„Lavice” odletjele na izlet, „lavovi” ne čekaju Dansku

3 komentar(a)
crnogorske rukometašice, Foto: Zoran Đurić
crnogorske rukometašice, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.06.2015. 08:13h

Američki termin „doubleheader” najbolje opisuje ono što čeka crnogorski rukomet na Islandu. U dalekom Rejkjaviku, sjutra će za samo četiri sata ključne mečeve odigrati obje seniorske reprezentacije, koje su sinoć otputovale u zemlju gejzira čarterom „Montenegro erlajnsa”.

„Lavice” će u 16.30 časova po našem vremenuu „Laugardalsholu” igrati revanš baraža za Svjetsko prvenstvo, koji tim Dragana Adžića čeka sa devet golova prednosti iz „Morače” (28:19).

Dva i po sata kasnije, na isti teren istrčaće puleni Ljubomira Obradovića pred posljednju utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

„Lavovima” je dovoljan bod da obezbijede 2. mjesto u grupi 4, pobjeda donosi prvu poziciju, a mogu da prođu i ako izgube. Zapravo, bilo bi čudo da se ne domognu Poljske, makar kao najbolja trećeplasirana selekcija...

Na put dug pet sati u „embraeru 195”, koji je zbog potrošnje goriva mogao da primi svega 60-ak putnika, nisu krenule Anđela Bulatović i Biljana Pavićević. Prva se još nije oporavila od povrede leđa, pa će propustiti revanš, kao i prvi meč.

Zbog povreda na spisku nije ni bilo Marije Jovanović, Sonje Barjaktarović i Jovanke Radičević. Pavićevićeva je istegla mišić, a Katarina Bulatović je otputovala, iako čitave sedmice nije trenirala.

"Kaću bole leđa nakon pada, ali se osjeća bolje i procjena je da će moći da igra u nedjelju, ako se dugi put ne odrazi negativno na nju. Bolji smo od Islanda, ali nam je potrebna još jedna dobra utakmica, kako bismo dobili neku novu igračicu i gradili kvalitet za neka naredna takmičenja", istakao je Dragan Adžić.

Rukometašice Crne Gore su odavno velesila, a istim putem mogu da krenu i njihovi mladi zemljaci. Vuko Borozan, Vladan Lipovina, Stefan Čavor, Miloš Vujović i drugovi imaju potencijal za velika djela, a jasno je da bi učešće na Evropskom prvenstvu za njih bilo neprocjenjivo iskustvo.

Nije, ipak, realno očekivati da Obradovićevi izabranici još jednom šokiraju Island, kao 2. novembra u Baru. Mnogo realnija opcija je da im put ka smotri najboljih 16 ekipa Starog kontinenta otvori Danska, koja u Brondbiju dočekuje BiH.

Jedini scenario po kojem Crna Gora može da „izvisi” za zvanje najbolje trećeplasirane ekipe je da Danska i BiH remiziraju, uz tri dodatna uslova - da „lavovi” izgube, da Bjelorusija savlada Litvaniju u Minsku i da Izrael ne pobijedi Srbiju u Kraljevu.

"Treba čudo da se desi da ispadnemo, ali ne želim da vjerujem bilo kome. Sami odlučujemo o svojoj sudbini, idemo na Island po pobjedu. Da nije tako, ne bih ni išao na put", aludirao je Vuko Borozan na činjenicu da je povrijeđen i da bi odmarao da je u srijedu savladana Srbija.

"Želimo da uzmemo dva boda, jer bi nam to omogućilo bolji žrijeb i lakše protivnike na Evropskom prvenstvu. Još nismo ni svjesni koliko bi nam to takmičenje značilo. I ne bismo otišli tamo da odigramo samo tri utakmice, nego mnogo više", poručio je 21-godišnji cetinjski div.

Bonus video: