„Lavice” rutinskim remijem do Danske

Šampionat svijeta u Danskoj biće odiran od 5. do 20. decembra ove godine
0 komentar(a)
Crnogorske rukometašice, Foto: Savo Prelević
Crnogorske rukometašice, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.06.2015. 16:38h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Rejkjavik - Dva puta su rukometašice Crne Gore stajale u osmini finala svjetskih prvenstava, u decembru će pokušati da odu dalje korak, dva, tri...

Prvi preduslov je ispunjen - tim Dragana Adžića je u revanšu baraža za planetarni šampionat u Danskoj remizirao sa Islandom u Rejkjaviku (19:19) i lagano sačuvao prednost iz prvog meča (28:19). Tako se plasirao na sedmo uzastopno veliko takmičenje.

Početak meča je bio gotovo isti kao onaj u „Morači”. „Lavice” su povele 3:1, ali su Islanđanke, predvođene Rumunkom Florentinom Greku-Stanću između stativa, serijom 7:2 preokrenule na 8:5.

Nije bilo minus šest kao sedam dana ranije, a možda bi i bilo da nalet domaćih nije zaustavila jedna od najmlađih - nakon isključenja Katarine Bulatović pri rezultatu 9:6, 18-godišnja Ljubica Nenezić je, baš kao i u Podgorici, zaustavila sedmerac Arne Sif Palsdotir.

"Jako sam srećna što sam dobila šansu i odbranila sedmerac. Oni su moja specijalnost, a koncentracija je najvažnija. Lijepo je biti dio ove ekipe, čast mi je što sam tu", istakla je Nenezićeva.

Vjerovatno je njena odbrana inspirisala Milenu Knežević na lucidnu asistenciju Radmili Petrović, koja je smanjila na 9:7, da bi Katarina Bulatović i Suzana Lazović anulirale prednost protivnica.

Bulatovićeva se sa još dva pogotka pobrinula za minimalni plus na odmoru (11:10), čime je i definitivno otklonjena dilema ko će na Svjetsko prvenstvo. Mada je, objektivno, nikada nije ni bilo...

U nastavku su obje ekipe igrale mnogo bolje u odbrani nego u napadu, a Crna Gora je dva puta stizala do plus dva (15:13 i 16:14).

Umor je okovao noge „lavicama”, pa se u posljednjih 16 minuta mreža domaćih tresla samo tri puta. I pored toga, Bulatovićeva je imala šut za pobjedu, ali je Rumunka sa islandskim pasošem najbolji meč karijere krunisala 21. odbranom...

"Odličan meč. Island je očekivano na svom terenu bio značajno bolji, a imali smo problem što Kaća nije imala nijedan trening pred utakmicu, što nam je poremetilo koncepciju. Dobili smo Marinu Rajčić na golu i Đinu Jauković, a ostale djevojke će imati šansu u narednim akcijama. Drago mi je da smo ostali neporaženi, jer nam je to bitno zbog rejtinga, ali i što moramo da naučimo da i u ovakvom sastavu teške utakmice igramo do kraja", rekao je Adžić.

Island - Crna Gora 19:19 (10:11)

Rejkjavik - „Laugardalshol”. Gledalaca: 500. Sudije: Baranovski i Lemanovič (Poljska). Sedmerci: Island 5 (4), Crna Gora 4 (3). Isključenja: Island 4, Crna Gora 8 minuta.

Island: Marijasdotir, GREKU-STANĆU (20 odbrana i sedmerac), HANSDOTIR 2, PALSDOTIR 3 (1), STEFANSDOTIR 1, R. JONSDOTIR 2, Asgeirsdotir, TRASTARDOTIR 5 (3), Ejnarsdotir 2, Davidsdotir, Guđmunsdotir, Guđmundsdotir, Torgeirsdotir, PEKARSKITE 4, Omarsdotir, S. Jonsdotir.

Crna Gora: RAJČIĆ (13 odbrana), Hasanić, Nenezić (jedan sedmerac), PETROVIĆ 3, Ujkić, Despotović, Klikovac, S. Vukčević, Ramusović, Premović, LAZOVIĆ 3, O. Vukčević, JAUKOVIĆ 3, K. BULATOVIĆ 6 (3), MEHMEDOVIĆ 1, KNEŽEVIĆ 3.

Bonus video: