suzane Lazović), ali će Marija Jovanović i drugarice pokušati da već u prva dva meča naprave ključni korak ka Evropskom prvenstvu u Švedskoj 2016. godine.

"Čeka nas početak borbe za još jedno veliko takmičenje, koje će biti vrlo značajno, jer će biti prvo u novom olimpijskom ciklusu. Sigurno će reprezentacija biti mlađa, tako da nam je jako bitno da ostvarimo kontinuitet učešća na najvažnijim šampionatima. Grupa nije nimalo laka, možda je i najteža do sada, s obzirom na to da reprezentacije iz regiona uvijek igraju protiv nas sa posebnim motivom. Uzgred, imamo slab skor sa Hrvatskom, a ni sa Slovenijom nismo baš pozitivni", upozorio je Adžić na jučerašnjoj pres konferenciji.

Dva boda sa večerašnje utakmice su već upisana, ali je neophodno da se neke stvari uigraju za gostovanje u "deželi".

"Dobro je da su sve djevojke koje su zdrave stigle sa dobrom energijom. Vjerujem da će to pomoći da savladamo Makedoniju, a meč u nedjelju sa Slovenijom, koja je vrlo ozbiljan protivnik, sa kvalitetom više na klupi sa novim selektorom, biće izazov ravan svim velikim utakmicama koje je ova generacija igrala. Uradićemo sve da nadomjestimo neigranje pojedinih igračica. Nadam se da će ova mladost pokazati da ima potencijal da i u gostima ostvaruje pobjede. I, što je najvažnije, da ćemo već nakon dva kola napraviti krupan korak ka Evropskom prvenstvu", zaključio je Adžić.

U odsustvu Lazovićeve, kao i Radičevićeve, njene povremene alternative na crti, prva pivotkinja bi trebalo da bude 19-godišnja Ema Ramusović. Na pitanje da li joj je teško da nosi tu odgovornost, iskreno odgovara:

"Ne mogu da kažem da nije, ali je istovremeno i velika čast i privilegija što trener toliko vjeruje u mene i što sam dobila šansu da se dokažem, nadam se u najboljem izdanju. Daću sve od sebe da tako i bude. Što se tiče Makedonije, ekipa je dosta podmlađena, ali se mora pružiti maksimum. Slovenija je jaka i uopšte nije za potcjenjivanje. Nadam se da ćemo nadoknaditi izostanak bitnih igračica, koje nam dosta fale. I ranije smo nekoliko puta bile oslabljene, pa se nadam da ćemo i ovog puta sve to nadomjestiti", naglasila je igračica Budućnosti.

U drugom meču 1. kola grupe 4, Hrvatska od 19 časova u Umagu dočekuje Sloveniju.

Neke juniorke udarne snage na SP i OI

Ko će se oprostiti od rukometa poslije Olimpijskih igara, ko će reći zbogom nacionalnom timu, ko će otići na trudničko odsustvo...

Zasada to može samo da se nagađa. Sigurno je, ipak, da fenomenalna generacija crnogorskog rukometa u novi olimpijski ciklus neće ući kompletna, ali su zamjene, djevojke rođene 1996. i 1997. godine, spremne da zauzmu mjesta svojih doskorašnjih idola.

"Vjerujem da i ova generacija može mnogo. Ove djevojke su već duže sa nama i zaslužile su šansu. Siguran sam da će je na pravi način iskoristiti i da će na Svjetskom prvenstvu i već na ovim Olimpijskim igrama neke od njih biti udarne snage reprezentacije Crne Gore", ubijeđen je Adžić.

Selektor je na spisak, pored standardnih lijevih krila Majde Mehmedović i Biljane Pavićević, uvrstio i dvije 19-godišnjakinje Itanu Grbić i Ivonu Pavićević.

Mehmedovićeva će možda pomoći na pivotu, a ni Grbićeva nije „zakucana” za ugao terena.

"Itana je zaslužila poziv igranjem srednjeg beka na Evropskom prvenstvu za juniorke. Ona je tu i kao bek i kao krilo, to je njena prednost. Ako nastavi ovako da se razvija kao do sada, biće dio reprezentacije, jer će Crnoj Gori uvijek biti potrebne igračice koje mogu da igraju na više pozicija", poručio je Adžić.

Bonus video: