Srce na teren!

47 komentar(a)
Crnogorski rukometaši, Foto: Savo Prelević
Crnogorski rukometaši, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.06.2015. 13:09h

Prijateljski zagrljaji, evociranje uspomena, dugotrajni razgovori... Takve su juče bile scene u bašti barskog hotela „Sidro”, a kada večeras prođu kroz službeni ulaz „Topolice”, ta 32 momka će zaboraviti da su se ikada srela.

Jer, ulog je ogroman - rukometaši Crne Gore i Srbije večeras (20 časova) boriće se za plasman na Evropsko prvenstvo. „Lavovima” odgovara samo pobjeda, „orlovi” bi možda mogli da se provuku do Poljske i kao najbolja trećeplasirana ekipa ako izgube. Ali, ta računica je toliko komplikovana, da Dejan Perić i njegovi puleni nikako ne bi smjeli da kalkulišu...

A u taboru „crvenih” niko i ne pomišlja na bilo šta sem na četvrti trijumf u grupi 4. Ljubomir Obradović, za razliku od gotovo svih crnogorskih selektora, koji unaprijed prave alibi, otvoreno najavljuje pobjedu.

"Ovaj meč je jako bitan za crnogorski rukomet . Prvu utakmicu sa Srbijom smo odigrali u nevrijeme, kada smo bili u procesu rekonstrukcije ekipe. Nakon tog poraza smo bili pod pritiskom da dobijemo svaki meč, što smo uspjeli, zbog čega smo u zaletu. Ubijeđen sam da su momci orni, željni i spremni da upišu još jednu pobjedu i da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo, što je bio osnovni cilj i zadatak kada smo saznali ko su nam rivali", poručio je Profesor.

Šta su aduti Crne Gore?

"Prednost moraju da budu želja i volja i interes da odemo na EP. Ne smijemo ni da zanemarimo kvalitet koji igrači Crne Gore imaju, a koji se svakim danom povećava u tehničko-taktičkom smislu. Zbog toga sam veliki optimista".

Pribojavate li se da Vaša ekipa ne izgori od želje?

"Protiv moćne ekipe Islanda smo pružili divnu partiju i odigrali utakmicu za nezaborav. Ubijeđen sam da želju i sada možemo da pretočimo u dobar rezultat. Ona samo ne smije da nas sputa, da nas psihički optereti to moranje. Moramo da uđemo mirne glave i da pobijedimo".

Čini se da ste apsolutno sigurni da ćete pobijediti?

"Kako se momci ponašaju i kako rade, uz podršku i navijanje koju smo imali u ove dvije utakmice, ja sam ubijeđen u to", zaključio je 60-godišnji Obradović.

Njegov kolega i 16 godina mlađi sugrađanin iz Pančeva, legendarni golman Dejan Perić, želi da obezbijedi prvo veliko takmičenje otkada je selektor. Zna da to u Baru neće biti nimalo lako...

"I jedni i drugi smo svjesni da je ulog veliki, plasman na Evropsko prvenstvo. Sreli smo se već jednom u Beogradu, kada smo bili uspješniji, ali Crna Gora je igrala sve bolje iz utakmice u utakmicu. Inače cijenim crnogorski rukomet , kako ženski, tako i muški, to je jedna od republika bivše države koja ima kontinuitet nastupa na velikim takmičenjima i kvalitetnih klubova. Znam da nas čeka vrlo tvrd, muški meč. Došli smo da protiv kvalitetnog tima, koji ima vrhunskog trenera, reprezentujemo naš rukomet na najbolji način i da kroz fajtersku igru, u izvanrednoj atmosferi, zaslužimo pozitivan rezultat", poručio je Perić.

Čovjek koji je karijeru završio sa 42 godine smatra da mladost nije nedostak „lavova”.

"Ne smatram da u rukometu postoje mlađi i stariji, već dobri i manje dobri igrači. Crna Gora je igrala sve bolje i zasluženo je došla u situaciju da na utakmici sa nama vidi šansu za plasman na EP".

Pribojavate li se činjenice da je Vaš Pančevac mnogo iskusniji trener?

"Iza mog sugrađanina stoje iskustvo i rezultati i rad i pečat gdje god je bio. Za mene kao mladog trenera je vrlo bitno da sam toga svjestan".

Srbi su u Bar stigli bez jednog od najboljih desnih bekova svijeta, Marka Vujina, kao i iskusnog lijevog beka Davora Čuture, ali Perić ne želi da se „sakriva” iza te činjenice.

"Koga nema, bez njega se mora, a kroz utakmice treba da se pokaže i da se može - zaključio je osvajač bronzanih medalja na Evropskom prvenstvu 1996. i SP 1999. godine".

Jedan od igrača koji su najbolje iskoristili dolazak selektora Obradovića je Bogdan Petričević. Doskorašnji član francuskog Miluza je veliki optimista.

"Dugo čekamo ovu utakmicu i spremamo se za nju. Vjerujem u momke, vjerujem da će dvorana biti puna i nadam se da neće biti problema da zabilježimo pobjedu. Ulog je veliki, jedna stepenica nas dijeli od Evropskog prvenstva", naglasio je 25-godišnji Cetinjanin.

Bek „lavova” naglašava da je velika razlika u odnosu na prvi meč večerašnjih rivala, koji je 29. oktobra završen pobjedom Srbije u „Pioniru”.

"Dosta stvari se promijenilo od te utakmice, koja nam je bila prva u ovako mladom sastavu. Ekipa je uigranija, od tog meča je sve išlo nabolje za nas. Savladali smo Island, dva puta i Izrael i mnogo spremniji dočekujemo ovaj susret. Svakako da može da presudi domaći teren, navijači su nam uvijek do sada bili osmi igrač. Mogu da odluče i mladost, želja i borba za pobjedu. Ulog je veliki, ali daćemo i posljednji atom snage da pobijedimo", obećao je Petričević.

Vuko Borozan spreman

Dilema je otklonjena - Vuko Borozan će igrati protiv Srbije. Cetinjski bombarder je dugo čekao nalaz magnetne rezonance, na kojem se vidjelo da je malo nagnječio meniskus na lijevoj nozi, što je najlakša povreda koljena.

Da se ne igra ovako važan meč, 203 centimentra visoki lijevi bek bi odmarao, ali ne želi da propusti utakmicu koja Crnu Goru može da odvede na Evropsko prvenstvo.

Ako „lavovi” večeras pobijede, igrač Libeka će preskočiti nedjeljni susret u Rejkjaviku, sa Islandom, kojem je u Baru dao čak 10 golova.

Ilić: Možemo i jedni i drugi do Evropskog prvenstva

Najveći adut Srbije je Momir Ilić . Najbolji strijelac Lige šampiona najavljuje izuzetno težak meč za obje selekcije, ali vjeruje da će i Srbija i Crna Gora igrati u Poljskoj.

"Biće teško i za jedne i za druge. Može da se desi da i jedna i druga reprezentacija odu na EP. Naravno, i mi i oni želimo pobjedu, da odigramo dobru utakmicu i daćemo sve od sebe da to uradimo", rekao je bek vicešampiona Evrope Vesprema.

Prije dva mjeseca Srbija je igrala dva meča sa Islandom. U Rejkjaviku je poražena sa čak 38:22, a u Nišu je vodila 25:22 i imala igrača više, ali je dozvolila „ribarima” da izjednače.

"Sve se to brzo zaboravi, jer dolaze nove utakmice. Ide se dalje", napominje Ilić.

Kako ti se čini ova ekipa Crne Gore?

"Ljuba je podmladio reprezentaciju, koja iz utakmice u utakmicu napreduje i ima veliku budućnost. I u Beogradu sam rekao da vidim da će nekoliko igrača biti na vrhunskom nivou".

Da li je prednost Srbije iskustvo?

"To treba pokazati. O iskustvu ne možemo da razgovaramo do 20 sati, kada počne utakmica. Ono jeste na našoj strani, ali sve mora da funkcioniše da bismo pobijedili", zaključio je Ilić.

Bonus video: