Završnica za infarkt u Brondbiju, "lavovi" na Evropskom prvenstvu

Danska je savladala Bosnu i Hercegovinu sa 26:25, a tragičar „zmajeva” i naš heroj je postao Josip Perić, koji je tri sekunde prije kraja, u napadu sedam na pet, poslao loptu pored lijeve stative. Da je pogodio, BiH bi išla na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta kao najbolja trećeplasirana selekcija, a ne Crna Gora
0 komentar(a)
Crnogorski rukometaši, Foto: Savo Prelević
Crnogorski rukometaši, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.06.2015. 20:14h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Rejkjavik - Infarkt završnica u Brondbiju, rukometaši Crne Gore su na Evropskom prvenstvu!

Danska je savladala Bosnu i Hercegovinu sa 26:25, a tragičar „zmajeva” i naš heroj je postao Josip Perić, koji je tri sekunde prije kraja, u napadu sedam na pet, poslao loptu pored lijeve stative.

Da je pogodio, BiH bi išla na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta kao najbolja trećeplasirana selekcija, a ne Crna Gora.

Hotelom „Velir” u predgrađu Hafnarfjordura tada su se prolomili pobjednički krici „lavova”, a najviše je laknulo Vasku Ševaljeviću.

Odlični bek nije mogao da gleda finiš utakmice u Danskoj, samo je sa neviđenom strepnjom slušao šta se dešava.

Bojao se da će njegov promašen zicer u pretposljednjoj sekundi utakmice sa Srbijom koštati tim Evropskog prvenstva, a poslije Perićevog šuta mu je pao kamen sa srca...

"Nisam ni gledao kraj. Mislio sam da ću izdržati da uopšte ne gledam prenos, ali sam ga slušao do posljednje sekunde. Znam da su Bosanci imali dva igrača više i posljednji napad, ali je momak sa sedam metara promašio cijeli gol. Razmišljam da ga zovnem za kuma, ne znam šta drugo da kažem. Nijednog trenutka nisam pomišljao da može da bude remi, jer su Danci bili apsolutni favoriti, ali su se Bosanci borili do samog kraja. Presrećan sam, sada je najbitnije da idemo na Evropsko prvenstvo", rekao je Ševaljević.

Promašaj Perića je tako omogućio pulenima Ljubomira Obradovića da zaborave posljednji meč grupe 4, u kojem su bili nemoćni protiv Islanda u Rejkjaviku (34:22).

Srećom, osvojili su dva boda protiv „ribara” i jedan sa Srbijom u Baru, pa su zaslužili status najbolje trećeplasirane ekipe iz sedam kvalifikacionih grupa.

„Lavovi” su imali sreće posljednjeg dana kvalifikacija, jer su dočekali da ih drugi vodi na EP, ali vjerovatno ne bi ni bili u ovoj poziciji da nisu imali naklonost Fortune i 2. novembra.

Tada se zbog povrede u Baru nije pojavio Aron Palmarson, maestro koji je savršeno orkestrirao napadima Islanda.

Do očaja je dovodio odbranu i selektora Crne Gore, koji je gestikulirao, vikao, zviždao, ali uzalud.

Bek Kila je pogađao kada je htio, maestralno asistirao, sa pozicije lijevog beka nevjerovatno pronalazio desno krilo Guđmundura Olafsona i usput iznudio dva isključenja u prvom poluvremenu.

Island je za tri i po minuta dao pet golova (tri iz kontre, jedan iz sedmerca) i već na isteku 8. minuta stekao plus pet (7:2).

Jedna od najmlađih ekipa Evrope je prišla na 8:6, kada je Vladan Lipovina iznudio i isključenje Vignira Svavarsona, ali je Palmarson nestvarnom fintom izbacio cijelu odbranu Crne Gore, povisio na 9:6 i poslao Vuka Lazovića na dvominutno hlađenje.

Od tog trenutka više se nije postavljalo pitanje ko će pobijediti. Islanđani su igrali odlično u oba pravca, kapiten Guđjon Valur Sigurđson je nemilosrdno rešetao mrežu nemoćnih Rada Mijatovića i Radivoja Ristanovića, pa je prednost „ribara” rasla do rekordnih plus 12 (31:19, 53. minut). Dalje nije išla...

Island - Crna Gora 34:22 (19:11)

Rejkjavik - „Laugardalshol”. Gledalaca: 2.050. Sudije: Horaček i Novotni (Češka). Sedmerci: Island 4 (3), Crna Gora 3 (2). Isključenja: Island 8, Crna Gora 12 minuta.

Island: GUSTAVSON (15 odbrana), Eđvarđson (dvije odbrane), Svavarson 1, Kristjanson 2, PALMARSON 6, Karason 2, Halgrimson 2, ATLASON 2, SIGURĐSON 10 (2), GUĐJONSON 2, A. Gunarson 1 (1), R. GUNARSON 2, Sigurmanson, Konrađson, B. Gunarson, OLAFSON 4.

Crna Gora: Mijatović (četiri odbrane), Ristanović (jedna odbrana), Čavor 2, Lazović 1, Anđelić, B. Vujović, Radović 1, M. Vujović 2, Kankaraš 1, Ševaljević 6 (2), Petričević, Božović, Lasica, Borozan 6, Grbović 1, Lipovina 2.

Bonus video: