Preko Srbije do mjesta među osam najboljih u Evropi

0 komentar(a)
Ženska juniorska rukometna reprezentacija, Foto: Http://eurohandball-valencia2015.com
Ženska juniorska rukometna reprezentacija, Foto: Http://eurohandball-valencia2015.com
Ažurirano: 26.07.2015. 08:14h

Da su u Valensiju otišle kompletne, mlade rukometašice Crne Gore bi bile u najužem krugu favorita za medalju na Evropskom prvenstvu.

Ali, povrede Đurđine Malović, Vanese Agović i Ane Rajković natjerali su mnoge da tim Maje Savić otpišu. Čini se prerano - „crvene” su na otvaranju propustile šansu da uzmu bod odličnoj Danskoj (20:21), a potom su razbile Hrvatsku (25:17).

Za plasman među osam najboljih ekipa Starog kontinenta dovoljan im je i bod danas protiv Srbije (15 časova), ali niko o tome ne razmilja. Cilj je trijumf.

"Srbija je solidna ekipa, ima dvije djevojke koje su dolazile na probu u Budućnost, prije svega Jovanu Kovačević. Protiv Hrvatske je fantastično otvorila šampionat, a sa Danskom nije imala šanse", ističe Savićeva.

Selektorka Crne Gore ističe i zanimljiv detalj.

"Svi su nas unaprijed otpisali, s obzirom na probleme sa povredama. Kada smo izgubile od Danske, Srpkinje su pitale moje igračice da li je Danska toliko loše igrala, bilo im je nemoguće da mi možemo da pružimo tako dobru partiju".

Legendarna crnogorska rukometašica je svjesna da je san o odličju ove generacije praktično nedostižan bez sjajnog trija, ali najavljuje ulazak u drugu fazu.

"Bilo bi dobro da se stavi tačka sa medaljom, ali nema odustajanja ni sada. Ovo je izazov za sve nas, nije lijepo igrati samo kad imaš sve kockice složene, kada su sve djevojke tu. Znamo da je rivalitet Srbije i Crne Gore veliki, da su te utakmice uvijek teške, ali želim pobjedu. Zbog prethodnog rada smo zaslužile da budemo među osam najboljih. To bi bio veliki uspjeh, ali ne i nedostižan", rekla je Savićeva.

Itana može da bude vrhunsko krilo, a u ovom uzrastu je i odličan srednji bek

U odsustvu Vanese Agović, na poziciji srednjeg beka igra Itana Grbić, koja je lijevo krilo. S druge strane, Đurđinu Malović na desnom beku “glume” krilo Nina Bulatović, kao i srednji i lijevi bek Esma Muratović.

“Igračice stavljam na onu poziciju za koju smatram da mogu najviše da pruže na njoj. Tako sam i prije dvije godine igrala sa bekom na crti, iako sam imala četiri pivota. Itana je ranije bila srednji bek, ali smo je prebacili na krilo, jer smatramo da može da ostvari vrhunske rezultate na toj poziciji. Ali, u ovom uzrastu može dosta da pruži na srednjem beku, a u ostatku karijere će igrati krilo, jer može da bude fantastična. Sve u svemu, super se snašla ovdje na srednjem beku”, ističe Savićeva.

Selektorka je pohvalila i dvije igračice koje su prošle sezone bile članice Budućnosti.

“Ema Ramusović je ove dvije utakmice odigrala jako dobro. Imala je u prvom meču realizaciju 4-4, a u drugom 6-6. I mala Dijana Ujkić igra fantastično, a sve su u odbrani odlične. Ponekad igramo sa po tri pivota i sve djevojke daju maksimum”", zaključile je Maja Savić.

Bonus video: