Nadaju se da neće morati da čekaju poklon iz Danske

107 pregleda 1 komentar(a)
Radivoje Ristanović, Foto: Savo Prelević
Radivoje Ristanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.06.2015. 18:41h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Rejkjavik - Prva prilika za plasman Evropsko prvenstvo je propala kada je lopta nakon šuta Vaska Ševaljevića, umjesto mreže, pogodila nogu Obrada Ivezića.

Veče kasnije otišla je i druga, jer je Bosna i Hercegovina remizirala sa Bjelorusijom, a bila joj je nepohodna pobjeda da i sebe i „lavove” odvede u Poljsku.

Treća i četvrta šansa pružaju se sjutra, a puleni Ljubomira Obradovića se nadaju da neće morati da čekaju posljednji voz. Pokušaće da još jednom iznenade Island, da sjutra veče (19 časova po našem vremenu, 17 po lokalnom) uzmu bod ili dva u Rejkjaviku i obezbijede 1. ili 2. mjesto u grupi 4. Ako ne uspiju, imaće zicer kao Ševaljević one noći protiv Srbije, zapravo mnogo veći - u posljednjem meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, Danska u predgrađu Kopenhagenu, Brondbiju, dočekuje BiH (20.15 časova) i sve sem remija na tom meču vodi Crnu Goru na šampionat Starog kontinenta, čak i ako izgubi na krajnjem sjeverozapadu Evrope.

Ali, niko ne bi volio da čeka taj sat i kusur da bi znao hoće li u januaru biti u Poljskoj i da li će zemlja koja je vjekovima vladala Islandom učiniti uslugu Crnoj Gori...

"Svi prvo gledamo na našu utakmicu, ali potajno razmišljamo o tome. Nama ne odgovara samo remi u Danskoj, ali nismo valjda toliki maleri da bude neriješeno. Kada sam pričao sa Petrom Kapisodom i Ljubom Obradovićem, imao sam samo jedan cilj - da odem na Evropsko prvenstvo. Imam 33 godine, nisam pri kraju karijere, ali bih volio da odigram šampionate svijeta i Evrope. Nadam se da će mi se želja ispuniti", priznaje Radivoje Ristanović.

Momak rođen u Beogradu je debitovao za Crnu Goru protiv Izraela, a u duelu sa Srbijom, na čijem je širem spisku nekada bio, branio je drugo poluvrijeme.

"Na početku mi je bilo neobično i teško, jer sam iz zemlje protiv koje smo igrali. Kada je sve krenulo, gledao sam meč kao profesionalac i žao mi je bilo što nismo uzeli dva boda. Nadam se da ćemo se plasirati na Evropsko prvenstvo i da nećemo žaliti za tim izgubljenim bodom".

Golman njemačkog Balingena odlično zna Islanđane, jer ih mnogo igra u Bundes ligi.

"Poznajem ih, ali nije isto igrati za klub i reprezentaciju. Imaju izuzetno kvalitetnog lijevog i srednjeg beka, kao i golmana, ali se nadam da uz dobru igru možemo da izborimo neriješen rezultat, sa čim bismo bili zadovoljni. Gledali smo njihov meč sa Srbijom i moramo da se pazimo kontre, da se što brže vraćamo. Na toj utakmici su u prvih 20 minuta dali sedam-osam golova iz kontri. Gledao sam snimak utakmice Crna Gora - Island, ali je ta ekipa sa Palmarsonom, ipak, drugačija. Ševaljević, Borozan, Lipovina i ja smo dobro upoznati sa njegovim igrama u Kilu, nosilac je igre jedne od četiri najbolje ekipe u Evropi. Nadam se, ipak, da će nas mladost dići i da ćemo odigrati dobro", zaključio je Ristanović.

Još jedan igrač iz najbolje lige na svijetu, Vladan Lipovina, ne želi da se unaprijed preda.

"Nismo došli turistički, već da se borimo. Island jeste bolja reprezentacija od Srbije, ali bih volio da ponovimo igru iz Bara, te da malo poboljšamo odbranu. Gledali smo kako su Islanđani dobili Srbiju, koja je išla iz greške u grešku i ušla u njihovu mašinu", naglasio je 22-godišnji desni bek, uz napomenu da je ubijeđen da će jedan od dva scenarija uspjeti i da će Crna Gora igrati na EP.

"Mislim da će Danska lagano dobiti BiH. Ali, nećemo to gledati, već ćemo se boriti sa Islanđanima kao u Baru, bez ikakvih kalkulacija".

Crna Gora je 2. novembra napravila senzaciju pobjedom nad „ribarima” u Baru, a za ovih sedam mjeseci je postala bolja ekipa. Uzgred, sada ima i Ševaljevića...

"Vidi se napredak. Prvi put smo okupili u oktobru i odigrali meč sa Srbijom, a razlika u odnosu na tu utakmicu i ovu koju smo sada igrali sa istim rivalom je vidljiva. Iskusni smo i zreliji. Sada nas čeka Island, koji će ovog puta imati i Palmarsona. On je sličan kalibar Momiru Iliću, vrhunski je igrač. Trenirali smo, nadam se da ćemo ga spriječiti", naglasio je ljevoruki Cetinjanin.

Grbović, Radović i Popović konačno stigli na Island

Na Island su, među mnogima, prvi put stigli i Nemanja Grbović, Mirko Radović i Milan Popović. I to pet godina i dva mjeseca nakon što su mogli da prvi put ovjere pasoše na granici ostrvske države.

Njih trojica su se sa juniorskom reprezentacijom aprila 2010. uputila ka Islandu, na kvalifikacioni turnir za odlazak na Evropsko prvenstvo, ali ih je erupcija vulkana čudnog imena, Ejafjadlajekidl, prizemljila u Kopenhagenu. Nakon noći i dana provedene na aerodromu, autobusom su se zaputili ka Crnoj Gori i stigli poslije pravih putešestvija...

A u noći između petka i subote, na aerodromu „Keflavik” ih je dočekao policajac koji im se obratio na više nego razumljivom jeziku. Na pitanje odakle je, samo je odgovorio:

„Ovdje bi trebalo da ja postavljam pitanja”.

Po akcentu bi se reklo da je iz Niša ili nekog drugog mjesta sa juga Srbije.

Kristjanson: Hoćemo 1. mjesto

Zbog plus 16 iz utakmice sa Srbijom (38:22), Island može da ispadne samo ako izgubi od Crne Gore sa 18 i više golova razlike, a Danska i BiH remiziraju. Selektora „ribara” Arona Kristjansona, međutim, zanima samo trijumf i osvajanje grupe 4.

"Cilj nam je da osvojimo 1. mjesto u kvalifikacijama. Igramo kući i nadam se da će dvorana biti puna. Vjerujem da možemo da obradujemo publiku i sebe novom pobjedom. Postoji dobar timski duh, a i svi igrači su zdravi. Ubijeđen sam da će dobro odraditi posljednju utakmicu i srećni otići na odmor", naglasio je 42-godišnji stručnjak koji predvodi i danskog prvaka KIF Kolding.

U po’ noći kao u po’ dana

Island je „visoko” na sjeveru planete, zbog čega ljeti gotovo i da nema mraka. Avion „Montenegro erlajnsa” je na međunarodni aerodrom „Keflavik” sletio tačno u ponoć, a neko je mogao da pomisli da je podne, jer se sunce promaljalo iza oblaka. Na takvu konstataciju je mogla da navede i nevjerovatna gužva na aerodromu za tako „sitne” sate.

Islanđani su nam rekli da „bijele noći” počinju početkom maja, a završavaju krajem avgusta. Zato stanovnici ostrva prepunog gejzirima i vuklanima, na kojem je zemljište jako čudno i neobično, jer je ko zna koliko puta prekriveno lavom, o suncu maštaju tokom zime. Tada četiri mjeseca provedu u gotovo stalnom mraku...

Bonus video: