Uz mnogo rada do evropskih velikana

"Neću da „palim” rukometnu javnost da možemo da osvojimo Evropsko prvenstvo ili ne znam šta, mogu samo da obećam da ćemo da radimo i da težimo tome da poboljšamo igru u odbrani i napadu", kaže selektor Ljubomir Obradović
78 pregleda 3 komentar(a)
Ljubomir Obradović, Foto: Beta
Ljubomir Obradović, Foto: Beta
Ažurirano: 16.06.2015. 10:00h

Nakon baraža sa Bjelorusijom prije 12 mjeseci, u kojem je i sam lutao sa izborom igrača, Ljubomir Obradović je prelomio i rekao: Vrijeme je za smjenu generaciju.

Čovjek koje svi u rukometnim krugovima zovu Profesor je pogodio. Koliko god otpisivanje nekih igrača koji su puno dali reprezentaciji Crne Gore bilo bolno i naizgled nelogično, cilj je ispunjen. Tim u kojem su desetorica igrača rođena posljednje decenije XX vijeka je izborio plasman na Evropsko prvenstvo, prvo veliko takmičenje ove generacije. I da na njemu stekne dovoljno iskustva da ne bude posljednje, već samo prvo u dugom nizu...

"Kvalifikovali smo se na EP, dosta smo i podmladili tim, mada nijednu od šest utakmica nismo odigrali u istom sastavu. Ekipa je napravila ogroman pomak i veliki rezultat, ali utakmica sa Islandom pokazuje na čemu moramo da radimo. Problem je vrijeme, premali broj dana koji imamo na raspolaganju", istakao je Obradović.

Iskusni stručnjak iz Pančeva je svjestan da je pred njim puno posla, prije svega da usadi igračima neke rukometne trendove koji se teško „primaju” u Crnoj Gori. „Lavovi” su već krenuli tim putem, jer su počeli da igraju brzi centar, ali to je samo početak.

"Neću da „palim” rukometnu javnost da možemo da osvojimo Evropsko prvenstvo ili ne znam šta, mogu samo da obećam da ćemo da radimo i da težimo tome da poboljšamo igru u odbrani i napadu. Prenos lopte smo dosta popravili u odnosu na dvomeč sa Izraelom, ali na tome mora da se radi. To je duži proces. Moramo da napravimo sistem igre, i da u njega ubacujemo igrače. Kada to budemo imali, biće nam mnogo lakše. Sve je to u hodu, na brzinu, ali ne zato što ja ili neko drugi tako hoće".

Čovjek koji je pred mečeve sa Izraelom i Srbijom poručivao da su pobjede imperativ je pokazao da ne želi da stvara alibi. Sada je ubijeđen je da će njegov tim za koju godinu biti izuzetno konkurentan.

"Ova reprezentacija ima budućnost. Momci moraju da eliminišu stare navike i usvoje nove. Islanđani nijednom nisu poveli loptu, a mi prvo to uradimo. Moramo to da ispravimo i da se nadamo da ćemo za nekoliko godina moći da se suprotstavimo velikim ekipama Islandu, Danskoj, Francuskoj... Promijenili smo generaciju, podmladili tim, a vidjećemo šta će biti kad oni to urade i ovi naši skupe iskustva. Ne zaboravite da naši momci igraju po drugim ligama Francuske i Mađarske, a sigurno je da će dobrim igrama na Evropskom prvenstvu klubovi biti otvoreniji za crnogorske rukometaše", očekuje Obradović.

Jedan od onih koji je pokazao veliki talenat je Miloš Vujović.

"Možemo da napravimo nešto na Evropskom prvenstvu, samo da prvo vidimo kakva će nam grupa doći. Što se mene lično tiče, nisam očekivao da ću dobiti ovako veliku minutažu. Dugo sam to čekao, ali se na kraju sve ispalo dobro, jer sam opravdao povjerenje selektora", reklo je 21-godišnje vihorno lijevo krilo.

Mladi Cetinjanin se nakon utakmice sa Islandom i tuširanja u hotelu „Velir” lagano spustio do recepcije, jer je bio ubijeđen da će Danska lagano odraditi meč sa BiH i povući Crnu Goru na Evropsko prvenstvo. Kada je pet minuta prije kraja vidio rezultat, počeo je da se nervira. Finiš utakmice je gledao kao na iglama, a nakon promašaja Josipa Perića je uskliknuo i počeo da grli sve oko sebe.

"Mislio sam da će puno lakše ići, da se nećemo „cimati” oko tog rezultata. Vjerovao sam da će Danci lakše privesti utakmicu kraju, ali je na kraju sve dobro prošlo. Srećan sam i obećavam da ćemo se dobro pripremiti za Evropsko prvenstvo, da neće biti ovako velikih kikseva kao protiv Islanda. To je bio velik i bolan poraz. Vidjeli smo greške i mane, koje ćemo zajedno sa Profesorom ispraviti. Imamo dovoljno vremena da o svemu razmislimo", poručio je Vujović.

Bonus video: