Novim trijumfom na zasluženi odmor

0 komentar(a)
crnogorske rukometašice, Foto: Zoran Đurić
crnogorske rukometašice, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.06.2015. 16:13h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Rejkjavik - „Laugardarshol”, dvorana u glavnom gradu zemlje jedinog naroda na svijetu koji u svom jeziku, pored Južnih Slovena, ima slovo Đ, biće sjutra poprište dvomeča Islanda i Crne Gore.

Država koja je prva nakon referenduma 21. maja 2006. priznala novu-staru članicu evropske porodice, na ovom ostrvu na krajnjem sjeveru Atlanstkog okeana poznatu pod imenom Svartfjalaland, biće domaćin utakmicama koje za crnogorski rukomet znače mnogo. Jer, Island stoji na putu „lavicama” ka Svjetskom prvenstvu, a „lavovima” ka šampionatu Starog kontinenta.

Prve će na teren dame. U 16.30 časova po našem vremenu (14.30 po lokalnom), tim Dragana Adžića će se suprotstaviti selekciji koju je u „Morači” savladao sa 28:19.

„Crvene” će imati na umu da tih konačnih plus devet nisu garancija da će se domoći prvenstva u Danskoj, pošto je Island dokazao da može da im napravi probleme prije sedam dana u Podgorici, jer je vodio sa 10:4.

"Raduje me što smo nakon onako lošeg početka slavile sa devet golova razlike, ali to samo govori koliko je Island ozbiljna ekipa. Kad ne pružimo maksimum, kad ga potcijenimo, sve kažnjava. U prvi meč nismo ušle borbeno, sigurna sam da ćemo ispraviti greške, kojih je bilo dosta, iako je krajnji rezultat bio ubjedljiv. Nismo opuštene, svjesne smo da moramo da damo maksimum da bi meč bio završen u našu korist", upozorava Radmila Petrović.

Fenomenalno desno krilo smatra da je u neku ruku i dobro što nema nekoliko najiskusnijih rukometašica, jer se „nacrtao” trenutak da mlađe dobiju priliku.

"Bolje sad, nego da je mnogo teži protivnik. Uspjele smo i bez njih da se „skockamo”, pružena je šansa mlađim igračicama, koje apsolutno zaslužuju da dobiju priliku da osjete kako je biti u ekipi „zlatnih lavica”.

Petrovićeva priznaje da jedva čeka povratak kući, jer je sezona počela pripremama davno, još 4. avgusta...

"Nadam se da ćemo ovo završiti na pravi način i da odemo na zasluženi odmor. Sezona je bila jako duga i naporna, smogle smo snage da odigramo ovaj baraž sa Islandom i od ponedjeljka ćemo konačno odmoriti", naglasila je 27-godišnja Nikšićanka.

U odsustvu Marije Jovanović i Anđele Bulatović, jedna od onih koje bi trebalo da iskoriste šansu je Jelena Despotović. Djevojka koja je nedavno proslavila 21. rođendan je bila u grču u prvom meču, što je i razumljivo, jer je u šampionskom timu Budućnosti dobijala veoma malo šansi. Zbog toga je odlučila da naredne dvije sezone provede u Debrecinu, što bi moglo da bude odlično za nacionalni tim.

"Nadam se da ćemo bolje početi meč i da ću iskoristiti šansu koja mi se pruža. Nisam imala mnogo utakmica ove sezone, vjerovatno je to razlog zbog kojeg mi fali malo slobode i rutine u igri. U Mađarsku idem da bih više igrala, pošto hoću da što više pomognem reprezentaciji. Stvarno nam je potrebno još igračica. Starije uvijek iznesu sav teret, neophodna im je pomoć", istakla je Despotovićeva.

Plus devet iz prvog meča za mladog beka kao da ne postoji.

"Island je ozbiljna ekipa, opuštanje bi moglo da nas košta pobjede. Cijele sedmice smo se pripremale, moramo da damo maksimum da bismo trijumfovali", zaključila je Despotovićeva.

Bonus video: