Užasan početak i furiozan kraj

Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore pobijedila je večeras u Podgorici selekciju Islanda 28:19 (12:12), u prvoj utakmici baraža za plasman na Svjetsko prvenstvo u Danskoj
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2015. 20:24h

Uspavane, bez reakcije, mlake u odbrani, zbunjene u napadu. I na semaforu šokantnih Crna Gora - Island 4:10 u 15. minutu. Kao da je rukometna veselila došla u goste poluamaterkama.

A onda buđenje. I dokaz da su izabranice Dragana Adžića, čak i bez dvije igračice iz startne postave, kapitenke i dvije prve golmanke, izuzetno moćne i mnogo, mnogo jače od Islanda.

Na revanš, koji se za šest dana igra u Rejkjaviku, Crna Gora ide sa ogromnih devet golova prednost. Ne da ih brani, već da komotno igra i još jednom pobjedom ovjeri plasman na Svjetsko prvenstvo u Danskoj.

Početak nije nagovještavao nikakvu dramu, jer je nakon snalažljivosti Suzane Lazović bilo 3:1 u 5. minutu. Tada je, međutim, do izražaja došao naš čuveni mentalitet, jer su djevojke u crvenim dresovima tako igrale da bi neko pomislio da imaju najgoru, a ne najbolju odbranu na Starom kontinentu.

Islanđanke su šutirale odakle su htjele, bez ikakvog kontakta, pa se mreža nemoćne debitantkinje Alme Hasanić (mijenjala bolesnu Marinu Rajčić i povrijeđenu Sonja Barjaktarović) tresla devet puta za nekoliko sekundi manje od devet minuta!

I onda je nešto „kliknulo” u glavama „lavica”. „Sazidale” su bedem, a onda je i djevojci koja je rođena u BiH, a odrasla u Norveškoj, bilo lakše da dokaže da nije zalutala u redove velikana.

Hasanićeva je polako skupljala odbrane (do kraja ih imala 16), a Katarina Bulatović i drugarice nemilosrdno rešetale mrežu. Island je „uhvaćen” već do poluvremena, a brzo nakon odmora je bilo plus četiri (16:12).

Tada je Agust Johanson između stativa poslao Gudrun Marijasdotir, koja je odbranila sedam od 10 šuteva i održavala svoj tim u igri.

U 52. minutu je bilo samo 21:18, a onda su na scenu stupile djevojke rođene 1997. godine - prvo je tremu konačno razbila supertalentovana Đurđina Jauković i povisila na 23:18, a 30-ak sekundi kasnije je Ljubica Nenezić odbranila sedmerac Arne Sif Palsdotir.

Milena Knežević je sa dva majstorska gola praktično riješila dvomeč, da bi 18-godišnja Nikšićanka sa nova dva projektila podigla razliku na rekordnih 27:19.

To nije bilo sve - Kneževićeva se svojim devetim pogotkom pobrinula sa konačnih plus devet...

Crna Gora - Island 28:19 (12:12)

Podgorica - Dvorana „Morača”. Gledalaca: 1.500. Sudije: Stolarovs i Licis (Letonija). Sedmerci: Crna Gora 3 (2), Island 2 (1). Isključenja: Crna Gora 2, Island 2 minuta.

Crna Gora: Rajčić, HASANIĆ (16 odbrana), Nenezić (jedan sedmerac), PETROVIĆ 4 (2), Pavićević, Ujkić, Despotović, Klikovac, S. Vukčević, Ramusović, Premović, LAZOVIĆ 1, JAUKOVIĆ 3, K. BULATOVIĆ 9, MEHMEDOVIĆ 2, KNEŽEVIĆ 9.

Island: Marijasdotir (osam odbrana), GREKU-STANĆU (pet odbrana i sedmerac), HANSDOTIR 1, PALSDOTIR 3 (1), STEFANSDOTIR 3, R. JONSDOTIR 1, Asgeirsdotir, TRASTARDOTIR 4, Ejnarsdotir, Gudmunsdotir, Haraldsdotir, Gudmundsdotir 1, Torgeirsdotir 1, PEKARSKITE 5, Omarsdotir, S. Jonsdotir.

Galerija

Bonus video: